In tara lui Papura Voda, Fenechiu si Dragnea sunt imparati (Opinii)

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 21:43
3667 citiri
In tara lui Papura Voda, Fenechiu si Dragnea sunt imparati (Opinii)
Foto: Arhiva

Este clar ca, in problema Schengen, Romania s-a straduit sa faca doi pasi inapoi si a reusit.

Nici anul trecut, pe vremea asta, lucrurile nu pareau prea sigure, dar existau sperante. Erau chiar sperante mari. Nimeni nu contesta indeplinirea conditiilor tehnice, cu care ne faleam cat puteam si ne mai falim si astazi tot cu ele - desi cam degeaba.

A cincea roata la caruta

In plus, chiar si cu celelalte conditii, ca sa le spun asa politice, se vedea cu ochiul liber cum calcasem pe un drum bun. Procurorii erau pe faza. Justitia nu-si mai pierdea demult timpul, ca sa judece numai plevusca. Cativa rechini dintre cei mai spectaculosi intrasera in navod si nu pareau sa aiba scapare.

E drept ca sustinatorii faceau zid, sa-si apere coruptii in fata Justitiei, sub pretext ca partidul nu-i facut din mamaliga. L-au cam facut ei pitit pe Catalin Voicu, dar tot n-a scapat un Vintu, un Popa si parca insusi domnul Felix simtea cum ii vibreaza fundul pantalonilor, de atata emotie.

Poate ca ii mai vibreaza si acum, in virtutea inertiei, cand simte cum a intrat in vizorul legii chiar si un fost premier al tarii, tocmai cel care inventase metafora cu mamaliga.

Deodata, Romania, care pana atunci facea singura ordine in propria sa ograda, s-a pomenit scotand ghilotina din ascunzatoare: presedintii Camerelor sunt schimbati, Avocatul Poporului trimis la plimbare, inaltii magistrati ai Curtii Constitutionale amenintati, alte institutii mutate de colo-colo dupa fantezia lui Ponta si capriciile lui Crin, iar presedintele tarii suspendat si cazat la garaj.

Din acel moment, cuvantul Schengen devenea incet, dar sigur ca o fata morgana. Am ajuns acum ca ministrului nostru de Externe sa i se para ca, dupa capul lui, Schengen e un fel de a cincea roata la caruta.

Nu cerem, nu dati si suntem OK

Se cuvin ceva lamuriri. Poate ca unii nu stiu ce inseamna cuvantul magic Schengen. Pentru omul de rand, inseamna sansa sa umble prin Europa, sa vada turnul Eiffel, sa-si plimbe copiii prin Luvru, sa asculte concertul de la Viena, sansa lui sa culeaga in Spania capsuni, sa mestereasca in Germania la cladiri, sa se angajeze medic sau baby-sitter in Belgia, sa culeaga struguri in Franta si Italia, intr-un cuvant sa-si gaseasca de lucru, daca acasa n-a gasit, n-a vrut sau nu i-a placut.

Unii vor zice poate ca asta au facut si pana acum. Ei bine, pana acum a fost un fel de bonus pentru candidatul cu buna purtare, care asteapta sa intre in ravnitul spatiu Schengen. Cand insa stai prost cu nota la purtare, cand nu mai astepti nimic, nici nu mai primesti ceva.

Cu alte cuvinte, incepem sa devenim oaia neagra a Europei, locul unde se vor plimba in voie polonii, ungurii, cehii, slovacii, balticii si toti ceilalti si numai romanilor li se va spune la bariera sec: "pardon si arrividerci!".

In ceasul al doisprezecelea, se pare ca domnul Ponta a inteles cat de tragica e situatia si incearca s-o dreaga. Ca sa nu pateasca rusinea de a fi refuzat de mai multi membri, asa cum intuise Traian Basescu cu ciudatul sau fler, Ponta a hotarat "sa nu mai solicite vot". Adica noi nu va mai cerem, pentru ca voi sa nu ne refuzati si sa fim OK.

Maselele stricate

Asta, dupa ce atat Ponta cat si Crin s-au plimbat prin Europa sa-si faca singuri lobby neinvitati si fara succes. As insinua chiar ca Antonescu o fi adormit in timpul convorbirilor, intrucat visase frumos: ca Olanda ne este favorabila. Vise mincinoase: luni Ponta era de parere ca Olanda nu va vota altfel, decat numai alaturi de Germania. Adica, nein!

Pe scurt, pasul inainte l-am facut anul trecut, cand Justitia s-a pus pe treaba. Pasii inapoi ii facem anul acesta, cand doi invinuiti (Fenechiu si Dragnea) sunt membri ai Guvernului, cand un senator aflat in conflict de interese a trebuit scos din Senat cu clestele, ca maselele stricate, iar domnul Ponta crede ca Europa habar n-are si nu vede filmul, neavand televizor acasa.

Calcand pe traditia vechilor mosteniri, Victor Ponta nu s-a putut abtine sa nu concluzioneze: "Mi se pare ridicol sa spui ca nu am intrat din cauza USL care s-a format in 2012. Cauzele sunt aceleasi din 2011".

Ei, as! In 2011, nu avusese loc nici puciul cu suspendarea, nici tracasarea CCR si altor institutii din Justitie, nici Fenechiu, nici Dragnea. Vorba presedintelui Basescu: "Sacrificarea coruptilor nu-i un pret prea mare. Daca vrem, putem".

Ei, da, daca vrem. Dar noi nu vrem. Ca urmare, nici nu putem. In consecinta, ramane cum am stabilit si ne ducem la Bruxelles, sa batem pasul pe loc non stop.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Romania aderare Schengen, #Ponta Antonescu Schengen, #Schengen Germania blocheaza Romania , #Schengen