Germania si Viviane Reding, pozitii decisive in aderarea la Schengen - Interviu

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 16:24
6158 citiri
Germania si Viviane Reding, pozitii decisive in aderarea la Schengen - Interviu
Foto: Arhiva

Germania si comisarul european Viviane Reding au un cuvant hotarator in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen, dupa cum reiese din explicatiile oferite Ziare.com de chestorul sef Marian Tutilescu, care spune ca blocajul cu care ne confruntam este eminamente de natura politica.

Secretarul de stat care conduce Departamentul Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor si care s-a ocupat, inca din 2009, de negocieri din partea acestui minister subliniaza foarte clar ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa faca parte din Schengen, chiar mai bine pregatita decat unele state fondatoare.

Cu toate acestea, toate semnalele publice arata ca nu vom fi primiti nici in luna septembrie, ci cel mai devreme in martie anul viitor.

Cauzele sunt strict de natura politica, explica Tutilescu. Evenimentele petrecute in ultimele trei luni la Bucuresti au condus la decizia Comisiei Europene de a supraveghea evolutia situatiei politice din Romania, urmand ca in luna decembrie sa se redacteze un raport intermediar pe Justitie in cadrul MCV, sub directa atentie a comisarului Viviane Reding. Germania a anuntat, prin vocea unui oficial, ca intentioneaza sa astepte acel raport inainte de a-si da acordul.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, chestorul sef Marian Tutilescu vorbeste despre aceasta noua poticnire a Romaniei in parcursul sau catre Schengen, despre riscul real al decuplarii de Bulgaria, precum si despre costurile pe care romanii si Romania continua sa le plateasca din cauza acestei noi amanari.

Care este situatia actuala si care sunt perspectivele intrarii Romaniei in spatiul Schengen?

Conform concluziilor Consiliului European din martie, asupra problemei trebuie sa se revina in Consiliul Justitie-Afaceri Interne din 19 septembrie. Punctul exista pe ordinea de zi a presedintiei cipriote si ca atare se va reveni asupra lui.

Estimam unele pozitii negative, cel putin doua judecand pe de o parte dupa declaratiile publice facute de ministrul german de Interne o reactie negativa, iar pe de alta parte o anumita reticenta din partea Guvernului olandez, avand in vedere ca este o situatie de interimat, alegerile anticipate vor avea loc pe 12 septembrie si pe 20 va fi investit noul parlament olandez, si exista in general opinia ca ar trebui ca aceasta decizie sa fie luata de viitorul parlament si guvern.

In opinia mea, in momentul de fata, sunt doar aceste doua vulnerabilitati. Nu exclud ca ar mai putea aparea si altele, desi nu avem elemente in momentul de fata, din analiza facuta, ca ar mai fi si alte pozitii ostile.

Urmarea ar fi amanarea votului. Pozitia exprimata de Germania in dialogul public este ca ar trebui sa vedem rezultatul raportului intermediar pe MCV din decembrie, mai precis Germania vrea sa vada acest raport. Daca luam in calcul aceasta declaratie, urmatoarea discutie ar putea fi cel mai devreme in martie anul viitor, pentru ca Consiliul JAI din decembrie este in prima decada, iar raportul intermediar in cadrul MCV nu cred ca va aparea inainte de acest consiliu.

Urmatorul consiliu, din ianuarie, pe presedintia irlandeza este unul informal, in care nu se iau decizii, in februarie nu va fi consiliu, iar urmatorul consiliu va fi in jurul datei de 10 martie, nu s-a facut inca planificarea. Deci, realist analizand lucrurile, urmatorul termen de luare a unei decizii ar fi in martie anul urmator.

De ce si-a schimbat Germania atitudinea fata de Romania? Initial a dat semnale ca se opune intrarii noastre in spatiul Schengen, apoi s-a alaturat Frantei si ne-a sustinut, acum are din nou reticente.

E adevarat, e o buna intrebare. Dar, dupa cum stiti, in raportul de anul acesta din cadrul MCV a aparut un punct referitor la functionarea statului de drept in Romania cu o serie de recomandari ale Comisiei Europene si cu mentiunea ca pe acest capitol CE va face o evaluare intermediara in decembrie.

In opinia mea, acesta este un motiv care a determinat schimbarea de atitudine a Germaniei, care doreste, conform declaratiei oficialului german, sa vada cum au evoluat lucrurile.

Basescu, despre Schengen:Greselile unor oameni politici nu pot sa duca la anularea drepturilor romanilor

In aceste conditii, putem spune ca Viviane Reding, comisarul european pe Justitie, are o influenta asupra raportului din decembrie in cadrul MCV si implicit asupra intrarii noastre in Spatiul Schengen?

Da, are o oarecare influenta pentru ca e titular de problema. Dar bineinteles raportul se bazeaza pe concluziile specialistilor, recomandarile CE sunt foarte clare, foarte explicite si mi-e greu sa cred ca ar putea avea loc evaluari subiective.

Viviane Reding: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi amanata

Ponta: Viviane Reding vorbeste dupa ureche

Vosganian: E siderant ca Reding isi face un titlu de glorie din sprijinul pentru Basescu

Atacurile unor politicieni romani la adresa comisarului Reding ne fac rau in ceea ce priveste parcursul nostru catre Schengen sau nu au nicio relevanta?

