Norvegia, rezervata cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 20:59
1858 citiri

Ministrul norvegian de Externe, Jonas Gahr Stoere, si-a exprimat, vineri, rezervele cu privire la aderarea foarte contestata a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in Europa.

"In lumea migratiei in care traim, sistemul Schengen trebuie sa fie solid si toti cei care participa trebuie sa aiba capacitatea deplina de a-si asigura drepturile si obligatiile", a explicat Jonas Gahr Stoere, in cadrul unei intalniri cu presa, dupa o intrevedere, la Paris, cu omologul sau francez Michele Alliot-Marie, relateaza AFP.

"Nu face nimanui un serviciu sa mergem inainte intr-un mod care face sistemul vulnerabil. Cred ca este corect si legitim sa punem, fiecarui membru care i se alatura, intrebarea privind capacitatea de a indeplini functiile care decurg din aceasta aderare", a adaugat el, referindu-se la Romania si Bulgaria.

Franta si Germania au decis la 21 decembrie sa blocheze din motive de securitate intrarea, in perioada imediat urmatoare, a Bulgariei si Romaniei in spatiul Schengen.

Cele doua tari considera "prematura" intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011, insistand asupra carentelor pe care Sofia si Bucurestiul le au in privinta luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.

Finlanda s-a alaturat celor doua tari la 20 ianuarie.

Spatiul Schengen numara 25 de state membre si peste 400 de milioane de cetateni circula liber din Finlanda in Grecia si din Portugalia pana la frontiera poloneza, fara sa fie nevoite sa prezinte pasaportul la control.

Numai Marea Britanie si Irlanda, doua tari insulare, au decis sa ramana in afara acestei zone. Dar alte trei state care nu sunt membre UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au aderat la Schengen. In afara de Romania si Bulgaria, si Ciprul a cerut sa devina membru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#aderare spatiul Schengen, #Romania spatiul Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza vin_de_sfecla
vin_de_sfecla
rank 3
Norvegienii pe care i-am cunoscut eu in 1990 erau niste grasane infatuate si cu moacele pline de cosuri, care au ramas uimite cand au vazut ca romanii nu sunt toti niste creaturi primitive ca maimutzoii africani