Reactii la votul PE pe rezolutia speciala Schengen: Este un puternic semnal politic

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 21:04
3447 citiri
Reactii la votul PE pe rezolutia speciala Schengen: Este un puternic semnal politic
Foto: europarl.europa.eu

Adoptarea, joi, de catre Parlamentul European a unei rezolutii speciale de sustinere a aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost primita cu incredere si speranta de catre oficialii romani.

"Imi exprim speranta ca mesajele pozitive venite dinspre Parlamentul European vor fi evaluate la reala lor semnificatie politica si vor deveni argumente suplimentare pentru ca toate statele membre sa sustina aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si sa adopte cat de curand o decizie favorabila", a subliniat ministrul de Externe Teodor Baconschi, intr-un comunicat remis presei.

Acesta considera ca votul dat joi in PE constituie o recunoastere a eforturilor depuse pana in prezent de tara noastra pentru securizarea frontierelor externe ale UE, fiind in acelasi timp si un apel ferm ca toate statele membre sa isi onoreze angajamentele asumate conform cadrului juridic din UE in privinta criteriilor de aderare la spatiul Schengen.

Ministerul Afacerilor Externe saluta, totodata, faptul ca grupurile politice si parlamentarii europeni, in general, au adoptat pe tot parcursul dezbaterii parlamentare, care a precedat votului, o atitudine constructiva si foarte principiala. Au recunoscut nivelul avansat al pregatirii Romaniei, si, pe cale de consecinta, au declarat deschis sustinerea pentru aderare, se mai arata in comunicatul MAE.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a salutat decizia PE si le-a transmis multumiri colegilor europarlamentari pentru votul dat.

"Acesta dovedeste hotararea Parlamentului European, institutia UE cu cea mai mare legitimitate democratica, de a veghea la respectarea atat a cadrului legislativ formal, cat si a normelor si valorilor care unesc natiunile europene. Prin acest demers, Parlamentul European arata ca se situeaza deasupra politicilor partizane si ca este imun la microbul populismului", apreciaza Roberta Anastase.

Primvicepresedintele PDL mai considera ca rezolutia PE arata ca "avem aliati loiali si influenti atunci cand respectam regulile comune si ne achitam cu demnitate si corectitudine de indatoririle noastre de stat membru".

De asemenea, Roberta Anastase afirma ca are convingerea ca "acest puternic semnal politic va fi urmat de decizia fireasca a guvernelor statelor membre ale UE de a debloca procesul de aderare".

"Plenul a votat cu o larga majoritate o rezolutie care cere Consiliului European sa permita accesul Romaniei si al Bulgariei la Schengen intrucat cele doua tari au pus in aplicare acquis-ul din acest domeniu. Nu s-a cerut o inregistrare a votului, asa ca nu se poate sti daca au fost mai multi sau mai putini votanta decat in iunie. Semnalul politic e clar: PE sustine aderarea noastra la Schengen", a comentat pe blog si europarlamentarul Cristian Preda.

Adoptarea Rezolutiei PE survine pe fondul amanarii deciziei de extindere a Spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria.

Parlamentul European se pronuntase deja in favoarea extinderii Schengen printr-o Rezolutie, adoptata la 8 iunie 2011, prin care a acordat avizul sau conform pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

La reuniunea Consiliului UE din 9 iunie 2011, a fost confirmata incheierea cu succes a evaluarii Schengen pentru Romania si Bulgaria, fiind stabilita rediscutarea dosarului la reuniunea din 22 septembrie a Consiliului JAI.

Din pacate, la acest Consiliu JAI nu s-a putut intruni unanimitatea pozitiva necesara pentru ca Romania si Bulgaria sa intre, chiar si partial, cu frontierele aeriene, in Spatiul Schengen, din cauza rezervelor exprimate de doar doua state membre, Olanda si Finlanda.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rezolutie PE Schengen, #Romania aderare Schengen, #Romania spatiul Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza spartacus
spartacus
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dacă n-ar fi buturuga mică... Până nu se înlătură sistemele de vot