Germania a grait! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 00:28
155378 citiri
Germania a grait! (Opinii)
Foto: http://blog.carlomalbas.com/

In plina teorie a conspiratiei privind motivele pentru care Romania rateaza inca o ocazie de aderare la Spatiul Schengen, Germania graieste explicit, direct, fara a simti vreo nevoie sa se ascunda dupa degete si face legatura directa intre statul de drept si spatiul de libera circulatie.

Europarlamentarul Renate Weber se intreba intr-un interviu acrodat luni Ziare.com daca Berlinul va invoca oficial pentru refuzul sau motive care tin de MCV si dadea sanse foarte mici acestei posibilitati. Ei bine, este exact ceea ce a facut Ambasada Germaniei.

"Aderarea integrala a Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen ramane un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie sa existe toate conditiile tehnice, administrative si cele care caracterizeaza statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru isi asuma o mare responsabilitate in relatia cu partenerii Schengen. (...)

Nu este vorba de libera circulatie a cetatenilor romani, ci de intrebarea daca Romania poate asigura protectia frontierelor externe UE, de pilda protejarea de intrarea frauduloasa a unor cetateni din afara UE. Ultimul raport MCV din ianuarie a evidentiat progrese in domeniile statului de drept si cel al combaterii coruptiei, dar si deficiente", se arata intr-un comicat emis marti de Ambasada Germaniei.

Sigur ca vest-europenii nu sunt fericiti cu afluxul de forta de munca ieftina din tarile nou intrate in UE. Dar povestea aceasta nu e noua. Muncitorii est-europeni si tiganii, folositi intens pe post de marote, inclusiv in presa occidentala, sunt deja "la posturi" in tarile vest-europene. In orice capitala vestica dai peste cersetori romani si peste fuste largi, inflorate. 3 milioane de romani muncesc deja in tarile UE, cu sau fara forme legale. Realitatile acestea nu vor fi in mod fundamental influentate de intrarea in Spatiul Schengen.

Spaima vest-europenilor nu tine asadar atat de saracii intracomunitari, cat de saracii si, chiar mai rau, de interlopii extracomunitari. Vest-europenii se tem asadar ca romanii care stau la butoanele tehnologiei ultrasofisticate cu care au fost dotate frontierele romanesti sunt suficient de coruptibili pentru a lasa sa treaca de aceste frontiere tot felul de oameni veniti, sa zicem, din spatiul ex(?)sovietic, care in cautare de loc de munca, care cu marfa de contrabanda, care cu droguri, care cu arme. Ei patrund si acum, dar la frontiera Schengen mai exista un filtru. Daca el dispare, orice rachet ucrainian ajunge de la Albita pana la Paris sau Berlin ca pe bulevardul din centrul Kievului. Este sau nu aceasta o tema legitima de dezbatere publica in orice tara Schengen?

Conditiile tehnice si administrative pentru securizarea frontierelor au fost indeplinite, mai raman cele privind coruptia si statul de drept. Asta nu inseamana ca cineva se asteapta ca Romania sa fie prima tara libera de coruptie. Nu exista asa ceva, nici Germania nu este. Problema este raportarea la coruptie. Intr-un stat de drept, toleranta la coruptie este zero. Asta inseamna ca parlamentarul incompatibil isi pierde mandatul, ca hotararile judecatoresti nu pot fi rasturnate prin vot politic, ca un ministru anchetat, cu atat mai mult judecat penal, nu poate ramane in functie.

Ca persoana privata, el beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, dar ca demnitar este urmarit de o suspiciune incompatibila cu functia publica. Daca aceasta suspiciune este tolerata, daca riscul de a avea un corupt in guvern este asumat de Romania, inseamna ca ea nu are fata de coruptie o atitudine compatibila cu aceea dintr-un autentic stat de drept. Si cat timp coruptia ministrului, parlamentarului sau oricarui alt demnitar este tolerata, nu exista niciun motiv sa crezi ca nu este tolerata si coruptia unui functionar cu competente in zona granitei. E simplu, e logic, e de bun simt.

Ce e nefiresc ca o tara sa-si apere cetatenii de riscuri extracomunitare si ce e anormal ca acesti cetateni sa-si evalueze politicienii in functie de protectia pe care le-o ofera? Ca noi nu procedam asa, ca ultimul lucru pe care il evaluam in privinta unui politician este integritatea lui si masura in care el ne protejeaza de efectele coruptiei, este problema noastra si reprezinta motive importante pentru care o ducem cum o ducem. Dar intr-o autentica tara europeana ele sunt subiecte de prim rang.

Iar Germania nu se sfieste sa le afirme raspicat, fara ca noi, in autismul nostru politic si etic, sa realizam ca ne face un mare bine. Pentru ca in ziua in care coruptia din Romania si atitudinea fata de ea a autoritatilor de la Bucuresti nu vor mai fi pericole pentru tarile Schengen, ele nu vor mai fi nici pentru noi insine.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#aderare Schengen Germania opunere, #coruptie Romania aderare Schengen, #politicieni coruptie granite , #Schengen