Schengen: Raportul tehnic privind aderarea Romaniei, adoptat

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 12:22
10383 citiri
Schengen: Raportul tehnic privind aderarea Romaniei, adoptat
Foto: CE

Membrii grupului de evaluare Schengen au adoptat, vineri, la Bruxelles, raportul pentru Romania, blocat la 14 ianuarie de Franta.

Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, chestorul sef Marian Tutilescu, a confirmat, pentru NewsIn, ca Franta a ridicat rezerva de examinare pe raportul SIS/SIRENE, care a fost aprobat in cadrul SCH-EVAL.

"Romania a incheiat in totalitate procesul de evaluare Schengen prin aprobarea celor sapte rapoarte", a spus Tutilescu, care a precizat ca ridicarea rezervei de examinare de catre Franta a condus ultimul raport de evaluare, cel SIS/SIRENE, in atentia membrilor Grupului SCH-EVAL, reuniti vineri, la Bruxelles.

Dupa decizia de vineri, este randul Parlamentului European, prin Comisia de Libertati Civile, Afaceri Interne si Justitie sa dea un aviz, favorabil sau nefavorabil.

La sfarsitul lunii februarie urmeaza sa fie organizata o reuniune a ministrilor de Interne din UE, in cadrul careia vor fi stabiliti pasii ce trebuie urmati pentru aderarea efectiva a Romaniei la spatiul Schengen.

Schengen: Rapoartele privind Bulgaria, respinse

Ramona Manescu: Viktor Orban a lasat sa se inteleaga ca aderarea la Schengen in martie e aproape imposibila

Eurodeputatul PNL Ramona Manescu spune ca in cadrul unei reuniuni la Budapesta l-a intrebat pe premierul ungar despre intrarea in Schengen si ca raspunsul lui Viktor Orban a fost ca sansele ca acest proces sa aiba loc in martie sunt aproape imposibile.

"Atat premierul Viktor Orban cat si ministrul ungar de externe au lasat sa se inteleaga ca este aproape imposibil ca Romania sa adere la Spatiul Schengen in luna martie", afirma Ramona Manescu, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

"Din pacate, tara noastra este tratata altfel decat celelalte 10 state care sunt deja in Spatiul Schengen pentru ca autoritatile romane nu au reusit sa convinga celelalte state membre ale UE, cu atat mai putin state puternice precum Franta, Germania sau Finlanda, ca Romania reprezinta un partener de incredere", concluzioneaza eurodeputata.

La 14 ianuarie, raportul a fost blocat de Franta

Raportul de evaluare Schengen al Romaniei in domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat in 14 ianuarie, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei, respectiv reprezentantul Presedintiei Ungare.

In cadrul acelei sedinte, reprezentantul Frantei a cerut un timp suplimentar pentru studierea raportului, rezervandu-si optiunea de a pune mai multe intrebari referitoare la starea Sistemului Informatic Schengen (SIS) in Romania. Termenul limita pentru a cere lamuriri sau pentru a ridica intrebari a expirat la 21 ianuarie, fara ca reprezentantul acelui stat sa ceara informatii partii romane.

Raportul privind Romania a fost evaluat pozitiv, la acea data, de reprezentantii celorlalte state din grupul Sch-Eval, el subliniind ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE.

Ministrul de Interne ungar: Romania e pregatita pentru Schengen, Bulgaria nu

Romania si-a propus aderarea la spatiul Schengen in martie 2011, concomitent cu Bulgaria, si chiar daca a facut eforturi pentru indeplinirea criteriilor tehnice, tot mai multe voci europene au cerut conditionarea admiterii in spatiul european fara frontiere de progresele tarii noastre in materie de justitie si lupta anticoruptie.

Decizia admiterii Romaniei in Schengen se ia cu unanimitate de voturi in Consiliul celor 25 de membri si este, finalmente, o decizie politica. Criticii Romaniei spun ca nu pot avea incredere sa lase granitele externe ale UE in paza unui stat in care coruptia pune probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#raport Schengen Romania, #raport tehnic chengen Romania, #Romania Schengen , #Schengen