Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

EU Observer: Serbia primeste candidatura la UE, Romania nu capata nimic

Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:40
3869 citiri
EU Observer: Serbia primeste candidatura la UE, Romania nu capata nimic
Foto: qmagazine.ro

Liderii europeni au decis, pe 1 martie, in prima zi a summit-ului de primavara al Uniunii Europene de la Bruxelles, ca Serbia sa primeasca oficial statutul de candidat al Uniunii, in timp ce Romania nu a facut niciun progres pentru intrarea in spatiul Schengen.

Romania a fost cea care, in urma cu cateva zile, a fost de parere ca Serbia ar trebui tinuta pe loc din cauza ca maltrateaza asa numitul grup minoritar romanesc "vlah", scrie EU Observer.

Diplomatii celorlalte state membre au vazut acest lucru ca fiind un joc menit sa determine Olanda, un important arhitect al integrarii Balcanilor de Vest, sa renunte la dreptul de veto referitor la permiterea intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Romania, in asteptare pana la toamna pentru Schengen

Unele state ale Uniunii Europene simpatizeaza insa cu Romania pe problema dreptului de veto olandez, deoarece tara si-a indeplinit criteriile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen.

"Nu cred ca ar trebui mutati stalpii portii in timpul procesului", a fost exprimarea plastica a prim-ministrului danez, Helle Thorning-Schmidt, cu ocazia summit-ului.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a prezidat o intalnire speciala olandezo-romana, joi, precizand ca exista "o intentie politica puternica" pentru a lua "o decizie pozitiva" referitoare la spatiul Schengen, in luna septembrie.

Cu toate acestea, in final, presedintele Traian Basescu a dat inapoi fara concesii reale.

Prim-ministrul olandez, Mark Rutte, a afirmat ca va ridica veto-ul doar daca Comisia Europeana se va pronunta, in luna iulie, ca Romania si Bulgaria au facut suficiente progrese in lupta impotriva coruptiei.

"Avem nevoie de doua rapoarte care sa indice in directia corecta", a explicat premierul Olandei.

La randul sau, un oficial al Uniunii Europene a precizat ca "este greu pentru o tara din Europa Centrala si de Est sa se ridice singura in fata unui mare si vechi membru al uniunii".

Serbia - candidatura azi, discutii in decembrie, aderare peste cativa ani

"Consiliul European a fost de acord astazi sa acorde Serbiei statutul de tara candidata" au fost cele cateva cuvinte care au reprezentat un pas greu de imaginat in 1999, cand avioanele NATO bombardau Belgradul, sau chiar anul trecut, pe vremea asta, cand Serbia adapostea criminali de razboi cautati de Haga, mai relateaza EU Observer.

Serbia, candidat oficial la UE, Romania asteapta toamna pentru Schengen

Urmatorul pas va fi deschiderea discutiilor de aderare, care ar putea avea loc in decembrie, daca Belgradul isi rezolva problemele cu coruptia si continua sa-si imbunatateasca relatiile cu Kosovo.

Etapa finala, intrarea in Uniunea Europeana, ar urma sa aiba loc peste cativa ani si va depinde de probleme mai dificile, cum ar fi statutul Kosovo si al sarbilor kosovari din nordul Kosovo.

Problema Kosovo va fi in centrul acestor discutii de aderare la UE, potrivit prim-ministrului suedez, Fredrik Reinfeldt.

La randul sau, presedintele sarb Boris Tadici, care va candida la alegerile prezidentiale din luna aprilie, a subliniat beneficiile economice ale integrarii in Uniunea Europeana.

"Trebuie sa avem grija de cetatenii nostri, de standardul lor de viata. Ne indreptam spre Uniunea Europeana pentru viitorul copiilor nostri", a declarat presedintele sarb, joi, pe site-ul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Romania Schengen, #Romania Serbia, #Serbia candidatura Uniunea Europeana , #Schengen