Eurodeputatii romani comenteaza declaratiile lui Sarkozy pe tema Schengen

Luni, 12 Martie 2012, ora 22:00
1678 citiri
Eurodeputatii romani comenteaza declaratiile lui Sarkozy pe tema Schengen
Foto: Arhiva

Eurodeputatul PSD Corina Cretu a apreciat ca declaratiile lui Nicolas Sarkozy trebuie privite in context electoral.

"Este o perioada electorala. Domnul Sarkozy sta destul de prost", a declarat Cretu, pentru Mediafax, adaugand ca "se cauta motive pentru a gasi tapi ispasitori in Europa".

Eurodeputatul a subliniat insa ca "romanii nu sunt straini in Europa" si ca "aceasta invrajbire face rau".

"Domnul Nicolas Sarkozy se alatura practic vocilor extremiste si discriminatorii", a mai spus Corina Cretu.

Avertismentele lui Sarkozy legate de Schengen vizeaza Romania si Bulgaria

La randul sau, Cristian Preda, eurodeputat PDL, a subliniat ca afirmatiile lui Sarkozy sunt "dintr-un miting de campanie", si nu reprezinta comentarii facute in calitatea sa de presedinte.

"Eu il cred pe domnul Sarkozy capabil de o anumita dedublare - adica sa se comporte pe perioada campaniei o vreme ca presedinte, o vreme in calitate de candidat", a spus Preda.

"Comentatorii declaratiilor presedintelui Sarkozy afirma, unii dintre ei, ca acestea ar fi avut in vedere tarile care aspira la Schengen. Altii spun ca se referea la tari care sunt deja in Spatiul Schengen si la slabiciunea lor in fata fluxurilor migratorii. Este greu de stiut. De fapt, presedintele Sarkozy a lasat loc de speculatii", a mai spus Cristian Preda.

Eurodeputatul a mai spus ca declaratia lui Sarkozy nu trebuie privita cu ostilitate sau cu teama. "Este un joc electoral", a spus el.

"O face din ratiuni electorale, dar o face de mult", a comentat si Norica Nicolai, europarlamentar PNL, referitor la afirmatiile lui Sarkozy.

Ea a declarat ca pozitia exprimata de Nicolas Sarkozy nu reprezinta o noutate. "De altfel, colegii francezi din PE au depus de-a lungul timpului o serie de amendamente in acest sens la Regulamentul cadru de functionare a Spatiului Schengen", a mai spus Nicolai, explicand ca ingrijorarea exprimata de Sarkozy vine "din posibilitatea unui flux migratoriu continuu".

Europarlamentarul liberal a mai spus ca de fapt vizate sunt toate statele care au potential de a furniza astfel de fluxuri migratorii.

"E an electoral si in Franta. Mai mult nu trebuie spus. Domnul Sarkozy are 15% minus fata de Hollande asa ca trebuie sa declare si el ceva. Dar ar fi un pas inapoi in istoria integrarii europene", declarat la randul sau, pentru Mediafax, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba.

El a spus ca este in interesul tuturor, inclusiv al romanilor, sa existe criterii clare privind aderarea la Schengen, dar a precizat ca este imposibila introducerea retroactiva a unor reguli.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a pledat duminica pentru revizuirea acordurilor Schengen si a amenintat ca va "suspenda participarea" Frantei, daca "un Guvern politic al Schengen" nu este instituit "in urmatoarele 12 luni".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#eurodeputati comentarii Sarkozy Schengen, #Sarkozy Schengen Romania Bulgaria , #Schengen