Presa internationala: Romania, in camera de asteptare a Schengen

Sambata, 03 Martie 2012, ora 08:14
3634 citiri
Presa internationala: Romania, in camera de asteptare a Schengen
Foto: business24.ro

Romania si Bulgaria trebuie sa astepte cel putin pana in luna septembrie aderarea la spatiul Schengen. Aceasta a fost hotararea luata, joi seara, la summitul de primavara al Uniunii Europene, de la Bruxelles.

Cele doua tari vor mai petrece cateva luni in camera de asteptare pentru aderarea la spatiul Schengen, dupa ce Olanda a continuat sa insiste ca cele doua tari nu au facut suficiente progrese impotriva crimei organizate si a coruptiei, scrie Sofia Echo.

Astfel, problema a fost amanata pana in septembrie 2012, cand va avea loc intalnirea consiliilor de justitie si de afaceri interne ale Uniunii Europene, dupa discutiile care au avut loc pe 1 martie, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului European.

Cu toate acestea, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat ca "am facut progrese", referindu-se la aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Dupa intense consultari pregatitoare din ultimele saptamani, avem acum o foaie de parcurs", a precizat Van Rompuy. El a multumit presedintelui Romaniei, premierului Bulgariei si premierului Olandei pentru ceea ce a numit "atitudinea lor constructiva din timpul negocierilor finale, sub presedintia mea".

Olanda ramane ultima reduta in fata intrarii celor doua state in Schengen, pastrandu-si hotararea ca, desi tarile au indeplinit criteriile tehnice, ar trebui sa li se permita aderarea numai dupa ce rapoartele Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene vor arata progresele Romaniei si Bulgariei in domeniile justitiei si afacerilor interne.

Novinite relateaza ca este clar ca nu se va lua nicio decizie privind aderarea celor doua state la spatiul Schengen, mai devreme de luna septembrie.

"S-a stabilit: Consiliul ar trebui sa revina la problema aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, pentru ca aceasta decizie sa fie adoptata in luna septembrie", se arata in declaratia Consiliului European.

In februarie, raportul MCV indica faptul ca tara noastra a inregistrat progrese in combaterea crimei organizate si a coruptiei, dar s-au cerut actiuni mai puternice din partea Bulgariei.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a reiterat, joi, ca guvernul sau nu este impotriva aderarii celor doua state la spatiul Schengen, dar vrea garantii absolute ca acestea vor aplica pentru criteriile ce trebuie indeplinite si ca vor face "tot ce este necesar" in acest sens. El a mentionat ca Romania si Bulgaria nu au castigat inca increderea Olandei.

Cele doua tari erau asteptate sa intre in spatiul Schengen in primavara lui 2011, dar aderarea lor a fost blocata de tari precum Franta, Germania, Olanda si Finlanda, care s-au temut ca problemele legate de crima organizata si de coruptie ar putea periclita siguranta in spatiul Schengen.

Monsters and Critics transmite ca, pana acum, tot ce au facut liderii europeni a fost sa amane aderarea, pana la o data ulterioara.

Joi a fost prima oara cand au fixat o data precisa in care va fi rezolvata acesta problema.

Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile intrarii in Schengen inca din iunie 2011, mai arata sursa citata. Numai ca aderarea lor a fost blocata de Olanda, din motive de securitate, tara aratand ca nu exista garantii ca cele doua state ar putea asigura granitele externe ale Uniunii Europene.

Premierul olandez Mark Rutte a spus ca tara sa se va opune intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen, pana cand acestea nu vor implementa anumite reforme, potrivit B 92.

Reformele vizate de Rutte sunt in sistemul de justitie, in timp ce tara sa si Finlanda au fost in fruntea celor care au insistat pentru mentinerea celor doua tari in afara spatiului Schengen.

O decizie in acest sens poate fi luata numai in unanimitate de catre tarile membre Schengen. Olanda a intarit faptul ca nu-si va schimba pozitia pana la vara.

Wall Street Journal noteaza ca Romania si Bulgaria au nevoie de un alt raport pozitiv din partea MCV, pentru a indeparta obiectiile Olandei fata de aderarea celor doua tari la spatiul Schengen.

Mark Rutte, premierul olandez, a tinut sa dezminta zvonurile conform carora opozitia Romaniei fata de candidatura Serbiei la Uniunea Europeana ar fi avut legatura cu un "schimb" pentru aderarea la spatiul Schengen.

European Voice a titrat "Olanda ramane hotarata in privinta expansiunii Schengen", notand ca, pentru diplomatii europeni, Romania este problema mai mare, dar ca Bulgaria nu poate fi admisa fara tara noastra, din motive politice si tehnice.

In acelasi timp, Europolitics scrie ca "decizia Bulgaria-Romania a fost amanata pana in septembrie 2012", amintind ca aceasta a fost a doua discutie la cel mai inalt nivel politic, pe seama acestui subiect, dupa Consiliul European de pe 9 decembrie 2011.

Balkan Insight noteaza ca "Romania a fost din nou respinsa din spatiul Schengen", iar despre acest subiect au relatat si Indian Express, Publics.bg, Romania Insider, agentia Focus si Prensa Latina.

Serbia, candidat oficial la UE, Romania asteapta toamna pentru Schengen

Liderii statelor UE au hotarat, joi seara, sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Romania Schengen, #Spatiul Schengen, #Romania aderare Schengen, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen