Ministrul bulgar de Externe: Nu ne grabim cu aderarea la Schengen

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 11:12
1402 citiri
Ministrul bulgar de Externe: Nu ne grabim cu aderarea la Schengen

Bulgaria nu se grabeste cu aderarea la Schengen, a declarat vineri seara ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov, citat sambata de cotidianul Dnevnik.

Ministrul a precizat totusi ca tara sa va adera la spatiul european fara frontiere in anul 2011.

Aflat in studioul postului national de televiziune de la Sofia, Mladenov a negat afirmatiile ca guvernul premierului Boiko Borisov ar fi sustinut vreodata ca tara va adera la Schengen in martie.

"Spuneam ca, pana in martie, vom indeplini toate criteriile de aderare", a subliniat Mladenov. El a adaugat ca procesul de aderare la Schengen nu trebuie privit drept o competitie.

Bulgaria amana aderarea Romaniei la spatiul Schengen, titreaza ziarul Trud, citand o sursa diplomatica. In ceea ce priveste pregatirea Romaniei nu sunt obiectii, dar acest lucru nu este valabil in cazul Bulgariei. Pana la data de 9 februarie, Bulgaria va trebui sa raspunda la o serie de intrebari suplimentare.

Dupa aceasta data, Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL) va trebui sa adopte rapoartele privind punerea in practica a sistemelor SIS/SIRENE si privind securizarea frontierelor terestre. Europa prefera ca Romania si Bulgaria sa adere la Schengen impreuna. Daca concluzia finala a grupului Sch-EVAL este ca doar una dintre cele doua tari este gata de a adera, aceasta tara va trebui s-o astepte pe cealalta.

Decizia definitiva pentru aderare la Schengen este una politica si apartine Consiliului ministrilor de externe ai tarilor membre care se va reuni in martie. Este necesara si o aprobare din partea Parlamentului European, procedura trebuie sa inceapa pe 14 februarie, mai scrie Trud.

Bulgaria a ramas mult in urma Romaniei in procesul de aderare la Schengen, titreaza jurnalul Sega. Purtatorul de cuvant al ministerului bulgar al afacerilor externe, Vesela Cerneva, a declarat ca tara sa va trimite la timp toate informatiile care ii vor fi cerute de grupul Sch-EVAL. Cerneva a subliniat ca, pana in martie, tara va respecta toate criteriile tehnice de aderare, informeaza ziarul.

Rapoartele privind punerea in practica a sistemelor SIS/SIRENE in Bulgaria si privind securizarea frontierilor terestre nu au fost adoptate de expertii din Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL), reuniti vineri la Bruxelles, ca urmare a faptului ca partea bulgara a furnizat raspunsuri incomplete.

In acelasi timp, grupul a adoptat raportul privind punerea in practica a sistemelor SIS/SIRENE in Romania, ceea ce inseamna ca pregatirea este finalizata si ca tara indeplineste cerintele pentru a putea deveni stat membru Schengen. Bulgaria va fi nevoita insa sa astepte cel putin pana pe 14 februarie, cand este urmatoarea sedinta a grupului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#aderare bulgaria Schengen , #Schengen