Tot mai departe de Schengen. Olanda e ingrijorata, Iohannis avertizeaza: Legile Justitiei trebuie imbunatatite, nu ciopartite. Ce spune Dancila

Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 18:55
8352 citiri
Tot mai departe de Schengen. Olanda e ingrijorata, Iohannis avertizeaza: Legile Justitiei trebuie imbunatatite, nu ciopartite. Ce spune Dancila
Foto: captura video

Premierul Olandei, Mark Rutte, se afla intr-o vizita oficiala la Bucuresti. El a avut o intalnire cu seful statului roman, Klaus Iohannis, dupa care cei doi au sustinut o conferinta de presa. Acum un an, cand Rute a preluat sefia guvernului olandez, Romania isi gasise un aliat in acesta pentru sustinerea aderarii la Spatiul Schengen. Singura conditie pentru sprijin era clara si simpla: fara coruptie la nivel inalt.

Discursul optimist de atunci al oficialului s-a transformat radical pe parcursul acestui an. Pastrand tonul diplomatic, Rute a spus ca Olanda are o serie de ingrijorari in ce priveste respectarea statului de drept in Romania.

Intrebat daca el considera ca Romania a receptionat si respectat apelul recent al celor 12 ambasade, intre care si cea a Olandei, de a nu slabi statul de drept, Mark Rutte a declarat

"E adevarat ca am urmarit si noi evenimentele recente din Romania, avem o serie de ingrijorari si noi cu privire la statul de drept. La randul sau, Comisia Europeana si-a manifestat recent ingrijorarile cu privire la eforturile de reforma al caror ritm pare sa incetineasca. Din perspectiva noastra, privim intai la ceea ce va spune Comisia Europeana.

Pentru noi toti insa, pentru toata Uniunea Europeana, statul de drept este un aspect absolut cheie, este fundamentul parteneriatului european, siguranta juridica si legala pentru firme si persoane private. Sa vedem ce va spune Comisia Europeana si vom vedea fiecare dintre noi, independent, daca s-au facut progrese si in ce masura", a spus premierul Olandei, in conferinta comuna cu Iohannis.

La randul sau, seful statului a atras atentia ca ingrijorarile partenerilor ar trebui sa fie luate foarte in serios de toti decidentii politici si a facut apel sa se renunte la discursul populist conform caruia strainii s-ar amesteca in treburile interne ale Romaniei.

"Ingrijorarile de la partenerii nostri trebuie luate foarte foarte in serios. Noi suntem impreuna in Uniunea Europeana si impreuna vrem sa construim o Uniune mai puternica. Si atunci, daca intr-o parte apar probleme care atrag atentia, este bine ca toata lumea sa reactioneze in ideea de a imbunatati intregul mers. Stiu ca in politica romaneasca sunt voci care acuza ca partenerii nostri se amesteca in treburile interne ale Romaniei. Aceasta abordare si aceasta evaluare este fundamental gresita.

Tocmai in virtutea faptului ca suntem impreuna in UE e obligatoriu ca atrunci cand ceva nu merge neaparat asa cum ar trebui sa se atraga atentia. Aceste semnale trebuie luate foarte foarte in serios, cum de altfel trebuie luata foarte in serios si opinia unor actori avizati externi cum este de exemplu Comisia de la Venetia, care chiar in zilele urmatoare se va afla in Romania, nu pentru a ne critica, asta e un discurs populist gresit, oamenii vin ca sa ne ajute sa construim o legislatie mai performanta, mai moderna.

Anumite abordari populiste, prin care se arata ca cica ar veni unii straini sa ne invete cum trebuie sa ne randuim noi tara le refuz clar si categoric. Noi suntem intr-o uniune a valorilor, noi dorim sa ne consultam cu parteneri bine intentionati care vin sa ne ajute. Aceste lucruri trebuie foarte bine intelese si sunt importante pentru noi toti. Nu putem sa fim parte dintr-o comunitate de valori si sa ne izolam fata de aceasta comunitate.

De aceea este important si summitul de anu, viitor care se va desfasura la Sibiu si unde vom desena liniile viitorului nostru. Acest viitor al Uniunii include Romania si pentru asta avem tot interesul sa aratam ca noi, romanii, am inteles ca este vorba despre valori, valori pe care si noi le respectam", a spus si Klaus Iohannis in conferinta sustinuta alaturi de Rute.

In acest context, seful statului a fost intrebat si despre acuzatiile PSD potrivit carora protestul din 10 august ar fi fost finantat din strainatate: "Nu am astfel de date", a raspuns scurt presedintele.

Mai multe semne de intrebare decat certitudini

Rute a fost intrebat si de sansele Romaniei de a aderat la Spatiul Schengen in actualul context.

"Evident inteleg pe deplin dorinta Romaniei de a adera la Spatiul Schengen. Olanda a facut in permanenta o legatura dintre aceasta dorinta si indeplinirea tuturor cerintelor MCV-ului. Este o chestiune pe care o va evalua si Comisia Europeana si imediat ce o va face vom vedea care sunt pasii urmatori", a raspuns scurt si diplomatic Rute.

In ce-l priveste pe Iohannis, acesta a fost mai direct si a explicat pe larg cum modificarile aduse de Guvern si coalitia PSD-ALDE in domeniul justitiei ne indeparteaza tot mai mult de Schengen.

