Frontierele aeriene, singurul domeniu al Romaniei reevaluat pentru Schengen

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 18:25
2156 citiri
Frontierele aeriene, singurul domeniu al Romaniei reevaluat pentru Schengen
Foto:caleaeuropeana.ro

Frontierele aeriene au constituit singurul domeniu in care raportul expertilor europeni care judeca pregatirea unui stat pentru aderarea la Schengen a recomandat o reevaluare in cazul Romaniei, reexaminarea avand loc zilele acestea la Bucuresti (Henri Coanda) si Timisoara (Traian Vuia).

Reevaluarea este recomandata doar in domeniile in care evaluatorii internationali nu sunt multumiti de stadiul masurilor implementate. Practic, prin reevaluare, se mai da o sansa tarii respective sa adopte masurile necesare si sa faca operabila infrastructura necesara implementarii aquis-ului Schengen. Evaluarea precedenta a avut loc in urma cu exact un an, in perioada 15-18 noiembrie 2009.

In cazul in care evaluatorii nu sunt multumiti de stadiul masurilor/lucrarilor/implementarii aquis-ului se poate amana termenul la care o tara adera la spatiul Schengen.

Separarea fizica a fluxurilor de pasageri la intrarea si la iesirea punctelor de trecere a frontierei cu trafic intens a fost una dintre conditiile prevazute la capitolul frontiere aeriene. Aeroporturile internationale trebuie sa aiba terminale care sa separe clar fluxurile de pasageri pentru zborurile Schengen, respectiv non-Schengen. Tot ce tine de securizarea frontierei necesita investitii majore in infrastructura.

Cea mai importanta masura de indeplinit, din punct de vedere al infrastructurii, pana in momentul aderarii, este reprezentata de finalizarea lucrarilor de constructie necesare pentru separarea fluxurilor de pasageri Schengen si non-Schengen si pentru asigurarea facilitatilor adecvate necesare efectuarii controlului de frontiera.

In cazul celor doua aeroporturi vizate - sau cel putin pentru Henri Coanda - exista spatiu suficient pentru amenajarea si separarea fluxurilor de pasageri. Decizia, nu foarte inspirata, a fost luata la nivelul anului 2008 (sub ministeriatul lui Cristian David) care a decis construirea de terminale noi in loc sa reamenajeze spatiul existent, comenta Centrul Roman pentru Politici Europene intr-un raport dat publicitatii luna trecuta. S-a crezut ca trei ani sunt suficienti pentru a adauga cate un nou terminal la cele doua aeroporturi (inclusiv Bucuresti - Baneasa). Aceasta perioada nu a fost insa suficienta pentru administratia din Romania, constata CRPE.

Constructia terminalelor nu se realizeaza cu fonduri din Facilitatea Schengen, ci cu fonduri nationale, gestionate de catre Ministerul Transporturilor, minister de care tin aeroporturile.

Pe langa partea care tine de infrastructura, darea in folosinta a unor noi terminale necesita si alte masuri ce nu se pot face de pe azi pe maine: masuri de ordin legislativ, de pregatire a personalului, implementarea de proceduri. De toate acestea depinde certificarea aeroporturilor internationale (atributie a Ministerului Transporturilor) care au curse regulate catre state terte.

Dupa aderarea la Spatiul Schengen doar aeroporturile certificate vor putea opera zboruri extra-Schengen.

CRPE aprecia, in raportul sau din octombrie, ca "este putin probabil ca cel putin noul terminal al aeroportului Henri Coanda sa fie terminat, amenajat si certificat in timp util".

Lucrarile sunt gata in proportie de 75%, iar 600 de muncitori lucreaza simultan pentru finisarea noului terminal.

Primul-ministru Emil Boc a vizitat, la 5 noiembrie, impreuna cu ministrul transporturilor Anca Boagiu, aeroportul Henri Coanda, declarandu-se multumit in ceea ce priveste sansele Romaniei de a respecta criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. La o precedenta inspectie, in 1 octombrie, premierul se aratase iritat de intarzierea lucrarilor. La finalul vizitei din 5 noiembrie, seful Executivului s-a aratat increzator ca inspectia comisiei de evaluare Schengen a UE din 15 noiembrie va constata ca Romania indeplineste conditiile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. "Obiectivul care vizeaza separarea fluxurilor la aeroportul Otopeni este realizat. Partea care tine de efectuarea vizitei de evaluare este indeplinita, separarea fluxurilor Schengen si non-Schengen este realizata, restul terminalului urmand sa fie gata pana in martie 2011", a spus Emil Boc.

La randul sau, saptamana trecuta ministrul de interne Traian Igas a inspectat la Timisoara obiectivele ce vor fi reevaluate cu ocazia misiunii Schengen si a apreciat eforturile depuse de autoritatile locale pentru modernizarea obiectivelor, conform calendarului de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

Romania a parcurs pana in prezent, in perioada 2009 - 2010, sase dintre cele sapte vizite de evaluare prevazute in calendarul de aderare la Spatiul Schegen, in domeniile cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre.

Toate rapoartele de evaluare Schengen, aferente misiunilor desfasurate pana in prezent, au fost aprobate in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles, principala concluzie a acestora fiind ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la Spatiul Schengen.

Singurul raport care recomanda reevaluarea tarii noastre a fost cel in domeniul frontierelor aeriene, vizita de reevaluare urmand a avea loc intre 15 si 17 noiembrie.

Ultima vizita de evaluare la care va fi supusa tara noastra are ca obiectiv Sistemul de Informatii Schengen/SIRENE (noiembrie -decembrie 2010).

In cadrul reuniunii COREPER (din data de 10 noiembrie, s-a hotarat transmiterea proiectului de decizie privind ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Romania si Bulgaria catre Parlamentul European, in vederea demararii procedurii de consultare a acestui organism.

COREPER este format din reprezentanti ai statelor membre, fiind un organ permanent, de natura diplomatica, care pregateste sedintele Consiliului, propunerile de decizii precum si propunerile de compromis. Membrii COREPER sunt reprezentanti permanenti cu rang de ambasadori (COREPER I) fiind asistati de un reprezentant permanent adjunct (COREPER II).

Transmiterea acestui proiect constituie o etapa procedurala importanta in cadrul calendarului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, cu atat mai mult cu cat Franta ameninta ca va cere, impreuna cu Olanda, amanarea aderarii Romaniei la Schengen.

Romania si Bulgaria si-au propus sa intre in Schengen incepand din martie 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele terestre va fi discutată de Consiliul European în luna iunie. ”Suntem pregătiţi să o facem”
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat că va continua să facă toate eforturile necesare pentru ca România să devină stat membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#frontiere aeriene Schengen, #evaluare Schengen, #Spatiul Schengen , #Schengen