Geoana: Firmele olandeze si finlandeze, pareri pozitive despre Romania

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 23:25
1620 citiri
Geoana: Firmele olandeze si finlandeze, pareri pozitive despre Romania

Autoritatile de la Bucuresti trebuie sa-si asume politic esecul pe problematica Schengen, iar strategia privind aderarea trebuie schimbata inclusiv in sensul aducerii drept martori ai schimbarilor pozitive din Romania a companiilor din Olanda si Finlanda, considera Mircea Geoana.

"Esecul Schengen este oficial. Schimbarea strategiei devine absolut necesara pentru Romania daca mai vrem sa avem vreo sansa atat la spatiul Schengen, dar si la zona euro. Amanarea unei decizii privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta un esec clar in indeplinirea acestui obiectiv national major. Indiferent de incercarile de cosmetizare a deciziei de astazi a Consiliului JAI, realitatea nu poate fi evitata:

Romania a ratat posibilitatea de intra in zona Schengen in 2011 si se indeparteaza tot mai mult de acest obiectiv. Faptul ca presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI subiectul prezentei Romaniei in Schengen are drept consecinta amanarea deciziei pentru o data neprecizata. Esecul este cu atat mai clar cu cat in luna iunie, in urma Consiliului European, se decisese ca in septembrie sa se anunte calendarul aderarii Romaniei la Schengen", remarca presedintele Senatului.

In opinia sa, problema aderarii la Schengen, fiind una politica, nu tehnica, impune schimbarea "urgenta" a strategiei Romaniei.

"In lipsa unei noi abordari, mai curajoase si mai verticale, drumul nostru va fi blocat oricate criterii tehnice am indeplini. Amanarea sine die a unei decizii implica coagularea si intensificarea eforturilor romanesti de lobby in randul statelor europene care se opun aderarii noastre la Schengen.

Este cel mai clar semnal ca trebuie sa schimbam strategia. In acelasi timp, devine necesara asumarea unei raspunderi politice. Daca este adevarat ca esecul este unul politic, atunci si raspunderea trebuie sa fie politica si autoritatile de la Bucuresti trebuie sa abordeze acest subiect. Este cel mai rasunator esec extern al regimului actual si este necesara o raspundere pe masura", considera Mircea Geoana.

El este de parere ca este necesara "o maniera complet diferita, pentru ca abordarea cuminte, cuviincioasa, de a respecta litera acordului si atat, nu mai functioneaza".

"Romania este tot mai departe de a gasi drumul,raspunsul corect in privinta aderarii la Schengen. Solutia nu poate fi penalizarea companiilor straine care investesc si prospera in Romania, ci antrenarea lor intr-o contraofensiva politica si de imagine. Economia Romaniei este legata in mare masura de cele mai mari tari care ni se opun.

Circa 44% din totalul investitiilor straine directe in Romania erau, la finele lui 2009, facute de companii Olanda, Finlanda, Germania si Franta. Sunt foarte multe companii din aceste tari care isi desfasoara activitatea in Romania si care pot depune marturie asupra aspectelor pozitive ale realitatii romanesti. Aceste resurse trebuie antrenate in slujba indeplinirii obiectivului politic si diplomatic reprezentat de accederea in spatiul Schengen.

Si presedintele Traian Basescu a remarcat implicarea investitorilor din tarile care se impotrivesc aderarii Romaniei la Schengen. Potrivit acestuia, Olanda nu are argumente pentru a-si sustine pozitia privind coruptia din Romania in conditiile in care aceasta tara e cel mai mare investitor in Romania. "Daca era coruptia atat de mare si justitia functiona atat de prost, cum ar fi investit olandezii 11 miliarde euro in Romania?", a spus presedintele.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mircea Geoana, #Mircea Geoana Schengen , #Schengen