Ministru polonez: Aderarea Romaniei la Schengen, foarte importanta pentru UE

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 23:09
1878 citiri
Ministru polonez: Aderarea Romaniei la Schengen, foarte importanta pentru UE

Aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen este foarte importanta pentru Uniunea Europeana in ansamblul sau, a declarat joi ministrul polonez de interne Jerzy Miller, a carui tara detine presedintia Consiliului UE, la finalul primei zile a Consiliului JAI, care nu a luat nicio decizie in legatura cu extinderea Schengen.

Raspunzand unei intrebari adresate de corespondentul Agerpres, Miller a apreciat ca textul de compromis propus de presedintia poloneza a Consiliului UE este "nu numai bun, dar si intelept". Documentul propunea formula aderarii Romaniei si a Bulgariei la Schengen in doua etape - mai intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lunii octombrie a acestui an, iar in a doua faza intrarea cu frontierele terestre dupa 31 iulie 2012.

"Cred ca trebuie sa discutam in urmatoarea perioada cu oricine poate ameliora situatia actuala. (...) Daca Olanda si Finlanda ar fi contestat continutul textului de compromis propus de noi, probabil ar fi trebuit sa negociem mai intens chestiunea. Dar nici macar ele nu au facut asta; ele nu au avut azi niciun comentariu de facut legat de acest aspect. Cred ca textul de compromis este nu numai o solutie buna, dar si una inteleapta", a spus ministrul polonez.

El a precizat ca dosarul extinderii spatiului Schengen va ramane in urmatoarele saptamani pe agenda presedintiei poloneze a Consiliului UE, dar nu a dorit sa speculeze pe marginea eventualei includeri a chestiunii pe agenda Consiliului European din 17-18 octombrie.

Pe de alta parte, oficialul polonez a reluat apelul la solidaritate intre tarile UE, facut cu cateva ore inainte.

Ministrul de interne polonez anuntase, in cursul dupa-amiezii, ca luarea unei decizii cu privire la extinderea spatiului Schengen prin primirea Romaniei si a Bulgariei ca noi membri a fost imposibila joi, la reuniunea ministrilor de interne din UE.

"Astazi, doua state membre (Olanda si Finlanda - n.red.) au facut ca pentru noi sa fie imposibil sa luam o decizie in privinta extinderii spatiului Schengen. Asta ma duce la o concluzie trista privind increderea intre statele membre. In primul rand, Bulgariei si Romaniei li s-a promis, in baza tratatelor de aderare ca, daca intrunesc conditiile, ele vor fi acceptate in spatiul Schengen si, din aprilie anul acesta, stim ca toate aceste conditii au fost indeplinite.

Din cate stiu eu, increderea reciproca inseamna si a te tine de promisiuni. Asadar, astazi promisiunea a fost incalcata, promisiune inclusa in Tratatul de aderare", a spus Miller, facand referire la faptul ca Olanda si Finlanda au afirmat, in repetate randuri, ca asteapta de la Romania si Bulgaria evolutii ireversibile in directia buna, care sa le dea incredere ca acquis-ul Schengen este implementat pe deplin.

Dosarul extinderii Schengen a fost abordat si la reuniunea Consiliului JAI din 9 iunie, de la Luxemburg, cand s-a decis ca el sa revina pe agenda Consiliului JAI "cat mai curand, dar nu mai tarziu de septembrie 2011". Romania si Bulgaria indeplinesc toate conditiile tehnice necesare intrarii in spatiul Schengen, lucru confirmat de cele 7 rapoarte de evaluare ale grupului de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL). Rapoartele Sch-EVAL formeaza baza ridicarii controalelor la granitele interne.

Decizia trebuie sa fie luata in unanimitate de catre Consiliul JAI. In cazul Romaniei si al Bulgariei, evaluarile au inceput in anul 2009 si de atunci au avut loc mai multe vizite in teren, avand ca obiect domeniile cooperare politieneasca, protectia datelor, vizele, granitele terestre, cele maritime, cele aeriene si Sistemul de Informatii Schengen (SIS). Ultima vizita de evaluare, care a vizat granitele terestre externe ale Bulgariei, a avut loc in luna martie acest an.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#jerzy miller, #jerzy miller schengen, #jerzy miller schengen romania bulgaria , #Schengen