Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministerul ungar de Interne: Prioritatea noastra e ca Romania sa intre in Schengen

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 13:03
2707 citiri
Ministerul ungar de Interne: Prioritatea noastra e ca Romania sa intre in Schengen

Ministerul ungar de Interne revine asupra declaratiilor aparute in presa germana, conform carora aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost amanata si anunta ca prioritatea Ungariei este ca Romania sa intre in Schengen.

Ministrul de Interne al Ungariei, Sandor Pintor, ar fi spus ca termenul de intrare in Schengen din martie nu poate fi respectat, urmand ca in iunie abia sa se stabileasca daca Romania si Bulgaria au indeplinit toate obiectivele necesare pentru aderare.

"Ministrul nostru de Interne nu a dat niciun inteviu acestei agentii de presa. Ieri a fost o conferinta de presa in hotelul Intercontinental (n.r Budapesta) cu jurnalisti din Bruxelles. A fost pusa o intrebare despre Schengen daca minstrul (n.r Sandor Pinter) apreciaza eforturile Romaniei si Bulgariei pentru a face posibila intrarea in Schengen.

Noi stim opinia germanilor si francezilor si stim ca au dubii. Dar una din prioritatile noastre este sa facem posibila aderarea voastra la Schengen in timpul presedintiei noastre", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerul ungar de Interne.

"In ceea ce priveste Ungaria si presedintia Ungariei la UE noi nu ne-am schimbat pozitia, noi suntem pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen in martie", a declarat si Oskar Fuzes, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, la Antena 3.

Intrebat daca Romania este pregatita pentru aderarea la Schengen, ambasadorul a spus: "Eu cred ca din ianuarie sau din februarie toata lumea va vedea ca Romania este gata pentru aderarea din Schengen".

Acesta a precizat insa ca este vorba despre conditiile tehnice de aderare. "Daca este vorba despre probleme tehnice Romania este gata, daca este vorba de probleme politice cred ca nu au legatura cu conditiile tehnice. Daca conditiile tehnice sunt indeplinite, atunci Romania trebuie sa intre in Schengen", precizeaza

Intrebat care ar putea fi rolul factorului politic la procesul de aderare la Schenge, ambasadorul a spus: "Este foarte complicat, la nivelul expertilor a fost facut controlul, Romania a indeplinit conditiiile tehnice. In ceea ce priveste politica, aceasta este putin mai complicata, dar si in acest caz noi sprijinim Romania. Cred ca trebuie facute eforturi pentru imbunatatirea imaginii Romaniei", a explicat acesta.

G. Frunda: Ungaria sustine aderarea Romaniei si va incerca sa influenteze pozitiv si alte state

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat pentru Ziare.com ca nu se pune problema ca Ungaria sa isi retraga sprijinul fata de Romania in privinta aderarii la Spatiul Schengen si ca declaratia ministrului de Interne ungar este doar o interpretare a tratatului, in conditiile in care Franta si Germania au anuntat ca vor cere amanarea.

"Ungaria, si dupa ce Franta si Germania au anuntat ca nu vor fi de acord cu aderarea tarii noastre la Tratatul de la Schengen, premierul ungar si guvernul Ungariei au declarat ca sustin in continuare aderarea Romaniei la zona Schengen, la termenul prevazut, in martie 2011, si, mai mult, ca vor incerca sa influenteze celelalte state in directia pozitiva.

Declaratia ministrului de Interne Ungar, Pinter Sandor, cred ca este o interpretare a Tratatului Schengen, care spune ca aderarea se face pe principiul consensualismului, deci doar daca toate statele sunt de acord. Iar daca doua state, Franta si Germania, se opun formal, prin scrisori oficiale ale ministrilor lor de Interne, atunci aderarea nu poate avea loc. Asta nu inseamna ca Ungaria nu sustine aderarea Romaniei."

Potrivit site-ului NZZ, care citeaza agentia germana DPA, un diplomat al Uniunii Europene, care nu a fost numit, ar fi spus ca "temrmenul din martie este exclus". Ministrul de Interne Sandor Pintor a declarat ca Romania si Bulgaria inca mai au multe de facut, in vederea aderarii la Schengen, urmand ca abia in octombrie sa se ia in considerare candidaturile.

Europarlamentarul PNL Renate Weber a declarat miercuri ca, in opinia sa, orice declaratie a cuiva in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen este "in mod categoric prematura", deoarece decizia nu se ia acum.

"Decizia finala a Consiliului se va lua candva in martie-aprilie, anul acesta. La acest moment, nimeni nu poate spune ca s-a decis, pentru ca nu s-a decis nimic, iar aceasta informatie este una gresita. Cine-si permite sa spuna ca s-a decis aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen se afla intr-o grava eroare", a spus Weber, potrivit Mediafax.

Aderarea Romaniei la Schengen, cel mai probabil amanata

Baconschi, despre amanarea aderarii la Schengen: Informatiile nu sunt oficiale

Baconschi a aratat ca in momentul de fata, presedintia ungara are in continuare pe agenda extinderea Schengen si a aratat ca la 14 ianuarie grupul SchEval va prezenta in Consiliul JAI raportul privind ultima misiune de evaluare, ulterior urmand sa existe discutii pe aceasta tema.

"Am cerut ambasadei de la Budapesta transcrierea exacta a declaratiei ministrului maghiar de Interne. In momentul de fara presedintia ungara are pe agenda extinderea Schengen si asteptam intalnirea din 14 ianuarie, unde se prezinta raportul de evaluare.

Daca reusim sa facem din aderarea la Schengen un obiectiv national si nu un subiect de presa, atunci vom actiona in acest sens, urmarind un plan de actiune astfel incat toate instrumentele politico-diplomatice sa fie folosite", a declarat Baconschi, pentru Antena 3.

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#aderare Romania Schengen, #Ungaria aderare Schengen, #Ungaria Romania Schengen , #Schengen
Comentarii