Schengen: Franta a dat acces Romaniei la SIS inca din 2009, de ce se opune azi?

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 14:08
4351 citiri
Schengen: Franta a dat acces Romaniei la SIS inca din 2009, de ce se opune azi?
Foto: Daily Mail

Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, demonteaza cu argumente solide acuzatia Frantei potrivit careia Romania reprezinta o amenintare la adresa securitatii restului Europei, ceea ce ridica serioase semne de intrebare privind motivul real pentru care Parisul adopta o asemenea atitudine, de respingere a aderarii Romaniei la Schengen.

"Daca baza de date (...) a spatiului Schengen cade in mainile crimei organizate internationale, se sterge toata securitatea interna europeana", a declarat joi ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauquiez, argumentand astfel opozitia Frantei fata de aderarea Romaniei la Schengen.

Ministru francez: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen ameninta securitatea europeana

Contactat de Ziare.com, chestorul-sef de politie Marian Tutilescu respinge acuzatiile diplomatului francez.

Franta a votat conectarea Romaniei la SIS inca din 2009

"Chestiunea comporta doua abordari. Din punct de vedere juridic, Romania s-a conectat la baza de date a sistemului informatic Schengen printr-o procedura similara celei pe care o parcurge in prezent pentru ridicarea controalelor la frontierele externe.

A avut loc o evaluare privind protectia datelor personale, o evaluare pozitiva, unul dintre expertii participanti la evaluare a fost francez si si-a asumat, a semnat concluziile raportului de evaluare, acesta a fost aprobat in Sch-Eval inca din 2009.

Apoi, proiectul de decizie privind conectarea Romaniei la SIS a trecut printr-o procedura de vot in Parlamentul European cu o majoritate covarsitoare. Decizia finala a fost luata in Consiliul Uniunii Europene AGRI cu unanimitate, inclusiv cu votul Frantei. Asa ca, din punct de vedere juridic, problema a fost si este clarificata", a declarat chestorul-sef Marian Tutilescu, pentru Ziare.com.

Un al doilea punct de vedere este cel tehnic.

Romania are deja acces deplin la SIS

"Sistemul de date SIS nu trebuie inteles ca o baza de date care poate fi golita si pusa la dispozitia cuiva. El are cerinte tehnice care sunt stabilite la nivelul tuturor statelor membre de catre grupul tehnic SIS din CE si toate statele membre au implementat Sistemul informatic National de semnalari pe baza cerintelor standard. Aceste cerinte contin elemente de securitate foarte clare.

Baza de date circula pe o platforma securizata europeana la care Romania este conectata si care nu permite penetrarea din exterior. Accesarea bazei de date se poate face doar in anumite conditii de utilizatori, dupa o autentificare prealabila. In momentul de fata orice reprezentant al legii, adica ai politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, directiei pasapoarte, etc., se autentifica in baza unui certificat de securitate. Se stie in orice clipa cine si cand s-a conectat si ce anume a accesat.

In plus accesarea bazei de date se face 'hit by hit', adica nu se pot vedea toate datele din SIS, ci cautarea se face punctual, pe criterii foarte bine stabilite. Pot gasi cu datele dintr-un pasaport daca o persoana este in baza de date Schengen si cu ce problema. Poate fi vorba de un urmarit in baza unui mandat european de arestare in vederea arestarii, poate fi un disparut sau cautat in vederea participarii la o procedura judiciara.

Sunt cateva argumente care demonstreaza ca o astfel de afirmatie este puerila si nu are suport nici juridic, nici fizic", a mai declarat Marian Tutilescu pentru Ziare.com.

Intrebat daca in acest moment Romania are acces deplin la SIS, acesta a raspuns: "Absolut! O singura categorie de alerte nu o introduce si nu are acces la ea, pentru ca nu a ridicat inca controlul la frontiere. Este vorba despre semnalarile privind acele persoane carora nu li se permite intrarea in Spatiul Schengen".

Seful departamentului Schengen din MAI subliniaza foarte clar ca nu exista riscul ca anumite informatii din baza de date SIS sa fie modificate in interesul propriu al cuiva.

"Numai cel care introduce informatia o poate modifica. Romania nu poate modifica informatiile introduse, de exemplul, de Franta sau de orice alta tara. In plus, exista un sistem de validare, nu e o baza de date in care fiecare poate sa faca ce vrea. Exista limite si cerinte tehnice foarte clare", a explicat Marian Tutilescu.

Baconschi: Aderarea Romaniei la Schengen nu pune in pericol securitatea europeana

Schengen: Cristian Diaconescu propune activarea Parteneriatului Strategic cu Franta

Daul: Aderarea Romaniei la Schengen se va face sub presedintia maghiara a UE

Franta se opune aderarii Romaniei, dar nu cere informatii suplimentare

In aceste conditii nu putem sa nu ne intrebam ce alte ratiuni, cel mai probabil politice sau economice, se ascund in spatele pozitiei adoptate de Franta fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Oare diplomatii francezi nu se consulta cu propriii colegi specialisti inainte de a lansa astfel de acuzatii grave la adresa Romaniei? Cum explica ministrul Laurent Wauquiez faptul ca Franta a validat deja prin vot conectarea Romaniei la baza de date SIS, pe argumente clare juridice si tehnice privind indeplinirea conditiilor.

Si ca si cum nu ar fi de ajuns, aflam cu surprindere ca, dupa ce pe 14 ianuarie, in Grupul de lucru Sch-Eval, Franta a introdus o rezerva de examinare si a cerut amanarea votului pe raportul Romaniei cu doua saptamani, pana in prezent oficialii francezi nu au cerut explicatii suplimentare.

Contactati de Ziare.com pentru a afla daca Franta a cerut lamuriri sau a pus intrebari tehnice partii romane, oficiali din Ministerul de Interne au declarat ca pana pe data de 20 ianuarie, termenul stabilit de CE, Romania nu a primit nicio intrebare din partea Frantei referitoare la SIS. In schimb, a facut declaratii belicoase la adresa Romaniei. De ce ?

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Franta Romania Schengen, #amanare aderare Schengen, #aderare Romania Schengen 2011 , #Schengen
Comentarii
Poza basil
basil
rank 5
Franta a dat acces Romaniei la SIS inca din 2009, de ce se opune azi?
I
I.E.Feher
rank 1
Ar fi o explicatie, Sarkozy scade dramatic in sondaje, incearca cu repatrierea romilor si alte petarde