Cum naiba sa nu mai fim interesati? (Opinii)

Sambata, 02 Martie 2013, ora 14:32
6017 citiri
Cum naiba sa nu mai fim interesati? (Opinii)

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a reusit sa ma surprinda si m-a surprins bine de tot.

Un om despre care cred ca, spre deosebire de ilustrul sau predecesor, cunoaste bine domeniul, a reusit sa dea o declaratie despre intrarea in Schengen care pare venita de la vreun student suparat, nicidecum de la un politician experimentat cum este el.

"O astfel de eventuala decizie (de amanare a aderarii la Schengen - n.red) ar transforma procesul in unul necredibil. Ori daca orice as face, oricat as indeplini criteriile, oricati bani am baga si nu ajunge, atunci dati-mi voie sa va spun ca nu mai suntem interesati de acest proces.

Asa cum am stat fara Schengen pana acum, asa putem sta si de acum incolo. Cand vor vrea sa ne cheme, foarte bine. Cata vreme noi suntem corecti si eventual se va decide inca o data amanarea, atunci cei care se opun au o problema de credibilitate", a declarat Titus Corlatean, la Realitatea TV.

Oau! Adica ne suparam ca vacarul pe sat? Nu mai suntem interesati de ceea ce ar trebui sa fie unul dintre obiectivele fundamentale ale politicii noastre externe? De cand si cu ce drept?

Desigur, peste cateva zile vom auzi de la presedintele Basescu si premierul Ponta ca aderarea la Schengen ramane un obiectiv esential al Romaniei si ca vom continua eforturile. Basescu o va spune si pentru a da o palma USL si a arata ca mai are carti de jucat, iar de la Ponta am speranta ca o va face din simplul motiv ca asa e normal si logic politic.

Probabil si Titus Corlatean va iesi si va spunea ca a fost, cum altfel, gresit inteles. Pentru ca nu e de conceput ca, vreodata, sa nu mai fim interesati de Schengen. Ce facem acum, renuntam si o lasam balta sau cum?

Asta imi aminteste perfect de o alta fraza memorabila din istoria de aur a diplomatiei romanesti, cu ghilimelele de rigoare, cand ministrul de Externe de atunci, Andrei Plesu, altfel un intelectual remarcabil (in alte domenii), ii transmitea secretarului de stat al SUA, Madeleine Albright, dar si altora ca "sa ne sunati cand vreti sa ne primiti in NATO".

Jocurile astea cu tenta nationalista, din categoria "acum nu mai vrem noi" sau "noi nu depindem de voi, s-a inteles? Suntem urmasii Romei, taica! Am aparat Vestul sute de ani de turci, da? (chiar daca, prin pozitia geografica, puteam apara cel mult vestul Poloniei)", nu-si au rostul intr-o tara care, daca nu suntem prea duri in privinta criteriilor, e totusi una responsabila.

De ce trebuie sa fim in Schengen

Daca e sa ne luam dupa unii, chiar si dupa premierul Ponta, ratarea aderarii la Schengen e un mizilic, pentru ca "oricum avem libera circulatie". Nu e nimic de minimalizat aici. Intrarea in Schengen e foarte importanta si poate aduce Romaniei mari beneficii, atat pe plan economic, cat si pe plan politic.

In primul rand, e vorba de bani. Ganditi-va cat de bine ar merge transporturile romanesti in strainatate, dar si comertul cu tarile Uniunii Europene daca n-ar mai trebui ca vehiculele sa astepte ore sau chiar zile in vami.

Apoi, e vorba de circulatia mai rapida a romanilor. Pentru care Uniunea Europeana e un spatiu in care pot munci, pot calatori, pot face orice. Cu cat mai repede se desfasoara lucrurile, cu atat mai bine.

In al treilea rand, e vorba de faptul ca aderarea la Schengen reprezinta integrarea totala in Uniunea Europeana. E o chestie de mandrie, de prestigiu si de atu politic pentru Romania. Altfel discuti cand esti o tara cu drepturi depline a UE, altfel cand esti una "tinuta la usa". Plus ca motivul pentru care suntem tinuti, adica problema in justitie si statul de drept, e de-a dreptul rusinoasa, fie ca suntem blocati incorect, fie ca nu.

Si daca nu ar fi asa importanta, sa zicem, de ce sa "nu mai fim interesati?" Trebuie sa fim interesati de orice ne poate aduce ceva in plus, fie ca e vorba de NATO, UE sau Organizatia Mondiala a Sturionilor Abandonati.

Si inca ceva. Oameni buni, Schengen nu e un obiectiv de neatins, oricat populism european ar exista. Esti o tara suficient de credibila, cu o justitie ireprosabila si cu institutii de incredere, intri. Chit ca nu scrie ca trebuie sa avem justitie ireprosabila, dar adevarul e ca, daca asta e conditia pusa de alte tari, trebuie.

Politicienii nostri au incercat sa dea vina pe altceva, de la Traian Basescu in 2011 la Victor Ponta in 2012 si 2013. E doar vina noastra. Mitul romanului nedreptatit ne tine in viata mandria de secole, dupa cum puteti observa. Dar ne impiedica sa privim adevarul in fara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Titus Corlatean interesati Schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen