Romania va adera la Schengen intr-un an sau in trei, spune Parisul

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 11:18
3186 citiri
Romania va adera la Schengen intr-un an sau in trei, spune Parisul

Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, considera ca intrarea in spatiul Schengen pentru Romania si Bulgaria "trebuie sa aiba loc pe baze solide", iar acest lucru s-ar putea intampla "intr-un an sau trei".

Acesta crede ca noi, ca si vecinii bulgari, vom fi gata sa intram in Schengen abia cand vor pune capat coruptiei, crimei organizate si vor demonstra ca granitele lor sunt bine pazite. El crede ca acest lucru este in interesul Bucurestiului si Sofiei, pentru ca, daca vor intra in Schegen fara a fi gata, acest lucru va afecta imaginea si credibilitatea celor doua tari.

"Daca aceste tari sunt pregatite intr-un an, bine. Dar daca nu vor fi pregatite decat peste trei ani, atunci va fi peste trei ani", a declarat ministrul.

Wauquiez asigura, intr-un interviu pentru Le Figaro, ca cele doua tari vor intra in cele din urma in zona Schengen, avand in vedere ca ambele tari au facut eforturi majore, insa crede ca acest lucru nu trebuie fortat din motive politice.

Ministrul este de parere ca, daca s-ar lua o astfel de decizie acum, aceasta ar avea consecinte grave, care afecteaza securitatea interna. "In cazul in care Bulgaria si Romania intra in Schengen, frontierele devin ale noastre. Acest lucru ridica doua probleme care necesita o dezbatere europeana reala. Una priveste controlul fluxurilor de migratie, avand in vedere ca 75% din imigratia ilegala din Europa se face prin partea de sud-est a UE. Celelalta se refera la crima organizata, adica la traficul de droguri si arme", precizeaza Laurent Wauquiez.

Reprezentantul Frantei a tinut sa laude totusi modul in care Romania si-a imbunattit tehnica de control vamal, insa considera ca diminuarea salariilor vamesilor nu este o garantie in ceea ce priveste coruptia.

"Desigur, Romania si Bulgaria au echipamente, si-au imbunatatit tehnicile de control la frontiera. Dar este suficient? De exemplu, Romania a scazut cu 40% salariile vamesilor, ceea ce nu este cea mai buna garantie ca aceasta tara este complet impermeabila in ceea ce priveste coruptia...", a adaugat el.

Pentru a explica refuzul Frantei privind intrarea Romaniei in Schengen, ministrul a facut referire si la un raport al Comisiei Europene care evidentiaza "punctele slabe persistente".

"Schengen lucreaza cu o baza de date hipersensibila. In cazul in care cade in mainile crimei organizate, acest lucru ar deveni o problema reala in apararea noastra si securitatii in Europa", explica Laurent Wauquiez.

Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in Schengen

Acesta a tinut sa precizeze ca problema rromilor nu are legatura cu acceptul Romaniei in Schengen si ca, in ceea ce priveste rromii, exista un proiect care priveste imbunatatirea situatiei acestora in tara de origine.

Reuniune la Cotroceni pe tema aderarii la Schengen

Intrebat cum priveste reactiile Romaniei si Bulgariei cu privire la cerinta Frantei si Germaniei, ministrul sustine ca cele doua tari "au inteles perfect". "Acestea sunt probleme foarte delicate pentru aceste tari. Ele au inteles ca usa nu le-a fost inchisa. Dar usa se va deschide doar atunci cand suntem siguri", a continua el.

Desi Franta nu vrea ca Romania si Bulgaria sa intre inca in spatiul Schengen, considerand ca nu sunt pregatite, ministrul considera totusi ca cele doua tari isi merita locul in UE.

Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania Schengen, #Schengen Franta Romania , #Schengen
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Cim se decide daca este vorba de un an... sau trei ani ? Probabil ca indepartarea portocaliilor din frintea tarii reprezinta criteriul hotarator avand in vedere "simpatia" lui Sarkozy pentru Basescu...