Financial Times: Intrarea in Schengen a Romaniei ar alimenta miscarea antiimigratie

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:37
3346 citiri
Financial Times: Intrarea in Schengen a Romaniei ar alimenta miscarea antiimigratie

Comisia Europeana va inainta in cursul saptamanii planul de reforma a zonei Schengen, insa acesta nu va viza si Romania si Bulgaria, tari care vor sa adere, insa nu li s-a permis pana acum.

Ambele tari indeplinesc conditiile tehnice, insa tarile membre, conduse de Franta si Germania, sustin ca nivelul coruptiei din sistemul public submineaza controalele la granita. Diplomatii gandesc insa creativ si au venit cu solutii, scrie Financial Times.

Una dintre probleme este ca daca li s-ar permite celor doua tari sa intre in Schengen s-ar crea o "legatura pe uscat" din Grecia pana pe continent, in zona Schengen, avand in vedere ca Grecia nu are in prezent granita comuna cu tarile Schengen. Asadar, scrie publicatia citata, nu ar mai exista zona tampon care sa stavileasca fluxul de imigranti care patrunde prin granita dintre Turcia si Grecia.

Polonia, care detine presedintia rotativa a UE, a gasit solutia aderarii in etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen: pastrarea controalelor la pasapoarte pentru granitele terestre si marine, insa eliminarea lor pentru calatoriile cu avionul.

In teorie, asta ar bloca imigrantii ilegali care trec din Grecia in Bulgaria, si cei care totusi reusesc sa treaca nu vor putea lua avionul pentru a ajunge in alte parti ale Europei. In acelasi timp, granita dintre Romania si Ungaria ar ramane frontiera "reala" a zonei Schengen. Insa este o problema.

Planul pe etape presupune ca cei care calatoresc cu avionul intre doua aeroporturi din zona Schengen trebuie sa se supuna unui control al documentelor de identitate. Insa sunt multe linii aeriene pe care le poti lua fara a-ti fi controlat pasaportul in niciuna dintre etapele imbarcarii.

Desi majoritatea liniilor aeriene verifica pasaportul sau actele de identitate pemntru a vedea daca corespund numelui de pe bilet, nu exista nicio obligativitate pentru a face asta. Comisia confirma ca nu este o cerinta obligatorie si companii precum SAS sau Brussels Airlines au renuntat la controlul pasapoartelor.

UE presupune, asadar, ca daca granitele terestre ale Bulgariei si Romaniei nu sunt perfecte, un imigrant care vine din Turcia poate ajunge la Sofia, prin Grecia, fara a fi controlat, asa cum se intampla si astazi. Din Sofia, nu exista niciun motiv ca acest imigrant sa nu ia primul avion spre Frankfurt, Paris sau Stockholm fara a i se fi verifica identitatea.

In practica, este mai posibil ca unul dintre guverne, cum ar fi cel francez, sa se asigure, discret, ca toate avioanele care vin din Romania si Bulgaria au parte de verificari ale documentelor calatorilor. Insa chiar si aceste precautii ar face ca personalul Air France, TAROM, Ryanair sau al altor companii sa devina noii gardieni ai Schengen.

Este mai bine decat lipsa totala a oricarui control, o data ce Romania si Bulgaria primesc statutul de membru cu drepturi depline in Schengen, scrie sursa citata. Insa tot ar putea starni climatul antiimigratie care prevaleaza in multe parti ale Europei.

În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
În România ”nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali”. Ministrul de Interne anunță că suntem gata să ne alăturăm zonei Schengen
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, joi, că, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti, ceea ce demonstrează...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Schengen, #Romania Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
E bine ca suntem iubiti si doriti in europa.
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Sărmani' escroci... Nu ştiu cum să se mai salveze de la faliment!