Ziare.com

Leonard Orban, rezervat in privinta aderarii Romaniei la Schengen in toamna

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 15:04

   

Leonard Orban, rezervat in privinta aderarii Romaniei la Schengen in toamna
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marti ca este rezervat in privinta sanselor pe care le va avea tara noastra sa adere la Spatiul Schengen in perioada urmatoare, mai ales in perspectiva Consiliului European de toamna.

Orban a fost intrebat daca se intrevad sanse ca subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen sa figureze pe masa Consiliului european din 25 octombrie.

"In momentul de fata ce este posibil este sa fie o anumita declaratie si posibil discutii la Consiliul European, dar pe de alta parte eu as fi extrem de rezervat in a ma aventura in a da o perspectiva optimista privind o viitoare decizie legata de aderarea noastra la spatiul Schengen, avand in vedere ca cel putin un stat membru este extrem de reticent si nu dovedeste niciun fel de flexibilitate privind acest proces", a comentat ministrul.

"Am purtat negocieri foarte intense cu anumite state membre, dar din pacate, sa o spunem foarte deschis, situatia politica existenta cel putin intr-un stat membru a determinat sa zic decizia de la ultimul consiliu JAI din septembrie", a mai spus Orban.

Olanda si Finlanda s-au opus in septembrie aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen in Consiliul JAI, blocand obtinerea consensului. Practic, aderarea Romaniei si Bulgariei nu a mai fost supusa la vot, amanandu-se pentru o data ce nu a fost stabilita. Olanda si Finlanda au invocat motive ce nu tin de conditiile tehnice cerute in mod obisnuit pentru ca un stat sa adere la Schengen - rezultate ireversibile in lupta impotriva coruptiei.

Presedintele Traian Basescu a afirmat ca la nivelul Consiliului European din octombrie va ridica problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen doar in situatia in care va fi sigur ca se poate ajunge la un consens favorabil tarii noastre.

Sursa: rNews

Articol citit de 558 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor