Nemtii din Romania cer Germaniei sa sustina ferm aderarea la Schengen

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 09:12
2079 citiri
Nemtii din Romania cer Germaniei sa sustina ferm aderarea la Schengen
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a semnat vineri, in Germania, un protocol la un document comun privind problemele etnicilor germani din tara noastra care contine un apel al acestei minoritati catre Executivul de la Berlin pentru a continua sa sustina ferm aderarea Romaniei la Schengen.

Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene, a participat la o reuniune a comisiei mixte guvernamentale romano-germane pentru probleme ale etnicilor germani din Romania, care s-a desfasurat la Berlin, se arata intr-un comunicat al MAE remis Ziare.com.

Partea germana a fost condusa de Christoph Bergner, secretar de stat parlamentar la Ministerul federal de Interne al Germaniei si imputernicit al Guvernului federal pentru problemele imigrantilor de origine germana si minoritati nationale.

Partile au discutat si convenit proiectele ce vor fi derulate in intervalul 2011 - 2012.

Reuniunea are loc la doar o zi dupa incheierea vizitei oficiale a ministrului roman al Afacerilor Externe Teodor Baconschi in Germania.

La propunerea lui Bogdan Aurescu, s-a convenit sa se marcheze in 2012 sarbatorirea a 20 de ani de la crearea comisiei mixte guvernamentale. Secretarul de stat roman a aratat ca aceste aniversari reprezinta momente de o incarcatura aparte, marcand doua decenii de colaborare aprofundata si incredere reciproca: "colaborarea romano-germana privind problematica minoritatii germane din Romania reprezinta un model de abordare in spirit european".

"Relatia romanilor cu sasii si svabii din Transilvania, Banat si Bucovina a dobandit de-a lungul istoriei comune de peste opt secole si o incarcatura sentimentala, datorita convietuirii pasnice, a recunoasterii si aprecierii contributiei lor la evolutia economico-sociala a Romaniei", a declarat Aurescu, se mai arata in comunicatul citat.

De asemenea, partile s-au angajat sa sustina, si pe mai departe, prin eforturi comune, masurile concrete de sprijinire a proiectelor care servesc pastrarii, punerii in valoare si dezvoltarii identitatii culturale, lingvistice si spirituale a minoritatii germane din Romania si a patrimoniului cultural al acesteia.

Prevederile protocolului semnat reconfirma disponibilitatea partilor de a sustine programele in domeniile invatamantului, culturii, dar si in planul asistentei sociale si al dezvoltarii economice realizate in cadrul cooperarii romano-germane.

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#germania romania schengen, #Aurescu Germania , #Schengen