Geoana: Mesajul Parisului privind Schengen, o invitatie la compromis pentru Berlin si Haga

Duminica, 14 Iulie 2013, ora 21:52
2222 citiri
Geoana: Mesajul Parisului privind Schengen, o invitatie la compromis pentru Berlin si Haga

Senatorul PSD Mircea Geoana a declarat ca mesajul premierului francez, Jean-Marc Ayrault, de sustinere a aderarii in urmatoarele luni la Schengen a Romaniei si Bulgariei cu punctele de frontiera aeriene, poate fi o invitatie la compromis pentru capitalele cu rezerve, Berlin, Haga si Helsinki.

"Poate sa fie o invitatie in principal pentru Berlin si evident si pentru Haga si Helsinki. (...) Indraznesc sa sper ca mesajul Parisului va putea reprezenta o invitatie la un compromis rezonabil si cu alte capitale care inca au rezerve, unele pronuntate, cu privire la aderarea Romaniei si a Bulgariei", a declarat Mircea Geoana, presedintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen.

El a aratat insa ca, desi afirmatia premierului francez "este o veste buna", nu trebuie "proclamata victoria inainte ca ea sa se produca".

"Cred ca nu putem sa ne pronuntam inainte de a vedea incheiate alegerile din Germania din 22 septembrie, cu formarea unui nou guvern si Bundestag la Berlin", a afirmat Geoana.

De asemenea, el a remarcat ca premierul francez a vorbit "in premiera" de o aderare etapizata, numai cu frontierele aeriene, fara cele maritime, in conditiile in care aderarea cu punctele de frontiera terestre "reprezinta in continuare un grad de complexitate mai mare, in special din cauza acestui flux potential de imigratie masiva care vine din Orient pe filiera Turcia-Grecia-Bulgaria".

Premierul Frantei, lui Basescu: Va sustinem cu aderarea la Schengen

"Chiar daca va fi o intrare etapizata, trebuie sa inceteze, sa fie spart acest zid de neincredere, de motive reale si pretexte mai mult sau mai putin politice la adresa Romaniei", a mai spus Geoana.

"Franta a acordat mereu o atentie sporita intentiei Romaniei, a guvernului roman de a adera la spatiul Schengen, insa, dupa cum stiti, apartenenta la acest spatiu presupune atat drepturi, cat si obligatii. Prin urmare, daca se vrea avansarea negocierilor si nu asteptarea unei etape urmatoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franta a propus ca masura imediata permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat Ayrault, intr-un interviu difuzat sambata de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale in Romania a oficialului francez (11-12 iulie).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Geoana Schengen Franta, #vizita premier Franta Schengen, #Romania Franta Schengen , #Schengen