Luxemburgul va face tot posibilul ca Romania sa intre in Schengen

Marti, 15 Martie 2011, ora 18:11
1732 citiri
Luxemburgul va face tot posibilul ca Romania sa intre in Schengen
Foto:opiniatimisoarei.ro

Luxemburgul va face tot posibilul pentru ca Romania si Bulgaria sa devina in urmatoarele luni membre ale spatiului Schengen, a declarat marti ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care a apreciat ca ar fi bine ca in Europa politicile europene sa prevaleze in fata celor nationale.

Ministrul Jean Asselborn, care s-a aflat intr-o vizita oficiala de doua zile in Romania, a avut marti o intrevedere cu omologul sau roman, Teodor Baconschi.

In ceea ce priveste Schengen, ministrul de Externe din Luxemburg a afirmat ca UE este formata din 27 de state membre, iar toate au aceleasi drepturi si aceleasi indatoriri. "Cred ca aceasta este filosofia care trebuie sa predomine in Uniunea Europeana. Nu exista tari mai avantajate sau mai dezavantajate, suntem toti pe aceeasi linie, sunt convins ca in UE aceasta idee va castiga", a declarat ministrul Jean Asselborn.

El a dat asigurari ca Luxemburgul va face tot posibilul pentru ca Romania si Bulgaria sa devina in urmatoarele luni membre ale spatiului Schengen. "Romania dovedeste in fiecare zi (ca merita sa fie in Schengen - n.r.), pentru ca, de facto, sunteti deja conectati la (sistemul informatic) Schengen, pe care stiti sa-l stapaniti", a declarat seful diplomatiei luxemburgheze. El a mai spus ca ar fi bine ca in Europa sa se dea intaietate politicilor europene, si nu celor nationale - o aluzie la interesele interne ale unor state care se opun aderarii Romaniei la Schengen.

El si-a exprimat convingerea ca "totul va fi bine si fara complicatii" si, din acest motiv, Luxemburgul - pe al carui teritoriu se afla localitatea Schengen, unde a fost incheiat acordul ce asigura eliminarea frontierelor interne - va fi alaturi de Romania pentru a gasi o solutie la actualul blocaj legat de aderare. Iar solutia va aparea facand demersuri pentru ca intr-o perioada cat mai scurta acest blocaj sa devina doar o amintire urata, a apreciat ministrul Jean Asselborn.

La randul sau, ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca Romania are o relatie speciala cu Marele Ducat de Luxemburg. "Suntem legati de Marele Ducat de Luxemburg si prin momentul semnarii tratatului de aderare al Romaniei in 2005 si prin frumoasa colaborare pe care am avut-o cand Luxemburgul si Sibiul au functionat impreuna in 2007 ca si capitale europene ale culturii", a declarat seful diplomatiei romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Luxemburg Romania Schnegen, #intrare Schengen Romania , #Schengen