Oficial NATO: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen e un pas evident, indeplinesc conditiile

Sambata, 07 Octombrie 2017, ora 15:51
6672 citiri
Oficial NATO: Aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen e un pas evident, indeplinesc conditiile
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile preliminare pentru a fi in spatiul Schengen, raportorul special Ulla Schimdt in cadrul Adunarii Parlamentarie a NATO, care precizeaza ca aderarea lor este un pas evident.

"Initiativa sinergiilor Marii Negre trebuie readusa la viata si trebuie completata de o strategie macroregionala. Recent, presedintele Comisiei Europene a subliniat si a cerut inca odata ca Romania si Bulgaria sa fie primite in zona Schengen.

Este un pas evident care trebuie oricum facut, pentru ca conditiile preliminare au fost deja indeplinite si presedintele Comisiei a transmis un mesaj foarte pozitiv in acest sens, pentru ca tarile sunt pregatite in aceasta privinta. Cred ca in 2018 - 2019, cand Romania si Bulgaria vor prelua presedintia Consiliului UE, cred ca acest important mandat va da un avant acestui potential imens din zona Marii Negre", a subliniat Ulla Schimdt, citata de Agerpres.

Prezent la Adunarea Parlamentara NATO, ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat, ca inainte de a se lua o decizie despre "Schengen-ul Militar", un spatiu de libera circulatie pe teritoriul european al trupelor tarilor membre NATO, Romania trebuie sa fie parte a spatiului de libera circulatie Schengen.

"Suntem foarte constienti de procedurile birocratice de la granitele Romaniei, de aceea am insistat si am vorbit si in Guvernul nostru, am discutat despre un asa-numit Schengen militar, fara a vorbi de Schengen-ul insusi. Sigur, convoaiele militare stau in sir la granita, pentru ca acestea sunt regulile. Incercam cumva sa cream noi reguli, dar toate fac parte din politica generala care se refera la Schengen.

Inca o data subliniez acest lucru. Daca trebuie sa discutam despre un 'Schengen militar' sa revenim la agenda Schengen-ului insusi sa o discutam inca o data. Cred ca Romania merita sa fie parte din spatiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi in eforturile noastre de a dovedi ca suntem un partener de incredere pentru Alianta, dar si pentru SUA", a spus Fifor, transmite Mediafax.

Ministrul Apararii a vorbit si despre dotarile navale ale Romaniei.

"Urmarim si reinnoirea capacitatilor maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele opt programe aprobate, se refera la patru corvete care vor fi produse aici, in Romania, cel putin vrem sa le producem in Romania, printr-un program de cooperare industriala. Inca cautam parteneri pentru a putea incepe aceste lucrari si speram sa incepem in 2018 sa putem realiza acest program.

Nimeni nu poate vorbi de a infrunta cu acestea capacitatile flotei rusesti care este destul de prezenta in regiunile Marii Negre, dar credem ca rolul nostru este de a descuraja aici in regiunile Marii Negre, de aceea vrem sa ne consolidam si fortele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare", a precizat Fifor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Romania Bulgaria Schengen, #Romania Schengen, #adunare parlamentara NATO , #Schengen