Ziare.com

Romania pune conditii in cazul reformelor din Spatiul Schengen

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 21:39

   

Romania pune conditii in cazul reformelor din Spatiul Schengen
Romania pune conditii in cazul reformelor din Spatiul Schengen, tara noastra fiind impotriva ocolirii unui vot al Parlamentului European in aceasta problema. Bucurestiul considera ca nu trebuie ocolit Parlamentul European intr-un dosar atat de important, atitudinea PE fiind intotdeauna favorabila Romaniei.

Joi, la Luxemburg, ministrii de interne europeni iau in discutie reformarea spatiului Schengen - o discutie delicata, deoarece statele europene vor sa schimbe cadrul decizional, potrivit unor surse citate de RFI Romania. Cu alte cuvinte, vor ca reforma Spatiului Schengen sa poata fi decisa numai de statele membre, nu si de Parlamentul European. Romania nu este insa de acord, iar opozitia ei ar putea amana dosarul Schengen pentru o alta reuniune.

Semnalul a fost dat saptamana trecuta la reuniunea de pregatire a ministeriale afacerilor interne, cand Romania a fost singurul stat care s-a opus schimbarii cadrului decizional. Surse diplomatice au declarat ca acum s-ar putea ca si Belgia sa adopte aceasi atitudine.

Reforma Schengen tine de afacerile interne ale Uniunii Europene. In mod normal, decizia ar trebui sa fie luata atat de statele membre, cat si de Parlamentul European. Cum propusa reforma Schengen este insa una drastica, vizand sa fereasca Europa de imigratia ilegala, ba chiar s-o transforme intr-o fortareata, Parlamentul European si-a manifestat insa opozitia.

Franta si Germania sunt insa decise sa duca la bun sfarsit acest proiect. De aceea, se incearca acum schimbarea cadrului decizional si astfel evitarea implicarii Parlamentului. Dar pentru ca aceasta schimbare sa aiba loc, toate cele 27 de state ale UE trebuie sa fie de acord.

Pentru Romania, discutia de la Luxemburg este o oportunitate de a-si pleda cauza, deoarece europenii au nevoie de votul Bucurestiului pentru reforma. Romania doreste sa adere cat mai repede la Schengen si doreste sa obtina, joi, unele garantii privind aderarea la spatiul de libera circulatie.

Ce conditii pune Romania

Romania cere sa i se faca dreptate in acest dosar unde considera ca a fost pe nedrept intarziata. Tara este gata de aderare de peste un an si cu toate acestea a suferit deja mai multe amanari.

Anul trecut, Uniunea Europeana a stabilit totusi ca o decizie asupra aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul liberei circulatii va fi luata in septembrie, fara a preciza daca aceasta ar putea fi negativa sau pozitiva.

Romania doreste acum garantia faptului ca in septembrie se va lua o decizie pozitiva si ca i se va comunica un calendar precis de aderare.

In baza unui compromis european din 2011, numit "compromisul polonez", tara va adera in doua etape: mai intai cu frontierele maritime si aeriene, probabil in 28 octombrie 2012 si apoi cu cele terestre. Data deschiderii frontierelor terestre este cea pe care partea romana doreste s-o cunoasca fara echivoc in septembrie.

Cititi mai multe despre Romania pune conditii pentru reforma spatiului Schengen
, pe RFI Romania.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal ca sta romania sa stranga cu usa......

n-a mers cu serbia......n-a mers cu lalelele.......acum strangem mai tare degetele-n usa.......

PS. ce le-or fii trebuit europenilor bube-n cap........nu stiu....

 

REFERENDUM!

Inainte de orice discutie cu reprezentantii UE,
trebuie facut un referendum, sa vedem cati romani mai vor in schengen si in u.e....

Desteapta-te, Romane!

@badea_cartan

- si cati in csi ? nu-i asa bade

shengen?da.dar de ce?

suntem un popor mare.chiar nu mai este nici o voce in tara ai?Italia este in shengen si au intrat 20.000 de africani pe la ei. nu e nu ne trebuie.cu ce ne-a ajutat intrarea in UE? saracie si somaj?tara indatorata pe generatii?toate gunoaiele alimentare venite din vest.toti asteapta primavara sa manince rosii si vara pepeni romanesti.romanesti my ass.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor