Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in Schengen

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 14:35
10492 citiri
Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in Schengen
Foto: karadeniz-press.ro

Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen.

Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011.

"Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen", scriu cei doi ministri in scrisoarea citata de RFI.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali vorbesc despre "carente" care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata.

"Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare", spun cei doi ministri.

Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere sustin ca aceste carente ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen.

Cei doi precizeaza ca ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila.

"Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate", sustin acestia.

In schimb, in document se recunoaste ca din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv.

Daca pozitia oficiala a Frantei era cunoscuta, Germania ezitase pana in prezent sa-si exprime un punct de vedere oficial.

CE nu are practic niciun cuvant de spus in aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Aceasta decizie se ia in consiliul JAI cu unanimitate de voturi pe baza recomandarilor formulate de grupul SCHEVAL. Din acest grup fac parte experti din statele Schengen, iar raportul este intocmit in urma inspectiilor de evaluare. Raportul este transmis si PE, care isi poate da un aviz consultativ, noteaza Newsin.

Vezi reactiile oficialilor romani

Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat marti, la Realitatea Tv, ca refuzul Germaniei si al Frantei de a primi Romania, in 2011, in spatiul Schengen, este o decizie politica care pune serios in cumpana guvernarea de la Bucuresti.

"Este surprinzator ca doua guverne de dreapta au dat un vot de blam unei alte guvernari de dreapta. De aceea cred ca guvernarea este serios pusa in cumpana, desi mai bine de o jumatate de an lucrurile se prefigurau in acest mod. S-a vorbit insistent in presa germana si franceza despre asta in ultimele sase luni. Va pot garanta ca nu Justitia este punctul acestui refuz.

A fost o deplasare de planuri, lucrurile sunt mai complicate, iar unele il privesc si pe Traian Basescu. Vorbim aici de declaratii ale sale in legatura cu Moldova, dar si masurile care nu au fost luate in cazul rromilor. Cred ca e o decizie politica. Din punct de vedere tehnic cred ca puteau sa ne dea unda verde in spatiul Schengen. Decizia politica este vestea proasta pe care o primim acum in prag de Craciun", a precizat Cioroianu.

Marian Tutilescu, la TV Ziare.com: Sunt convins ca intram in Schengen in 2011

Vestea vine in conditiile in care seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, a declarat, pentru TV ZIARE.COM, ca este convins ca Romania va adera la spatiul Schengen pana in martie 2011.

"Sunt absolut convins ca acest lucru (nr. aderarea la Schengen) se va intampla in 2011, avand cunostinta despre ce inseamna per ansamblu demersurile la nivel politic si european", a spus acesta. Marian Tutilescu este de parere ca exista interese politice, in ceea ce priveste o posibila intarziere a aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen si ca Romania indeplineste toate conditiile tehnice pentru aderare.

"Sunt interese electorale in 2012, vor fi alegeri prezidentiale in Franta si in contextul disputelor legate de etnia rroma in vara acestui an poate fi un subiect de campanie si exista un risc. Anul 2011 este cel mai bun din contextul perioadei si cred ca acest lucru se va intampla, sunt convins ca se va intampla pana in martie 2011", a declarat Marian Tutilescu.

Intrebat daca isi asuma raspunderea, in cazul in care nu intram in spatiul Schengen, Tutilescu a precizat ca, potrivit evaluatorilor externi, conditiile tehnice de aderare au fost indeplinite, singura problema ramanand cea politica.

Melescanu, despre aderarea la spatiul Schengen: Este un esec politic

La randul sau, Theodor Melescanu, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, a declarat, marti, ca semnalele negative transmise de Germania si Franta cu privire la aderarea in spatiul Schengen reprezinta "un esec al presedintelui si al Guvernului".

"Toate conditiile au fost indeplinite, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen. A o lega in plus de mecanismul de cooperare si verificare mi se pare si o chestiune ilegala si discriminatorie. Regret faptul ca acest esec s-a intamplat in aceasta perioada, poate ca este un semnal si pentru noi legat de modul in care suntem priviti la nivel european, legat de influenta noastra la nivel international", a declarat Theodor Melescanu, la Realitatea TV.

In opinia sa, problema Schengen reprezinta un esec politic, de care se fac vinovati presedintele, dar si Guvernul.

In schimb, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, presedinte de onoare al UNPR, considera ca demersul facut de ministrii de interne francez si german este "incorect si nedrept" atat din punctul de vedere al tratatului constitutiv al Uniunii Europene, cat si din punctul de vedere al eforturilor Romaniei pentru a deveni un stat membru al Acordului Schengen.

"Din punct de vedere tehnic toate conditionalitatile evaluate de UE au fost considerate a fi indeplinite de catre autoritatile de la Bucuresti. Acordul Schengen este un act european care se refera la domenii strict delimitate. (...) Conectarea mecanismului de verificare cu decizia in ceea ce priveste Acordul Schengen este un gest politic pe care-l consider nedrept si realmente nu tine seama de faptul ca Romania are a doua frontiera ca lungime, dupa Finlanda, a UE, catre est si sud-est. (...) In mod normal ar fi trebuit ca demersuri politice insistente sa fie facute tocmai pentru a se clarifica o astfel de situatie. Nu e normal ca Romania sa fie amanata. Exista pericolul ca aceasta amanare sa se faca sine die. Ideea ca s-ar da un termen in toamna anului 2011, dupa parerea mea, este doar perdea de fum," a subliniat Cristian Diaconescu, citat de Agerpres.

De asemenea, presedintele Senatului, Mircea Geoana, afirma ca scrisoarea semnata de ministrii de interne din Franta si Germania cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta o "lovitura dura" la adresa Romaniei, adaugand ca decizia celor doua state ar fi "nelegala".

"Acest demers oficial reprezinta o lovitura dura la adresa Romaniei. Eu in continuare consider ca aceasta decizie care iata, incepe sa devina realitate, este nedreapta la adresa Romaniei, este nelegala din punct de vedere al dreptului european. Nu este niciun fel de legatura intre obligatiile Schegen cu alt tip de obligatii pe care Romania sau Bulgaria le-ar putea avea. Confirma o anumita discriminare la adresa noastra, Romania nu este o tara de mana a doua in Europa. (...) Ar fi fost poate mai onest din partea partenerilor europeni sa ne spuna ca aveau o intentie ascunsa cu privire la Romania si poate alocam banii (investiti in pregatirea tehnica pentru Schengen, n.r.) in alta zona, si etapizam resursele financiare si efortul care s-a facut", a spus Geoana, citat de Newsin.

Ceva mai optimist s-a aratat ministrul de Interne, Traian Igas, care a sustinut ca mai exista totusi "o raza de speranta" la nivelul Parlamentului European.

"Speram ca atunci cand Romania va fi din nou evaluata se va tine cont de faptul ca am indeplinit toate obligatiile si de faptul ca Romania e o tara responsabila si, in acelasi timp, pregatita sa asigure securizarea frontierelor externe ale UE. Acum asteptam votul in Parlamentul European", a declarat ministrul de Interne pentru cotidianul Gandul.

Si fostul ministru Vasile Blaga a comentat scrisoarea oficialilor francez si german pe tema Schengen. El a declarat ca documentul nedreptateste tara noastra si se refera in unele aspecte la Bulgaria, cum ar fi la capitolul de crima organizata.

"Ati remarcat ca este vorba de o scrisoare care se refera la ambele state, Romania si Bulgaria, si atunci cand analizati partea a doua a scrisorii trebuie sa luati in considerare potentiale neajunsuri din ambele state, ca de exemplu combaterea crimei organizate, care este clar ca se refera la Bulgaria", a spus Blaga, potrivit Newsin.

Fostul ministru a afirmat ca aceasta scrisoare recunoaste ca au fost indeplinite conditionalitatile tehnice si considera ca Romania trebuie sa indeplineasca si celelalte conditii pana in martie sau "in timp foarte scurt" in anul 2011.

"Sunt convins ca suntem nedreptatiti, pentru ca se iau in considerare si alte conditii decat cele pur si simplu tehnice. (...) In ceea ce ma priveste, Ministerul de Interne si-a facut datoria", a mai spus Blaga, sustinand ca responsabilitatea revine intregii clase politice.

Intrebat daca sustine decuplarea de Bulgaria in aceste conditii, Blaga a negat. "Nu am mers niciodata pe astfel de solutii. (...) Nici pe departe", a precizat pedelistul.

MAE reactioneaza: Scrisoarea franco-germana constituie o discriminare

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima regretul fata de transmiterea de catre ministrii de interne francez si german a unei scrisori comune prin care se solicita amanarea momentului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen la o data ulterioara lunii martie 2011.

"O astfel de abordare creeaza un precedent inacceptabil nu numai pentru Romania (si Bulgaria), dar si pentru intreaga Uniune. Ea constituie o discriminare a Romaniei si Bulgariei fata de modul in care au fost tratate statele care au aderat la Schengen la ultima extindere", precizeaza MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

In acelasi timp, MAE reitereaza faptul ca nu exista niciun temei, juridic sau de oportunitate, pentru o asociere intre aderarea la Schengen si Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) din domeniul justitiei si combaterii coruptie.

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima increderea ca procesul de evaluare Schengen se va mentine in coordonatele stabilite, in cadrul institutional si in formatul de evaluare existent la nivelul Uniunii, la fel ca si in cazul extinderilor anterioare. MAE va continua sa faca toate demersurile necesare in acest sens si va coopera sustinut cu Germania si Franta, precum si cu toti ceilalti parteneri din UE, mai arata documentul.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Schengen Germania Franta, #amanare aderare Romania Bulgaria , #Schengen