Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta (Video)

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 07:47
33705 citiri
Finlanda blocheaza aderarea Romaniei la Schengen: Este prea corupta (Video)
Foto: Arhiva

Dupa Germania, si Finlanda anunta ca va bloca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen, inainte de reuniunea JAI planificata joi.

Atat Guvernul, cat si Parlamentul finlandez au transmis ca cele doua tari sunt "prea corupte" si "nu traiesc conform principiului statului de drept", o preconditie pentru aderarea la spatiul Schengen, noteaza postul public finlandez YLE.

Obiectia Finlandei este sustinuta si de Germania, prin vocea ministrului de Interne, Hans-Peter Friedrich.

Ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, a respins acuzatiile conform carora aceasta decizie are legatura cu problema rromilor est-europeni care vin sa cerseasca in Finlanda.

Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei

Anterior, Finlanda a afirmat ca este ingrijorata de faptul ca Romania si Bulgaria nu vor putea securiza in mod corespunzator frontierele externe ale UE din cauza coruptiei.

Ministrul finlandez de Interne a apreciat ca Romania si Bulgaria au fost primite prea usor in Uniunea Europeana.

Aderarea la Schengen, razboiul declaratiilor

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat vineri seara ca, daca Uniunea Europeana ne amana iar pe subiectul intrarii in spatiul Schengen, Romania nu mai e interesata de aderare.

Pozitia sa a fost sustinuta ulterior de premierul Victor Ponta, dar si de presedintele Senatului, Crin Antonescu, precum si de alti lideri ai USL ori ministri din Cabinetul Ponta.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

In schimb, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a spus ulterior ca, daca Romania si Bulgaria vor insista asupra unei discutii pe acest subiect, la Consiliul JAI din 7-8 martie, Germania se va opune aderarii celor doua tari la Schengen.

Presedintele Traian Basescu a vorbit luni seara despre scandalul declansat din cauza refuzului Germaniei de a accepta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, sustinand ca Guvernul Ponta nu va castiga nimic cu "tipatul", ci trebuie sa vada cum rezolva problemele pe care ni le reproseaza statele UE.

Traian Basescu a subliniat ca nu doar Germania ar fi votat impotriva tarii noastre la Consiliul JAI din 7-8 martie, ci cel putin sapte state, posibil chiar majoritatea dintre ele.

Antonescu: Olanda nu se va mai impotrivi aderarii la Schengen

In replica, premierul Ponta a sustinut ca nu exista niciun alt stat membru, cu exceptia Germaniei, care a anuntat ca va utiliza dreptul de veto impotriva aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Marti, insa, a admis ca Olanda, despre care Crin Antonescu a afirmat ca nu se mai opune, ar fi votat alaturi de Germania.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Finalnda blocheaza aderare Romania, #Romania Schengen aderare blocata , #Schengen