Germania: Aderarea Romaniei la Schengen, decisa in UE in septembrie

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 17:02
2013 citiri
Germania: Aderarea Romaniei la Schengen, decisa in UE in septembrie

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat ca, din punctul de vedere al Berlinului, o decizie privind aderarea Romaniei la Schengen va fi luata in UE in septembrie.

Guido Westerwelle a subliniat in mai multe randuri ca Germania va sprijini Bucurestiul, in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen. Westerwelle a amintit de compromisul propus de Germania si Franta, referitor la aderarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei, care presupune deschiderea initiala a cailor navale si aeriene.

"Din punctul nostru de vedere, o decizie va fi luata in UE in septembrie. Pana atunci, Comisia Europeana va prezenta in rapoartele sale progresele Romaniei si Bulgariei, dar si deficientele in materie de stat de drept. Doresc sa subliniez, in special pentru presa din Romania: Germania sprijina Romania pe calea aderarii la spatiul Schengen. De aceea am prezentat aceasta propunere de compromis, privind aderarea in etape", a precizat Westerwelle, dupa intrevederea de luni cu ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita oficiala de doua zile in Germania.

Olanda este singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knapen a declarat, la inceputul anului, ca Haga asteapta urmatorul raport detaliat al Comisiei Europene, inainte de luarea unei decizii.

Romania se va concentra pana atunci pe indeplinirea criteriilor si asteptarilor statelor europene, pentru aderarea la Schengen.

"Suntem pregatiti sa asiguram securitatea granitelor externe ale UE, asa cum a fost confirmat si la consiliul din iunie 2011, astfel ca imi exprim speranta ca statele, care inca au unele rezerve fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, vor fi de acord cu o decizie de aderare in septembrie 2012", a declarat Cristian Diaconescu.

Vizita ministrului de externe la Berlin are loc in contextul implinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie romano-germana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Guido Westerwelle Romania Schengen toamna, #Guido Westerwelle Romania Schengen , #Schengen