Reactia MAE roman la declaratia lui Reding privind amanarea aderarii la Schengen

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 17:52
6023 citiri
Reactia MAE roman la declaratia lui Reding privind amanarea aderarii la Schengen
Foto: Calea Europeana

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) s-a aratat surprins de declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea amanarii aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic, asumat prin Tratatul de aderare a tarii noastre la UE. In iunie 2011, in cadrul reuniunii ministrilor de Interne ai statelor membre UE, a fost recunoscut in mod formal faptul ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice, conform acquis-ului Schengen.

Avizul pozitiv dat de Parlamentul European, in iunie 2011, in favoarea adoptarii unei decizii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen a consolidat recunoasterea faptului ca tara noastra a indeplinit toate criteriile necesare.

Ca urmare, data fiind incheierea cu succes a procesului de evaluare tehnica, Consiliul Justitie si Afaceri Interne este forul care adopta decizia politica de aderare a Romaniei la spatiul Schengen", precizeaza MAE, intr-un comunicat remis sambata Ziare.com.

MAE arata ca declaratia lui Reding este surprinzatoare din moment ce Comisia Europeana ar trebui sa fie sustinatoarea respectarii tratatelor Uniunii Europene.

"Declaratia vicepresedintelui Comisiei Europene este cu atat mai surprinzatoare cu cat Comisia Europeana este gardianul respectarii si implementarii nediscretionare si nediscriminatorii ale Tratatelor UE si ea este chemata sa asigure acest lucru. De altfel, prin vocea presedintelui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeana a recunoscut indeplinirea de catre Romania a tuturor conditiilor prevazute de acquis-ul Schengen.

De asemenea, tocmai avand in vedere atributiile Comisiei Europene, este si mai surprinzatoare invocarea conexiunii intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la spatiul Schengen. Astfel de abordari din partea unui inalt oficial european creeaza premisele unui tratament discriminatoriu fata de un Stat Membru care si-a indeplinit toate obligatiile, conform legislatiei europene.

Cum a precizat si Comisia Europeana in nenumarate randuri, Mecanismul de Cooperare si Verificare reprezinta un proces separat, iar autoritatile romane sunt pe deplin angajate in respectarea recomandarilor acesteia", se mai arata in comunicat.

Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, declara ca nu ar fi "surprinsa" daca aderarea Romaniei la spatiul Schengen ar fi amanata.

Viviane Reding: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata.

Totodata, vicepresedintele Comisiei Europene a declarat, intr-un interviu pentru Le Monde, ca puciul parlamentar din Romania a putut fi oprit printr-o actiune conjugata a Comisiei, a Parlamentului European, dar si a FMI.

Comisarul european a vorbit despre criza politica din Romania, precizand totodata ca spera ca, dupa esecul demiterii presedintelui Traian Basescu, fortele politice sa poata coabita.

S.R.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#MAE reactie Reding Schengen, #Schengen Reding Romania aderare, #Schengen aderare amanare Romania, #Schengen Romania Viviane Reding , #Schengen