"Spatiul Schengen a fost creat printr-o intelegere care prevede si pasii de urmat si conditiile care trebuie indeplinite. CE sprijina demersul de aderare a Romaniei, cum majoritatea statelor UE sunt pentru acceptarea Romaniei si de obicei se asociaza si cu Bulgaria. Aceste chestiuni au fost de multe ori si pe larg dezbatute iar evolutia pe care o vedem in momentul de fata in domeniul Legilor Justitiei cu siguranta ridica cateva semne de intrebare suplimentre.

Eu sunt totusi moderat optimist ca vom reusi sa avem o legislatie in materie de justitie care rezista la o verificare atenta in final si cred ca usor, usor toata lumea a inteles ca legislatia in domeniul justitiei trebuie imbunatatita, si nu ciopartita. Sper ca acest lucru in final sa fie inteles si de cei care au pornit cu un elan nemotivat si cu o totala lipsa de transparenta acest procedeu si cred ca exista suficienta intelepciune in politica romaneasca pentru a gasi un final potrivit pentru acest lucru. Dar momentan etapa in care ne aflam ridica mai multe semne de intrebare decat aduce certitudini", a conchis Iohannis.

Dancila, pusa la punct de Rute dupa ce i-a cerut sa ne sustina la Schengen

Ca si cum nu ar fi ascultat nimic din ce a spus Rute la intalnirea cu Iohannis, premierul Viorica Dancila a declarat, in conferinta ei comuna cu premierul olandez, ca i-a cerut sa sustina aderarea noastra la Schengen. Astfel, i-a dat acestuia prilejul sa ii spuna in direct ca nu este de acord cu o asemenea sugestie.

"Avand in vedere ca Romania indeplineste criteriile tehnice privind aderarea la spatiul Schengen, fapt confirmat de catre Comisia Europeana, am adresat premierului olandez solicitarea de a sustine Romania in indeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tarie ca Romania merita sa fie in Spatiul Schengen si ca nu trebuie sa legam problematica Mecanismului de Cooperare si Verificare de criteriile Schengen.

In concluzie, in discutia cu premierul Mark Rutte am subliniat potentialul considerabil de dezvoltare in continuare a unei relatii bilaterale dinamice in interesul cetatenilor nostri. Nu vreau sa vorbesc despre dispute politice interne, consider ca acestea pot exista in toate statele membre ale UE. Important pentru mine este sa aveti incredere in capacitatea Executivului de la Bucuresti de a-si indeplini in mod corect mandatul, sa avem relatii bilaterale si la nivel european cat mai bune", a declarat premierul Viorica Dancila.

Omologul sau olandez i-a raspuns intr-o nota diplomatica, dar transanta.

"Nu suntem de acord in toate privintele, cum ar fi Schengen. Asta este adevarat. Insa suntem de acord pe multe alte chestiuni. In primul rand Uniunea Europeana. Proiectul european este unul foarte important, bazat pe o piata puternica si valori puternice si faptul ca lucram impreuna pentru a asigura siguranta colectiva pentru toti cetatenii tarilor. In timpul presedintiei romane a Consiliului UE discutiile se vor axa pe Brexit, migratie.

Cred ca Romania va fi tinuta minte pentru multe motive, ca presedinte al Consiliului UE, insa unul dintre cele mai importante va fi bugetul pe urmatorii cinci ani. Deci Romania isi va lasa amprenta auspra agendei Europei in urmatorii cinci ani, dupa alegerile europarlamentare, iar mostenirea sa se va vedea foarte clar. Am toata increderea in presedintia romana si Olanda va lucra intotdeauna constructiv cu Romania, atunci cand exista probleme", a afirmat Mark Rutte.

Semnale negative si din PE

Semnale negative au venit miercuri si din Parlamentul European in ce priveste sansele Romaniei de a fi inclusa in Spatiul Schengen. Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European, a solicitat guvernului roman sa opreasca toate riscurile care au impiedicat lupta anticoruptie. Altminteri, Romania nu poate spera la o integrare in Schengen, odata cu Bulgaria si Croatia, asa cum ar trebui, a spus acesta, in plenul de la Strasbourg.

"Astazi trebuie sa ne uitam spre viitor, ne bucura propunerea de a avea 10.000 de ofiteri Frontex la granite. Zona Schengen aduce mai multa securitate, nu mai putina si solicitam Consiliului sa includa Bulgaria si Croatia in Schengen. Solicit guvernului roman sa opreasca riscurile care afecteaza procesul de lupta impotriva coruptiei, pentru ca toate aceste trei tari ar trebui sa aiba posibilitatea de a se alatura zonei Schengen. Europa este o Europa a democratiei", a spus Manfred Weber, in plenul Parlamentului European.

Eurodeputatul roman Marian-Jean Marinescu, vicepresedinte al grupului Partidul Popular European (PPE) din PE, a declarat ulterior pentru Agerpres ca a avut o discutie lamuritoare cu Manfred Weber si ca politicianul german nu ar fi vrut sa spuna ca Bulgaria si Croatia merita sa intre in spatiul Schengen inaintea Romaniei, desi din afirmatiile sale asa se intelege.

Citeste pe larg despre discutiile de astazi din plenul de la Strasbourg

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Klaus Iohannis conferinta Mark Rute Olanda, #Romania aderare Schengen Olanda justitie MCV , #Schengen