Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 20:03
6085 citiri
Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen
Foto: Arhiva Pixabay

Oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca Romania si Bulgaria sa intre in viitorul apropiat in Schengen sau sa adopte moneda euro, reactii ce survin la o zi dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor tari in spatiul Schengen si extinderea zonei euro catre toate statele UE.

"Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs", a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

"Decizia nu va fi luata astazi", a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justitie si afaceri interne, noteaza portalul italian lumsanews.it.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani si cu privire la extinderea zonei euro si adoptarea monedei comune de catre Romania si Bulgaria. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaueble, a salutat initiativa lui Juncker aflata "pe linia de baza a conceptelor noastre de politica europeana", dar a amintit ca pentru ca alte tari sa se poata alatura zonei euro "este necesar sa indeplineasca toate criteriile", iar o adoptare "prematura" a monedei comune poate genera multe probleme, dand ca exemplu cazul Greciei.

Este evident ca statele care intra in zona euro "trebuie sa fie capabile sa gestioneze o moneda stabila si puternica, asupra careia nu vor putea sa intervina cu devalorizari", a explicat oficialul german.

El a mentionat de asemenea ca Germania doreste "o Europa puternica", si ca "este bine ca cineva pune presiune si viteza", referire tot la interventia lui Juncker, dar a atras in acelasi timp atentia ca "trebuie sa facem bine acest lucru".

Mai mult decat atat, Schaueble a subliniat ca "este important ca cetatenii statelor membre sa fie convinsi" de pasii care vor fi facuti, el avertizand astfel asupra riscului ca in procesul aprofundarii integrarii europene dorite de Juncker sa se ajunga la situatii in care deciziile luate la Bruxelles sa indeparteze institutiile europene de cetateni.

"Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru a se alatura zonei euro"

Mai transant decat Schaueble a fost presedintele comisiei de finante a Uniunii Crestin Sociale (CSU - aliata bavareza a Uniunii Crestin Democrate a cancelarului Angela Merkel), Hans Michelbach, care s-a pronuntat clar impotriva extinderii zonei euro si a spus direct ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru a se alatura acestei zone.

In discursul sau despre starea Uniunii Europene, sustinut miercuri in plenul Parlamentului European, Jean-Claude Juncker a enuntat printre prioritatile pe care le va urmari in cei doi ani cat va mai fi la conducerea Comisiei Europene extinderea zonei euro si a spatiului de libera circulatie Schengen. "Daca dorim o consolidare a frontierelor noastre externe, atunci trebuie sa deschidem imediat spatiul de libera circulatie Schengen catre Bulgaria si Romania. Trebuie de asemenea sa primim Croatia ca membru in Schengen odata ce indeplineste criteriile", a indicat seful executivului comunitar.

Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro

Prima reactie negativa a venit din partea Austriei, impotriva acestor propuneri pronuntandu-se atat cancelarul social-democrat Christian Kern, cat si liderul conservator si totodata ministru de Externe Sebastian Kurz. Primul a calificat drept "necugetata" abordarea lui Juncker, amintind ca pentru adoptarea monedei euro trebuie respectate cu strictete criteriile de la Maastricht, in timp ce al doilea a subliniat de asemenea ca "zona euro si spatiul Schengen sunt deschise tuturor celor care indeplinesc criteriile", iar daca "aceste criterii nu sunt indeplinite, nimic nu este posibil".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#germania romania schengen, #Germania Romania zona euro, #Romania Bulgaria Schengen , #Schengen