Ministru francez: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea dura cativa ani

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 16:28
5957 citiri
Ministru francez: Aderarea Romaniei la Schengen ar putea dura cativa ani
Foto: La voix du Nord

Ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez, a declarat, duminica, ca Franta nu se opune, in principiu, ca Romania sa intre in spatiul Schengen in 2011, insa, dat fiind ca Bulgaria nu este inca pregatita, cele doua tari nu pot adera in urmatoarele trei luni.

"Daca Romania si Bulgaria sunt gata sa intre anul acesta si exista toate garantiile ca sunt pregatite, atunci noi nu ne vom opune. Dar daca sunt gata anul viitor sau in doi ani, vor intra anul viitor sau in doi ani", a spus Laurent Wauquiez la RFI.

El sustine insa ca Romania si Bulgaria nu pot intra in Schengen, in urmatoarele trei luni, deoarece "Bulgaria nu este pregatita. Si daca Bulgaria nu e gata, nici Romania nu poate intra".

"Dosarul nu este numai unul romanesc, ci romanesc si bulgaresc. Pentru moment, rapoartele ne spun ca Bulgaria nu este gata. Si, cum nu s-a facut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre Romania si Bulgaria, Romania nu poate adera singura. Trebuie ca ambele tari sa fie pregatite", a mai precizat Wauquiez.

Ministrul francez a mai vorbit si de coruptia din Romania si Bulgaria, asta desi Bucurestiul - spune el - face eforturi pentru a o combate: "Stim ca guvernul roman incearca sa duca o lupta nemiloasa cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim exista inca probleme serioase cu coruptia in Romania si Bulgaria".

Laurent Wauquiez a laudat eforturile Romaniei

"Romania a facut multe eforturi si vreau sa subliniez acest lucru. A facut eforturi pentru a imbunatati protectia frontierelor. A facut eforturi foarte dure pentru a lupta impotriva coruptiei. A parcurs o mare parte din drum. Intrebarea este daca s-a ajuns la capatul drumului sau nu. Analiza noastra este ca deocamdata nu s-a ajuns la capatul drumului."

Ministrul francez mai aminteste ca mai multe tari au rezerve fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen si spune ca pentru Franta nu este o decizie usoara.

"E o decizie grea si dificila pe plan afectiv. Romania e o tara cu care avem legaturi afective si de prietenie extrem de profunde. Romania e o tara francofona cu care am construit multe lucruri de-a lungul istoriei. Chiar daca Romania este una dintre tarile europene cu care avem extrem de multe lucruri in comun, nu putem lua insa aceasta decizie numai pentru a fi pe placul guvernului roman.

Recunosc ca nu e usor. Comunic cu prietenii din Romania si nu ma simt bine, stiu ca pentru ei nu e deloc placut sa auda astfel de mesaje. Am convingerea insa ca nu e in interesul Romaniei si Bulgariei sa aiba parte de o aderare pripita si apoi sa fie criticate de toata lumea", a mai precizat oficialul francez.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#aderare Romania Bulgaria, #Franta spatiul Schengen , #Schengen