Nu as vrea sa comentez, pentru ca eu sunt un expert. Am o evaluare personala, dar prefer sa o tin pentru mine, cata vreme punem in discutie opiniile unor politicieni.

Credeti ca exista posibilitatea decuplarii Romaniei de Bulgaria? Cat de mare este acest risc?

Teoretic exista, dar practic necesita foarte mult timp, adica este exclusa o asemenea decuplare inainte de 19 septembrie. Trebuie elaborat un nou proiect de decizie, actualul proiect si concluziile consiliului din iunie 2011 trateaza cele doua tari la pachet. Daca proiectul de decizie ar suferi modificari majore, el ar trebui sa parcurga procesul de reavizare, ceea ce presupune ca trebuie elaborat din nou, trebuie sa ajunga la comisia de specialitate din Parlamentul European si apoi sa intre la vot in PE.

Acest proces, pe care noi l-am parcurs impreuna cu Bulgaria, a durat 5 luni si dupa parerea mea e contraproductiv sa se adopte o astfel de solutie din perspectiva europeana, nu neaparat pentru Romania. E o parere personala.

Barroso sustine ca Bulgaria este pregatita pentru Schengen

Cum ati interpretat declaratiile laudative ale presedintelui CE Jose Manuel Barroso la adresa Bulgariei? A fost sau nu un semnal transmis Romaniei?

Sa stiti ca si declaratiile referitoare la Romania au fost in aceeasi nota. Pe mine nu ma surprind, erau urmare a unei vizite in Bulgaria, a unei stari de fapte pe care oficialul european a constatat-o. Si in privinta progreselor realizate de Romania, in ceea ce priveste supravegherea frontierelor, exista numai afirmatii pozitive, pana in momentul in care se face conexiunea cu MCV, iar domnul Barroso nu a facut acest lucru, juridic nu poate fi facuta, oficial sunt doua procese separate.

Puteti sa ne spuneti pe scurt ce si cat pierd romanii din cauza ca nu suntem in Schengen? Unii politicieni dau de inteles ca ar fi vorba mai mult despre un moft decat de un beneficiu real.

Discutand in termeni de costuri, pierderile ii afecteaza pe transportatori. Ati remarcat faptul ca la frontiere, cu toate ca exista o uniune vamala in cadrul UE, cand discutam insa de controlul la frontiere, controlul documentelor se face, ca atare se genereaza acele cozi uneori impresionante. Asta presupune timp, costuri, mi-e greu sa le evaluez, numai transportatorii le pot face, dar acestea sunt cele mai mari pierderi - la frontierele terestre.

In ceea ce priveste frontierele maritime, nu sunt nici pierderi, nici beneficii pentru ca nu avem curse directe cu Uniunea Europeana din porturile maritime, e doar o chestiune de palmares.

La transporturile aeriene, beneficiul este al cetatenilor care la destinatie nu mai sunt supusi controlului de frontiera, asta nu inseamna ca nu sunt supusi controalelor de securitate, respectiv check-in.

Din aceasta perspectiva, beneficiile nu sunt foarte mari. In schimb, beneficiul tinand de statutul de stat membru al spatiului Schengen este mare, pentru ca se creeaza o anumita siguranta investitorilor. Statutul presupune ca statul respectiv a fost supus unor evaluari privind performantele in anumite domenii.

E adevarat ca acest statut incumba si responsabilitati majore, pentru ca in momentul in care ai devenit stat membru Schengen, mai ales la frontiere, ai responsabilitati pentru 400 de milioane de cetateni, nu doar pentru propriii cetateni.

De asemenea, libera circulatie a persoanelor inseamna si libera circulatie a infractorilor. Este adevarat ca exista sistemul de informatii Schengen pe care noi il aplicam deja cu succes.

In concluzie, Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa faca parte din Spatiul Schengen.

Este mult mai pregatita din punct de vedere al standardelor tehnice, al nivelului de dotare tehnica si chiar din punct de vedere al procedurilor pe care le aplica autoritatile cu competente in acest domeniu decat multe alte state, chiar decat state fondatoare ale spatiului Schengen.

Suntem participanti activi in cadrul agentiei europene FRONTEX, de protejare a frontierelor externe, si de fiecare data suntem apreciati. Mai mult, experti straini, olandezi, francezi, au vizitat, au facut evaluari, monitorizari, cu privire la capabilitatile institutiilor de aplicare a legii privind securizarea frontierelor, si de fiecare data rezultatele au fost extrem de pozitive.

Prin urmare, cauzele pentru care nu intram acum, in septembrie, in Schengen sunt doar politice?

Este o decizie politica, da. Deciziile pe care le iau statele sunt politice, pentru ca, reamintesc, la Consiliul JAI din 8 iunie 2011 statele membre au aprobat in unanimitate o rezolutie care confirma indeplinirea conditiilor de catre Romania privind intrarea in spatiul Schengen. Deci acest precedent exista, este o constatare a Comisiei Europene.

Dar aderarea efectiva se face prin votul statelor membre si pozitia exprimata de acestea este, in cele mai multe cazuri, o pozitie politica.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#amanare aderare Schengen, #Tutilescu Romania Schengen, #Viviane Reding Romania Schengen , #Schengen