Corlatean, despre Schengen: Nu putem sta in genunchi, cu mana intinsa

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 13:13
2565 citiri
Corlatean, despre Schengen: Nu putem sta in genunchi, cu mana intinsa
Foto: Calea Europeana

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, sustine ca Romania a indeplinit toate criteriile tehnice privind aderarea la Schengen, dar autoritatile nu vor sta in genunchi si cu mana intinsa catre celelalte state europene, asa ca vom astepta sa ni se spuna cand vom fi primiti.

"Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al Romaniei, respectiv al Bulgariei. In acelasi timp, nici nu poti sa stai in genunchi si sa stai cu mana intinsa, cata vreme noi am indeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen si, in acelasi timp, platim pentru lucruri care n-au legatura cu noi", a sustinut, vineri seara, la Digi24, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Seful diplomatiei romane afirma ca europenii inventeaza tot felul de pretexte, cum ar fi Mecanismul de Cooperare si Verificare, pentru a amana primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen, in realitate fiind vorba doar de "situata sociala, economica, de criza din Europa din acesti ani".

De asmenea, Titus Corlatean a declarat ca subiectul Schengen este "prizonierul unor circumstante nefavorabile", pentru ca actuala criza economica favorizeaza un curent populist si xenofob "tot mai consistent".

In ceea ce priveste viitorul raport MCV, de care mai multe state conditioneaza intrarea noastra in spatiul Schengen, Titus Corlatean a explicat: "Interesul nu este de a ne alinia pe sarma si de a raspunde intrebarilor Bruxelles-ului. Interesul este de a avea un sistem judiciar corect, impartial, care sa functioneze cu celeritate, sa dea raspuns cetatenilor care asteapta ani de zile la procese, cu niste coduri care sa fie de buna calitate (...) Asta e interesul. Nu pentru a da cu subsemnatul la MCV sau de a rezolva alte chestiuni".

Consiliul JAI, reunit joi la Bruxelles, a decis ca se va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen atunci cand vor exista "conditii favorabile". Inaintea reuniunii, Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, declarase raspicat ca progresele realizate de Romania si Bulgaria nu sunt suficiente pentru ca cele doua tari sa intre in Schengen.

Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat pentru Mediafax ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp, iar Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea la Schengen".

C.B.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Corlatean Schengen, #Consiliu JAI Schengen 2013 , #Schengen