Oficial UE: Romania e parte a Schengen, din punct de vedere teoretic si juridic

Luni, 02 Decembrie 2013, ora 18:00
3830 citiri
Oficial UE: Romania e parte a Schengen, din punct de vedere teoretic si juridic

Romania si Bulgaria participa la EUROSUR, intrucat cele doua tari sunt parte a spatiului Schengen, din punct de vedere juridic, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri interne, Michele Cercone, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.

"Din punct de vedere juridic, Romania si Bulgaria sunt parte a Schengen. Exista o parte a acquis-ului Schengen referitor la ridicarea controalelor la granitele interne care nu se aplica (celor doua tari). Dar teoretic si juridic Romania si Bulgaria sunt parte a zonei Schengen", a precizat, intr-o conferinta de presa, Michele Cercone, rugat sa clarifice faptul ca cele doua tari participa la sistemul EUROSUR care va proteja granitele Schengen.

Oficial CE: Romania e pregatita de Schengen, dar cu situatia din UE foarte probabil nu intra in ianuarie

Lipseste decizia politica

La insistentele jurnalistilor, purtatorul de cuvant al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a explicat ca toate tarile sunt parte a Schengen din momentul aderarii la UE, dar cand este vorba de controlul la granitele interne este necesara o decizie politica.

"E pur si simplu o chestiune juridica. Incepand din momentul in care devin membre ale UE, toate tarile, cu exceptia celor care decid sa nu faca parte din spatiul Schengen, sunt considerate ca parte a spatiului Schengen si li se aplica acquis-ul Schengen. In cazuri specifice, cand este vorba sa se aplice legislatia Schengen in ceea ce priveste ridicarea controlului la granitele interne, este nevoie de o decizie in unanimitate din partea statelor membre", a spus oficialul european.

Ponta: Niciun roman nu e de vina ca nu suntem in Schengen, sa nu mai aratam unii spre altii

El a recunoscut faptul ca precizarea sa "poate parea complicata".

Intrebat daca precizarile sale reprezinta un mesaj pentru Consiliul JAI de vineri, unde s-ar putea discuta acest subiect, Michele Cercone a negat. "N-are nimic de-a face (cu JAI). Este o decizie (aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen - n.r.) care trebuie sa fie luata de Consiliu (...) E doar o definitie juridica", a declarat purtatorul de cuvant al CE.

Vocea strazii: Vom fi primiti in Schengen?

Potrivit unui comunicat al CE, la noul sistem european de supraveghere a frontierelor externe (EUROSUR), care a devenit operational luni, iau parte 19 tari membre Schengen (printre care sunt enumerate si Romania si Bulgaria) din sudul si estul Uniunii Europene, care au granite externe. Celelalte 11 state membre ale Schengen se vor alatura EUROSUR de la 1 decembrie 2014.

Obiectivul EUROSUR consta in sprijinirea statelor membre in eforturile lor de a limita numarul de resortisanti ai tarilor terte care intra ilegal pe teritoriul UE, prin "imbunatatirea constientizarii situatiei la frontierele lor externe" si prin "cresterea capacitatii de reactie a serviciilor lor de informatii si de control la frontiere", informeaza Comisia Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Schengen Romania Bulgaria juridic, #aderare Schengen decizie politica , #Schengen