Tutilescu: Vom sti in zilele urmatoare sansele la Schengen

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 14:27
3080 citiri
Tutilescu: Vom sti in zilele urmatoare sansele la Schengen

Seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, crede ca e prea devreme sa ne putem pronunta asupra sanselor Romaniei la intrarea in spatiul de libera circulatie, dar ca acestea pot fi evaluate dupa aparitia raportului de tara al Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in Justitie.

Intrebat care sunt tarile care isi mentin opozitia la aderarea Romaniei, Tutilescu a spus, pentru Ziare.com, ca "exista in spate pozitiile Olandei si Germaniei".

"Asteptam raportul intermediar MCV in urmatoarele zile, atunci vom sti mai multe", a comentat chestorul, intrebat de sansele Romaniei de accedere in Schengen.

"Atunci vom avea mai multe informatii. E greu de anticipat ce fel de raport va fi, nu ma pronunt", a completat Tutilescu.

El si-a aratat indoielile in privinta informatiilor aparute in presa de la Sofia, conform carora decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen va fi amanata si in martie 2013.

"Am rezerve in privinta realitatii acestei informatii", a comentat chestorul.

Decizia privind aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata dupa luna martie

Decizia politica privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen s-ar putea amana chiar si dupa luna martie, cand sunt programate discutii pe aceasta tema, potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles.

Ministrii de Interne din Uniunea Europeana se vor intalni pentru prima oara, sub presedintia irlandeza a Uniunii Europene, pe 7 martie, atunci cand aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen urmeaza sa fie pe agenda discutiilor.

Insa acest lucru s-ar putea schimba, daca opozitia Olandei si a altor state va ramane puternica, fata de perspectivele aderarii celor doua tari balcanice la Schengen, potrivit radioului de stat al Bulgariei, care citeaza surse din Comisia Europeana, arata agentia Novinite.

Potrivit acestui raport, Romania este de vina, astfel ca noua amanare va fi determinata de situatia politica complicata din tara.

Presa bulgara a comentat recent ca extinderea zonei Schengen nu pare sa fie printre prioritatile presedintiei irlandeze a Uniunii Europene.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tutilescu aderare Schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen