Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei (Video)

Duminica, 03 Martie 2013, ora 12:21
32689 citiri
Germania: Veto pentru Romania in Schengen - vezi reactiile Guvernului si Opozitiei (Video)

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat duminica, intr-un interviu acordat pentru presa germana, ca tara sa va face uz de dreptul de veto daca Romania si Bulgaria vor insista sa puna pe agenda Consiliului JAI de saptamana viitoare subiectul intrarii in Schengen.

Agenda Consiliului JAI nu a fost inca definitivata, ea urmand sa fie stabilita in zilele urmatoare, premergatoare reuniunii care are loc in 7-8 martie. Presedintia irlandeza a UE a anuntat recent ca subiectul ar putea fi pus pe agenda, iar guvernul roman a precizat ca va decide marti mandatul cu care oficialii nostri vor merge la consiliu.

Ministrul german a replicat foarte ferm, duminica, declaratiilor facute sambata de Titus Corlatean si Victor Ponta, spunand ca daca cele doua tari vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot de stabilire a datei, atunci Germania va face uz de dreptul sau de veto, informeaza n-tv.de

Mai mult, oficialul de la Berlin a sustinut raspicat ca nicio posibilitate de aderare partiala cu frontierele aeriene, maritime si terestre nu mai este de actualitate.

Hans-Peter Friedrich (CSU) a spus ca atat Romania, cat si Bulgaria trebuie sa insiste pe indeplinirea cerintelor UE cu privire la respectarea sistemului de justitie.

"Largirea spatiului Schengen este acceptata de cetatenii nostri doar daca conditiile de baza sunt asigurate", a subliniat ministrul german, care a dat de inteles ca nu este cazul in acest moment.

Friedrich a anuntat ca vor fi luate si masuri suplimentare pentru stoparea asa-numitei imigratii cauzate de saracie, reamintind problemele grave pe care le ridica in Germania cei care abuzeaza de dreptul la libera circulatie pentru a incasa beneficii sociale.

Ce face Romania pentru a intra in Spatiul Schengen (Opinii)

Primele reactii de la Bucuresti

Presedintele Comisiei de Politica externa a Senatului, Petru Filip (PSD), a avut o prima reactie, declarand la Realitatea TV ca va trebui sa asteptam ca la finalului acestui Consiliu JAI sa ni se spuna explicit de ce nu suntem admisi in Schengen.

"Sa ne spuna: 'Romania nu este pregatita pentru ca 1-...2 -...3-...', ca sa stim ce avem de facut. Cand judeci pe cineva trebuie sa stii la ce te raportezi", a declarat el.

Intrebat care crede ca vor fi consecintele acestei noi amanari, senatorul PSD a spus ca acestea sunt greu de anticipat in totalitate, dar "din punct de vedere politic se va crea o stare tensionata".

La randul sau, fostul ministru de Interne PDL Traian Igasa comentat declaratiile ministrului german spunand ca acestea reprezinta un "semnal" in ceea ce priveste aderarea noastra la Schengen.

Igas a acuzat ca prin ceea ce s-a intamplat in vara "Romania a facut cativa pasi inapoi" si asta dupa ce toate "drumurile erau intr-o directie buna".

"Guvernul Ponta trebuie sa isi asume acest esec, tine de politica actualului guvern (...) Daca vor fi seriosi in ceea ce priveste relationarea cu statele UE, putem sa atingem acest obiectiv cel mai devreme in octombrie - aderarea in doua etape - dar mi-e teama ca e un an compromis", a declarat democrat-liberalul, transmitandu-i premierului Ponta: "Fa tot ce trebuie pentru ca tu esti responsabil!".

De asemenea, Elena Udrea a reamintit ca in luna decembrie "Germania avea toata disponibilitatea de a sustine intrarea Romaniei in Schengen, dar raportul MCV din ianuarie a aratat ca "actuala putere nu a reusit sa convinga ca este ferma pe drumul independentei justitiei" sau combaterii avantajelor parlamentarilor.

Udrea a reamintit ca ministrii cu dosare penale sunt inca in Guvern, statutul parlamentarilor a fost declarat neconstitutional, iar cele doua coduri judiciare nu au fost puse in aplicare.

Deputatul PDL si-a exprimat opinia ca daca aceste lucruri s-ar fi facut "probabil ca am fi avut sanse ca Germania sa fie alaturi de Romania".

"Atitudinea rasfatata a actualei Puteri, a liderilor ei, care gasesc pricina, motiv de replica atunci cand se spun lucruri corecte si realiste, arata lipsa de experienta in sprijinirea proiectelor majore ale Romaniei", a mai spus aceasta.

"Se potriveste proverbul 'prostul nu e prost destul pana nu e si fudul', pentru ca asta e situatia in care ne pun Ponta si Corlatean. Dar este tragic. Nu ne putem opri la acest proverb si rade. Este tragic pentru ca, in realitate, ceea ce fac este sa schimbe directia Vest a Romaniei si sa ne tradeze", a declarat si europarlamentarul PDL Monica Macovei, adaugand in ceea ce il priveste pe Victor Ponta ca "fiind prim-ministru, este o atitudine de tradare a tarii si de necunoastere a diplomatiei, totala", daca "nu cumva e intentionat facuta".

Si Vasile Blaga, fost ministru de Interne, a avut o reactie dura la adresa USL.

"Spun de ani de zile ca, tehnic, Romania indeplineste conditiile de intrare in Schengen, dar atacul iresponsabil al USL la statul de drept va fi folosit de diferite cancelarii occidentale pentru a impiedica ceea ce de fapt este integrarea completa a Romaniei in UE (...)

