Ministrul francez de Externe: Romania are vocatia de a adera la Spatiul Schengen

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 18:06
3313 citiri
Ministrul francez de Externe: Romania are vocatia de a adera la Spatiul Schengen
Foto: MAE

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a reafirmat marti, la Paris, pozitia Frantei potrivit careia Romania are vocatia de a adera la Spatiul Schengen si ca Franta recunoaste eforturile tarii noastre in pregatirea pentru aderare, insa Parisul considera ca mai sunt necesare eforturi pentru intrarea in Schengen.

"Am abordat chestiunea foarte sensibila a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, intr-o maniera foarte amicala si deschisa. Am reafirmat cu aceasta ocazie pozitia franceza conform careia Romania are vocatia de a adera la Spatiul Schengen - aderare ce are loc de indata ce toate conditiile sunt indeplinite in acest sens", a spus Juppe, dupa intrevederea avuta cu ministrul roman de externe Teodor Baconschi, aflat intr-o vizita oficiala la Paris.

Oficialul francez a precizat insa ca tara sa, ce recunoaste eforturile considerabile realizate de Romania pentru aderarea la Schengen, este dispusa sa conlucreze pentru finalizarea a ceea ce considera a fi pregatirea tarii noastre pentru intrarea in Schengen.

Referitor la Parteneriatul Estic, seful diplomatiei franceze a spus ca Franta va continua sa fie un actor implicat in initiativa Grupului de prietenie pentru sustinerea perspectivei europene a Republicii Moldova.

Pe de alta parte, Franta si Romania sustin ca Politica agricola comuna trebuie sa ramana una solida dupa 2013, in opinia Parisului fiind o greseala eventuala reducere a mijloacelor financiare de dezvoltare a acestei politici, care este un element important pentru bunastarea Europei si a lumii, dupa cum aprecia oficialul francez.

La randul sau, ministrul de externe Teodor Baconschi si-a exprimat speranta ca Romania si Franta "vor putea conlucra, intr-o maniera constructiva in toate dosarele, pentru gasirea unei solutii realiste, convenabila pentru cele doua tari".

"Personal, lucrez de cativa ani pentru impulsionarea dialogului politic. (...) Sunt convins ca vom putea conlucra pentru gasirea unei solutii si in chestiunea Spatiului Schengen; acest dosar are si o componenta bilaterala, in sensul ca Romania ar dori sa coopereze cu toti expertii francezi pentru a furniza, in timp real, informatii complementare privind implementarea acquis-ului Schengen", a afirmat Baconschi.

In cadrul intrevederii, oficialul roman i-a adresat omologului sau francez invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti.

Programul vizitei oficialului roman la Paris mai include convorbiri cu ministrul francez pentru afaceri europene Laurent Wauquiez (marti) si cu ministrul de interne, al teritoriilor de peste mari, al colectivitatilor teritoriale si al imigratiei Claude Gueant.

De asemenea, ministrul de Externe roman va avea intrevederi cu Jean-Francois Cope, secretar general al UMP, si cu membri ai "Cercle des Europeens" (miercuri).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania vocatie aderare Schengen, #Alain Juppe Franta, #intalnire Teodor Baconschi , #Schengen