Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul bulgar de Externe: Nu mai avem ce face in privinta aderarii la Schengen Interviu

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 12:02
5237 citiri
Ministrul bulgar de Externe: Nu mai avem ce face in privinta aderarii la Schengen Interviu
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Kristian Vigenin, considera ca Bulgaria si Romania au indeplinit toate conditiile necesare aderarii la spatiul Schengen si nu mai au altceva de facut decat sa astepte ca statele membre sa fie de acord in unanimitate cu intrarea lor in acest spatiu de libera circulatie.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vigenin a discutat atat chestiunea Schengen cat si problema rromilor, disputa teritoriala romano-bulgara si proiectele comune la Dunare.

Ce proiecte aveti impreuna cu Romania in cadrul Strategiei UE pentru Dunare?

Atat in cadrul Strategiei UE pentru Dunare cat si a colaborarii bilaterale cu Romania, am terminat anul acesta al doilea pod peste Dunare. Este cel mai vizibil rezultat, nu intamplator este in imaginile proiectate astazi (interviul a fost realizat luni, 28 octombrie, in prima zi a Formului anual privind Strategia UE pentru Dunare, la Palatul Parlamentului - n. red.).

Sunt alte cateva idei, mai multe proiecte, nu atat de mari, care sunt deja implementate, dar cele mai mari, pe care le planuim, sunt cel putin doua noi poduri, imbunatatirea actualului pod Ruse-Giurgiu. Una dintre idei este sa construim un pod laolalta cu o centrala electrica, o parte din bani vor veni din alte surse, insa o parte din Strategia Dunarii. Acum se finalizeaza acordul pentru construirea unui centru de management al riscului in partea inferioara a Dunarii, este construit impreuna cu sprijinul si participarea guvernului landului german Baden-Wurttemberg. Sunt planuri de imbunatatire a transportului cu feribotul si, desigur, a porturilor.

Sunt multe planuri si in perioada urmatoare ar trebui sa stabilim unele prioritati.

As dori sa subliniez ca parteneriatul dintre Romania si Bulgaria este foarte bun, foarte puternic, si este probabil parteneriatul bilateral cel mai dinamic din Strategia Dunarii, comparativ cu celelalte 14 tari care participa la aceasta strategie, unele state membre UE noi, altele nu, dar toate foarte interesate sa ia parte la aceasta forma de cooperare.

Anul trecut a fost dezvaluit ca Romania si Bulgaria discuta delimitarea marilor teritoriale, a suprafetelor de platou continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua tari in Marea Neagra. In ce stadiu se afla acum aceste discutii?

In ceea ce priveste granita maritima, este o chestiune inca negociata, echipele de experti de ambele parti isi continua munca si este acum randul nostru sa gazduim viitoarea intalnire a expertilor.

Aceasta chestiune a fost ridicata in august, cand eram in una din primele daca nu chiar in prima vizita bilaterala in strainatate, la Bucuresti, asa ca noi continuam discutiile si sper ca daca exista bunavointa de ambele parti, ceea ce vad ca este, vom gasi o solutie asupra acestei dispute. Aceste chestiuni nu sunt esentiale pentru dezvoltarea relatiilor noastre. Am reusit sa punem de o parte aceste probleme, care sunt mai mult de experti, pentru a fi tratate la nivel de experti, asa ca acestea nu ne influenteaza negativ relatiile politice foarte bune.

In urma cu ceva ani, in presa romaneasca era o perceptie potrivit careia Bulgaria trage inapoi Romania in chestiunea aderarii la UE. Se intampla acum la fel, Romania tine pe loc Bulgaria in problema aderarii la zona Schengen?

In realitate, nu a fost niciodata adevarat ca o tara este inainte si una in urma, pentru ca suntem legate. O tara a fost vinovata, in alt moment alta e vinovata... asta este propaganda, pentru un motiv sau altul. Suntem legati, avem tot timpul aceleasi probleme si a trebuit sa avem de-a face cu aceleasi retete, sfaturi, din partea prietenilor europeni si institutiilor europene.

Acum, din nou, infruntam aceleasi provocari in ceea ce priveste Schengen. Ambele tari sunt complet pregatite sa adere, granitele noastre sunt mai bine pazite decat tari deja membre Schengen, de vreme ce pregatirea noastra s-a intamplat in ultimii ani si avem tehnica mai buna, echipamente, sa facem asta. Faptul ca suntem inca in sala de asteptare, ca sa spun asa, nu e din cauza faptului ca suntem pregatiti sau nu, ci din motive politice interne ale tarilor ce fac parte din Schengen.

Din acest motiv, cred ca nu trebuie sa supraestimam importanta calitatii de membru Schengen, noi suntem pregatiti, vrem sa aderam, dar evident trebuie sa asteptam pana cand tarile sceptice sunt pregatite sa ne accepte, avem nevoie de o decizie unanima.

De asemenea, nu ar trebui sa avem sentimentul ca pentru ca Romania si Bulgaria nu se afla in Schengen sunt, cumva, membre de mana a doua in UE. Nu este cazul, pentru ca sunt mai multe state membre UE care nu sunt in Schengen si care nu intentioneaza sa faca parte din zona de libera circulatie.

Din nou, vrem sa facem parte din Schengen, suntem pregatiti sa aderam, dar nu vom supraestima - cel putin Bulgaria - amanarea din nou si din nou a acestei chestiuni, vom incerca sa ne convingem partenerii, insa in acelasi timp depinde de ei, nu e in puterea noastra, in mainile noastre. Nu mai avem ce face, ne-am implinit toate obligatiile si depinde de partenerii nostri sa spuna "Da".

Unele tari au facut legatura intre populatia rroma din Romania si Bulgaria cu aderarea la Schengen, Franta spre exemplu...

Din nou, este o chestiune de politica interna, cateodata e o tara, alteori alta. Chestiunile privind rromii nu au nimic de-a face cu Schengen, legatura este artificiala si nu are nicio logica. Acesti oameni sunt deja acolo, cu sau fara Schengen. Deci ce putem noi face este sa cooperam indeaproape cu partenerii nostri, in acest caz cu Franta.

Am vizitat Franta recent, le-am aratat deschiderea noastra pentru a intra in contact cu municipalitatile cele mai afectate pentru a le impartasi din experienta noastra. Un lucru este clar, sunt cetateni europeni, nu exista nicio cale legala de a-i deporta inapoi in tarile noastre cu exceptia cazului cand au comis infractiuni, altfel nu este posibil daca sunt acolo legal. Nici noi nu-i putem aduce inapoi, sunt cetateni liberi.

Ce putem face este sa continuam eforturile de a integra comunitatile rrome in tarile noastre si, in al doilea rand, sa ajutam autoritatile franceze sa gestioneze acest fenomen si sa le impartasim experientele noastre privind integrarea lor.

Sunt sigur ca in multe domenii sunt mai avansati, dar in problema rromilor noi avem mai multa experienta de impartasit si suntem pregatiti sa lucram pentru asta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Bulgaria ministru Externe Schengen, #Romania Bulgaria aderare Schengen , #Schengen