Iata aceasta pozitie politica iresponsabila a USL unde a dus! Am avut in permanenta pozitia ca nu trebuie legat MCV de Schengen, dar, din pacate, am avut dreptate cand am spus ca atacurile la adresa statului de drept ale USL aici vor duce. Iar ca oameni politici responsabili nu putem decat sa condamnam USL pentru ce a facut asta vara si pentru ca, iata, nu reusesc sa fie credibili nici din iarna pana acum in fata acestor cancelarii occidentale'', a declarat Vasile Blaga, citat de Agerpres.

MAE si MAI: Invitam statele care au rezerve sa-si motiveze pozitia

Romania a indeplinit toate criteriile de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului in domeniu, se arata intr-un comunicat comun al ministerelor de Externe si Interne remis duminica Ziare.com.

"Acest fapt a fost recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in Concluziile adoptate de Consiliul JAI din 9 iunie 2011. Romania reafirma pozitia sa de principiu ca procesul de aderare la spatiul Schengen nu depinde de alte criterii decat cele stipulate cu claritate in acquis", mentioneaza documentul citat.

In plus, oficialii de la Bucuresti sustin ca, la Consiliul European din 1-2 martie 2012, Romania a acceptat indeplinirea unor masuri suplimentare in domeniu. "Aceste masuri au fost implementate de Romania in totalitate, in termenii agreati, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012", continua MAE.

"In aceste conditii, apreciem esential ca subiectul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa se regaseasca pe agenda Consiliului JAI din 7-8 martie 2013. Consideram oportuna, cu acest prilej, o discutie in care sa invitam statele membre care continua sa aiba rezerve legate de adoptarea unei decizii pozitive sa-si motiveze pozitia prin argumente clare, fundamentate pe Tratatele UE si acquis-ul Schengen.

Romania asteapta din partea partenerilor europeni adoptarea unei abordari corecte si constructive, care trebuie sa fie in linie cu modul in care s-a realizat procesul de extindere a spatiului Schengen, din decembrie 2007, cu cele 9 state membre UE, in baza Tratatelor UE si acquis-ului Schengen", se incheie comunicatul.

De asemenea, senatorul Mihai Razvan Ungureanu, fost ministru de Externe, a declarat ca "este a doua Cortina de Fier pe care acesti doi oameni si USL o cladesc" pentru a izola Romania de Europa.

"Prabusirea pe care o pregatesc va face extrem de dificila repunerea pe un fagas normal in momentul in care acest guvern catastrofa nu va mai fi", a declarat presedintele Fortei Civice.

Corlatean crede ca Ministrul de Interne nu reprezinta pozitia Germaniei

La cateva ore de la aparitia interviului in presa germana, ministrul roman de Externe Titus Corlatean a avut o prima reactie cu totul surprinzatoare, dand de inteles ca Hans-Peter Friedrich... nu reprezinta pozitia Germaniei. Prezent la Ateneul Roman la lansarea unei carti cu ocazia aniversarii lui Ion Iliescu, ministrul roman de Externe a fost asaltat de jurnalisti, care i-au cerut o reactie la declaratiile oficialului german.

"Nu ne surprinde declaratia ministrului de Interne din Germania, eu nu voi spune 'Germaniei'", a declarat Corlatean, precizand ca Romania este respinsa de "o parte a guvernului crestin-democrat", si anume de cea care tine de "Partidul Popular European din care si PDL face parte".

Prezent si el la Ateneul Roman pentru a-l sarbatori pe Ion Iliescu, premierul Victor Ponta le-a spus jurnalistilor ca e "cea mai mare prostie" ca cineva sa isi inchipuie ca declaratiile ministrului german au fost facute ca reactie la declaratiile de la Bucuresti, pozitia lui fiind cunoscuta de multa vreme.

"Daca noi de aici, din Romania, tot avem fericiti destepti care dau gauri in barca, apoi se bucura...", a comentat premierul, spunand ca nu se pune problema renuntarii la ideea de a intra in Schengen, dar "nu vreau sa ne mai facem singuri de ras", in conditiile in care la Bucuresti unii cer sa fim primiti in Schengen, iar altii cer sa nu fim primiti, o trimitere directa la PDL si Traian Basescu.

Guvernul Ponta, dezinteres pentru Schengen

Interviul acordat de ministrul german publicatiei Spiegel vine ca o replica la declaratiile facute zilele acestea de Victor Ponta si Titus Corlatean, care au afirmat ca daca aderarea Romaniei la Schengen este din nou amanata, atunci subiectul nu mai este de interes pentru Guvernul USL.

Corlatean: Daca ne amana iar pe Schengen, Romania nu mai e interesata

Traian Basescu ii cere lui Corlatean sa renunte la afirmatiile despre Schengen

Ponta intervine in scandalul Schengen: Corlatean a vorbit in numele Guvernului

Crin Antonescu ii da dreptate lui Corlatean: Se poate trai fara Schengen

Afirmatiile oficialilor de la Bucuresti au fost rapid preluate de presa germana, care reaminteste ca Romania si Bulgaria sunt membre ale UE din 2007, dar nu au fost acceptate inca in Spatiul Schengen.

Rapoartele tehnice ale CE au aratat ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile tehnice, iar, in urma negocierilor politice, se ajunsese la consensul intrarii in trepte: in 2012 cu frontierele aeriene si maritime, iar in 2013 cu cele terestre.

Evenimentele politice din Romania, care au culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui din vara trecuta, au facut ca unele tari sa se indoiasca in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a respecta valorile si principiile europene, acestea luand decizia de a lega politic intrarea noastra in Schengen de rapoartele pe Justitie in cadrul MCV.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Germania veto Schengen Romania , #Schengen
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Corlateanule ! Germania ti-a aratat pisica. Prinde-o si o rupe