Leonard Orban: Romania si Bulgaria sunt vazute ca membre UE de rang inferior

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:22
2078 citiri
Leonard Orban: Romania si Bulgaria sunt vazute ca membre UE de rang inferior

Consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, spune ca nu exclude aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in trepte, avand in vedere ca atat tara noastra, cat si vecina Bulgaria sunt vazute ca tari membre ale Uniunii Europene de rang inferior.

Intrebat intr-un interviu RFI daca Romania si Bulgaria sunt tratate in momentul de fata ca tari de mana a doua, Orban a raspuns afirmativ.

"Dupa parerea mea, da. Sigur, exista anumite explicatii, in primul rand existenta acelui Mecanism de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. Nu mai exista alte state membre care sa aiba un asemenea mecanism. Pot sa va spun foarte clar ca in decizia care va fi luata in septembrie, un numar restrans de state membre vor tine cont de ceea ce va scrie in acel raport.

Daca va fi un raport pozitiv sau foarte pozitiv, atunci si decizia va fi mai buna. Din punctul asta de vedere, putem spune ca Romania si Bulgaria au un tratament diferit fata de restul statelor membre. Nu stiu daca se numeste stat membru de mana a doua sau altfel, dar e un tratament diferit", a spus Orban.

El nu exclude ca Romania sa adere la Schengen in etape. Asta ar insemna intrarea in zona de libera circulatie mai intai cu frontierele aeriene in acest an, dupa care cu restul in 2012.

"Ce pot sa va spun e ca obiectivul e mentinut de catre autoritatile romane, ca aderarea sa se produca in cursul acestui an. Nu va fi deloc simplu, situatia este foarte dificila, contextul este chiar mai dificil decat ne-am fi asteptat, dar obiectivul e mentinut.

Stiti foarte bine ca vorbim de unanimitatea statelor membre Schengen si atunci chestiunea nu se pune daca acceptam sau nu, ci chestiunea se pune in termeni cum vor dori statele membre. Nu exclud in momentul de fata o aderare in trepte, dar sunt foarte multe necunoscute. Trebuie sa continuam sa facem eforturi pentru atingerea obiectivului", a mai spus Orban.

Citeste mai mult despre Leonard Orban: Romania si Bulgaria sunt vazute ca membre UE de rang inferior pe RFI.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Leonard Orban Romania Schengen, #Romania aderare Schengen trepte , #Schengen