Ziare.com

MAI: Romania este in grafic in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen

Joi, 19 August 2010, ora 17:44

   

MAI: Romania este in grafic in ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen
Ministerul Administratiei si Internelor sustine ca Romania este in grafic in ceea ce priveste procesul de aderare la Spatiul Schengen, la data stabilita - 27 martie 2011, reactie ce vine in urma unor critici ce apar in articolul Cine sa fie Motoc?, publicat joi pe site-ul Ziare.com.

Astfel, in dreptul la replica, MAI aminteste ca exista anumiti pasi pe care orice stat care doreste sa adere la spatiul Schengen trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare, Romania trecand cu bine peste primele evaluari.

Redam integral dreptul la replica:

"Ca urmare a articolului "Cine sa fie Motoc?", publicat astazi, 19 august a.c., pe site-ul - www.ziare.com, in cuprinsul caruia se regasesc o serie de referiri cu privire la aderarea Romaniei la Spatiul Schegen si restructurarea Ministerului Administratiei si Internelor, pentru corecta informare a opiniei publice, Directia Informare si Relatii Publice este imputernicita sa va transmita urmatoarele precizari:

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schegen, precizam urmatoarele :

Romania este in grafic in ceea ce priveste procesul de aderare la Spatiul Schengen la data stabilita - 27 martie 2011.

Mentionam ca orice stat care doreste sa adere la spatiul Schengen trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare, cu ocazia caruia trebuie sa dovedeasca ca a indeplinit toate conditiile necesare pentru a fi stat membru. Romania a trecut cu succes vizitele de evaluare Schengen organizate pe parcursul anilor 2009 si 2010, respectiv:

Toate rapoartele de evaluare Schengen, aferente misiunilor desfasurate pana in prezent, au fost aprobate in cadrul grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles.

Principala concluzie a celor 6 rapoarte de evaluare Schengen este ca Romania a ajuns intr-un stadiu avansat in ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen si este in mare parte pregatita sa adere la spatiul Schengen. Singurul raport care recomanda re-evaluarea tarii noastre este cel in domeniul frontierelor aeriene. Vizita de re-evaluare va avea loc in perioada 15-17 noiembrie 2010.

Statele membre si-au exprimat deja satisfactia cu privire la modul in care Romania a implementat pana in acest moment recomandarile echipelor de evaluare. Datorita progreselor evidente in implementarea recomandarilor echipelor de evaluare, a fost adoptata Decizia Consiliului nr. 365/29.06.2010 de aplicare a prevederilor acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informatii Schengen in Romania si Bulgaria, care permite Romaniei sa consulte si sa furnizeze date SIS.

Ultima vizita de evaluare la care va fi supusa tara noastra este in domeniul Sistemul de Informatii Schengen/SIRENE, programata pentru perioada noiembrie -decembrie 2010.

2. In ceea ce priveste aspectele referitoare la reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor precizam urmatoarele :

La nivelul Ministerului Administratiei si Internelor (M.A.I), asa cum a fost anuntat public, a avut loc deja o reorganizare si restructurare a Aparatului central. Prin acest proces a fost redus numarul secretarilor de stat de la 6 la 3 si numarul de structuri de la 22 la 20. De asemenea, au fost redus numarul total de posturi din Aparatul central de la 2.919 la 1.249 (1.670 posturi), aproape 60%.

Totodata, s-a procedat la reorganizarea si restructurarea Agentiilor si Autoritatilor aflate in subordinea ministerului. Numarul posturilor Agentiei Nationale a Functionarului Public a fost redus cu 179, numarul de posturi al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara a fost redus cu 560, iar numarul total de posturi al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilitati publice a fost redus cu 55.

Procesul de reorganizare si restructurare inceput la nivelul Aparatului central a fost extins si la nivelul structurilor subordonate din zona de ordine si siguranta publica. Mentionam ca au avut loc discutii cu organizatiile sindicale cat si cu cele profesionale cu privire la criteriile de reorganizare si restructurare.

Va informam ca restructurarea se va face pe criterii de competenta si conduita profesionala a cadrelor M.A.I. scopul fiind cresterea eficientei si activitatii operative a sistemului de ordine si siguranta publica in strada, precum si cresterea calitatii serviciilor prestate in folosul cetatenilor, potrivit atributiilor conferite prin lege. Ministerul Administratiei si Internelor va respecta toate prevederile legale referitoare la restructurari".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1089 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor