Parlamentul European insista ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa faca parte din Spatiul Schengen

Miercuri, 30 Mai 2018, ora 19:23
4921 citiri
Parlamentul European insista ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa faca parte din Spatiul Schengen
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul European a reiterat miercuri, intr-o rezolutie, ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa faca parte din Spatiul Schengen, si a cerut Consiliului European sa aprobe aderarea celor doua state.

In aceeasi rezolutie, adoptata cu 439 de voturi pentru, 157 impotriva si 80 de abtineri, eurodeputatii au condamnat prelungirea controalelor la frontierele interne ale Spatiului Schengen, care restrang libertatea de circulatie intre cele 26 de state membre.

Reunit in sesiune plenara la Strasbourg, legislativul european "condamna reintroducerea continua de controale la frontierele interne din cauza lacunelor sistemului de azil european si a lipsei de vointa politica, de solidaritate si de impartire a responsabilitatilor", se arata in rezolutie.

Statele membre ar trebui "sa intareasca increderea reciproca in functionarea Spatiului Schengen, cooperarea si solidaritatea", afirma eurodeputatii, subliniind ca Spatiul Schengen este "una din cele mai mari reusite ale Uniunii Europene".

Din cauza amenintarii teroriste, Franta a reintrodus provizoriu controale la frontiere, prelungite deocamdata pana la sfarsitul lui octombrie. Si Austria, Germania, Danemarca, Suedia si Norvegia aplica din nou, in mod provizoriu, controale la granite, invocand valul de migratie din 2015.

Comisia Europeana considera insa ca situatia se afla acum sub control si ca nu mai are de ce sa autorizeze astfel de verificari.

Parlamentul European sustine ca "un mare numar de prelungiri nu sunt conforme regulilor in vigoare in ce priveste durata, necesitatea sau proportionalitatea lor, si sunt, in consecinta, ilegale", se spune in rezolutia adoptata miercuri.

Schengen "este inima cetateniei europene. (...) Trebuie sa redam Schengen cetatenilor nostri", a subliniat raportorul rezolutiei, Carlos Coelho (PPE, dreapta), cerand statelor membre "sa respecte toate regulile, nu doar pe cele care le convin".

Potrivit institutului de cercetari Transnational Institute (TNI), citat de PE, tarile europene au construit mai mult de 1.200 km de ziduri si garduri, cu un cost de cel putin 500 milioane de euro.

"Daca toate tarile reintroduc controalele la frontiere in mod permanent, costul pe 10 ani s-ar situa intre 100 si 230 miliarde de euro", avertizeaza Parlamentul European.

Dancila: Juncker m-a asigurat ca Romania va intra in spatiul Schengen pana in anul 2019. Voi discuta cu Iohannis

Borisov explica de ce Romania si Bulgaria nu sunt primite in Schengen: Nu vor mai fi locuri pentru oprirea imigrantilor, care vor ajunge pana la Amsterdam

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Romania aderare spatiu Schengen, #Romania Bulgaria Spatiu Schengen , #Schengen