Schengen: Ungaria propune aderarea in etape a Romaniei si Bulgariei

Marti, 08 Martie 2011, ora 14:04
3698 citiri
Schengen: Ungaria propune aderarea in etape a Romaniei si Bulgariei
Foto: EuropaWeb

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a declarat luni in cadrul unei sedinte in Parlamentul European ca Ungaria propune o aderare in trepte a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Sandor Pinter a declarat, in cadrul comisiei parlamentare pentru afaceri europene, ca propune aderarea intai in ceea ce priveste aeroporturile, iar frontierele terestre sa fie deocamdata mentinute, potrivit Radio Romania Actualitati, care citeaza agentia de presa ungara MTI.

Ministrul a adaugat ca au existat situatii similare si ca astfel s-ar asigura aderarea celor doua tari la spatiul Schengen.

Oficialul a aratat ca autoritatile bulgare au promis ca vor remedia deficientele constatate pana pe 14 martie si este de asteptat ca rezultatele evaluarii tehnice sa fie facute publice in luna iunie.

Presedintele Traian Basescu a vorbit, la randul sau, in urma cu doua saptamani, despre posibilitatea aderarii partiale la Schengen, prin deschiderea frontierelor aeriene.

Romania este pregatita sa adere la Schengen, Bulgaria inca nu - presedintia UE

"Exista teoretic aceasta posibilitate - deschiderea frontierelor aeriene intai - dar nu cred ca asta ne intereseaza acum prioritar. Sigur, ar fi mai usor pentru cei care pleaca de pe aeroporturile romanesti sa urce in avion, n-ar mai trebui sa prezinte pasaportul la trecere prin scanner, prin introducerea in baza de date. Pe de alta parte, oricum se face controlul antitero si pe culoarul Schengen", a spus Basescu.

"Nu vad un avantaj deosebit. Cel mai important lucru ar fi sa nu mai avem controale la frontiera", a subliniat in continuare presedintele.

UE va examina Romania si Bulgaria in dosarul Schengen, la primavara

Presedentia ungara a Uniunii Europene s-a declarat pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, insa a precizat ca Bulgaria nu este inca pregatita pentru aderare.

Propunerea germana de facilitare a aderarii celor doua state prin ridicarea controalelor la aeroporturi mai devreme, mentinand controalele la granite, a fost sustinuta de unele state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#aderare Schengen, #Ungaria aderare Schengen, #aderare trepte Schengen , #Schengen