Pretul imens al coruptiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 Martie 2013, ora 16:16
195052 citiri
Pretul imens al coruptiei (Opinii)
Foto: viza.md

Traian Basescu pare sa fi descoperit acum ceea ce nega vehement pe vremea cand ataca din toate pozitiile Olanda pentru ca se opunea intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Si anume ca o tara corupta este o tara nesigura, indiferent ce tehnologie SF are la frontiere, asa ca intre MCV si Schengen nu poate fi sapata o prapastie.

Da, MCV nu apare explicit in tratatul Schengen pentru ca, la vremea cand a fost el semnat, MCV nu exista.

"Sistemul administativ si judiciar impartial este indispensabil pentru o buna functionare a politicilor UE. Schengen este parte a politicii UE", spune acum, cu mintea de urma, Traian Basescu.

Diferentele marcante intre episodul Olanda si episodul Germania exista totusi. Chiar in timpul "boicotului olandez", presedintele nu a pus niciodata in discutie continuarea procesului de integrare europeana.

Oricate flacari varsa impotriva Olandei, presedintele nu a spus niciodata, "daca ne vreti, sunati-ne voi" sau "pana la urma, putem trai si fara Schengen". In plus, in vremea "boicotului olandez", rapoartele MCV aratau incomparabil mai bine decat acum, astfel incat in primavara anului trecut, inainte de asaltul suspendarii, aproape ca si Olanda depusese armele.

Acum impotriva noastra nu este doar Olanda. Ne-am antagonizat grav Germania si inca cel putin cinci state se opun aderarii noastre. Intre ele, Franta, marele aliat al lui Victor Ponta. Daca tot ii reproseaza lui Traian Basescu ca n-a imbunat-o pe Angela Merkel, de ce nu l-a imbunat Victor Ponta pe prietenul sau Francois Hollande, pe care doar ce l-a vizitat?

Asa ca iata-ne acum nu doar tot in fata unei noi amanari, ci si pe pozitii aspru divergente cu Germania, dupa declaratiile violente ale lui Titus Corlatean si, mai ales, ale lui Radu Stroe. Nu inteleg de ce liberalii si-au mai agatat Iohannis la rever daca tot aveau de gand sa arunce o smetie imensa in obrazul Berlinului.

Motivele intregii scenete guvernamentale din aceste zile sunt destul de transparente. Inca un esec pe tema Schengen la acest Consiliu JAI devenise cert si atunci USL a incercat sa transforme infrangerea in victorie printr-un puseu nationalist din care poporul sa inteleaga ca nu suntem primiti in Schengen pentru ca suntem mai mici, mai saraci si umiliti, pentru ca bogatii puternici se tem de exodul saracilor, nu pentru ca avem o atitudine incompatibila cu ceea ce inseamna UE si principiile ei, nu pentru ca suntem sufocati de coruptie.

Pretul acestei impachetari este urias. Una este sa te mai iei "in bete" cu Olanda si cu totul altceva sa-ti antagonizezi Germania. Ne place sau nu, Germania este motorul economic al UE, este tara cu cel mai greu cuvant pentru ca are si cele mai mari contributii. Si sa avem aliati cu mult mai multi decat avem, tot nu era cazul sa ne facem din Germania un adversar.

Daca ai un dram de minte, nu-i spui Germaniei "suna-ma tu cand vrei!", pentru ca risti sa nu mai vrea niciodata. Iar replica ministrului de Interne de la Berlin a aratat clar cat de impresionata este Germania de ifosele noastre nationaliste: daca nu va convine amanarea se poate si cu veto, adica daca nu acceptati sa mai stati la usa pana cand va spalati, va curatati, va despaducheati de penali, va putem tranti cu totul usa in nas.

Imediat Victor Ponta s-a repliat si a anuntat ca Romania nici macar nu va mai propune includerea pe ordinea de zi a Consilului JAI a aderarii Romaniei la Schengen, adica ceea ce Traian Basescu numea flexibilizarea pozitiei premierului. Interesant ca nu am auzit vreo flexibilizare si din zona liberala a USL.

Ar fi fost bine ca inainte de a se ratoi la Germania, Guvernul Ponta si-ar fi amintit ca anul trecut, inainte de inceperea imensei crize din vara, Berlinul era de acord cu aderarea Romaniei in doua trepte la spatiul Schengen. Daca ne-am indepartat de Schengen atat de tare este rezultatul tuturor prostiilor pe care aceasta putere le-a facut si continua sa le faca.

Sunt multi cei care spun: de parca daca n-ar fi fost Fenechiu in Guvern, daca parlamentarii nu si-ar fi votat superimunitate, daca am avea deja procurori sefi in concordanta cu criteriile de la Bruxelles, am fi intrat in Schengen!. Poate ca au dreptate si n-am fi intrat.

Dar daca noi am fi avut lectiile cu adevarat facute, daca am fi cu adevarat un stat de drept, nu fara corupti, caci nu exista, dar o reactie adecvata la coruptie, atunci da, respingerea ar fi exclusiv rezultatul presiunilor interne din tarile Schengen. Deocamdata aceasta respingere este insa pretul imens al coruptiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania aderare Schengen, #Traian Basescu Schengen, #Titus Corlatean Schengen , #Schengen