Euroliberalii, nemultumiti de decizia de a exclude PE din evaluarea Schengen

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 09:05
2007 citiri
Euroliberalii, nemultumiti de decizia de a exclude PE din evaluarea Schengen
Foto: Arhiva

Presedintele grupului ALDE, Guy Verhofstadt, si europarlamentarul PNL Renate Weber au criticat decizia de joi a ministrilor de Interne si de Justitie de a exclude PE din configurarea noului mecanism de evaluare Schengen.

"Cum putem avea incredere in Consiliu, ca va respecta una dintre cele mai mari realizari ale UE, cand primul lucru pe care il decide este sa slabeasca implicarea reprezentantului propriilor sai cetateni. Toate temerile si ingrijorarile noastre tocmai s-au materializat.

Prin adoptarea acestei decizii, Consiliul a trimis un semnal clar, anume ca vor cauta orice scuza pentru a inchide granitele, asa cum ne-au exclus joi", a declarat Verhofstadt.

"Nu putem accepta acest lucru. Contravine clar spiritului cooperarii loiale intre institutii. Parlamentul va examina lansarea unei actiuni legale impotriva Consiliului. Ar trebui chiar sa luam in considerare, in cazul in care Consiliul va continua cu o asemenea atitudine, suspendarea altor negocieri legislative aflate in desfasurare", a mai spus presedintele grupului ALDE.

La randul sau, coordonatoarea ALDE in Comisia de libertati civile (LIBE), Renate Weber, raportor privind reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen in situatii exceptionale, a precizat ca Schengen necesita implicarea tuturor institutiilor UE.

"Controlul la frontierele interne necesita incredere reciproca deplina, aceeasi incredere pe care Consiliul a refuzat-o astazi Parlamentului. Schengen-ul reprezinta o preocupare comuna, care ar necesita implicarea activa a tuturor institutiilor UE, daca dorim sa raspunda tuturor solicitarilor ce ar putea aparea. Nu are niciun sens ca acest mecanism sa ramana interguvernamental din moment ce, asa cum s-a dovedit in mai multe randuri, acest lucru duce doar la blocaje", a pus Weber.

"Luand in considerare acest 'coup' al Consiliului, Parlamentul a decis sa sisteze negocierile si sa treaca la votul de confirmare", a anuntat europarlamentarul roman.

PE se afla in proces de negociere cu Comisia Europeana si Consiliul, in procedura de co-decizie, asupra raportului privind crearea unui mecanism de evaluare pentru Schengen (primul raport din Pachetul de Guvernanta Schengen).

Eurodeputatii au decis sa voteze cu privire la ambele rapoarte ale Pachetului de Guvernanta Schengen luni, la Strasbourg, intr-o sedinta extraordinara a Comisiei LIBE.

Ministrii justitiei si ai afacerilor interne din tarile UE au decis, joi, sa excluda Parlamentul European dintr-un rol activ in configurarea noului mecanism de evaluare Schengen, prin schimbarea bazei juridice de la articolul 77 al Tratatului - care ar fi insemnat co-decizie, asa cum a propus initial Comisia Europeana - la articolul 70, care restrange rolul Parlamentului la o simpla procedura de consultare si inseamna ca pozitia PE ar putea fi total ignorata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#PE exclus evaluare Schengen, #euroliberali nemultumiti Parlament European Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
deci liberalii saboteaza intrarea Romaniei in Schengen !