Parisul si Bucurestiul nu au fost niciodata mai indepartate - The Economist

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 13:09
4212 citiri
Parisul si Bucurestiul nu au fost niciodata mai indepartate - The Economist
Foto: Daylife

Desi, la un moment dat, Bucurestiul era denumit "Parisul estului", francezii ar putea fi sfatuiti sa evite capitala Romaniei, cel putin pana disputele dintre guvernele celor doua tari se aplaneaza, se arata pe un blog despre Estul Europei gazduit de publicatia The Economist.

De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, relatiile dintre cele doua state au fost bune, insa, in august 2010, presedintele francez, Nicolas Sarkozy a ordonat expulzarea romanilor care traiau ilegal in Franta, fiind acuzat de oportunism si chiar rasism, avand in vedere ca majoritatea acestora erau de etnie rroma, se mentioneaza in blogul The Economist.

Totusi, Romania nu a agitat prea multe ape in acest sens, stiind ca va avea nevoie de sprijinul francez pentru intrarea in spatiul Schengen, in martie 2011. Din pacate, nu a capatat acest sprijin.

Frata si Germania au refuzat sa permita atat Romaniei, cat si Bulgariei, intrarea in zona Schengen, sustinand ca cele doua tari nu au rezolvat problemele legate de crima organizata si de coruptie.

Romanii au contraatacat. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a insinuat ca UE aplica "standarde duble" Romaniei si Bulgariei, riscand sa creasca euroscepticismul in randul cetatenilor acestor state.

Astfel, desi intrarea in zona Schengen in luna martie pare improbabila, Baconschi spera ca va realiza acest lucru pana in iunie, cat timp dureaza mandatul Ungariei la conducerea UE.

Potrivit articolului, reactia Romaniei la anuntul Frantei si Germaniei ca nu o vor accepta in Schengen nu a fost tocmai potrivit. In primul rand, Baconschi a amenintat ca va bloca intrarea Croatiei in UE. Ulterior, a spus ca Romania ar putea iesi din "mecanismul de cooperare si verificare", un set de reguli menit a reduce coruptia, pe care Romania si Bulgaria l-au acceptat cand au intrat in UE.

Nu in ultimul rand, un grup de europarlamentari romani a spus ca va intarzia ratificarea unui protocol din Tratatul de la Lisabona, care prevede adaugarea altor 18 europarlamentari la Parlamentul European.

Cand s-a vazut ca aceasta abordare mai dura nu functioneaza, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a revenit la sentimente mai bune, iar Baconschi a precizat ca a fost "o greseala" sa transforme aderarea la spatiul Schengen intr-o problema atat de mare.

Certurile privind aceasta aderare vor disparea, in cele din urma, insa au fost de ajuns pentru a provoca putina teama in randul statelor mai sarace din UE, avand in vedere ca limitarile bugetare ale uniunii vor afecta, in primul rand, aceste state.

Cu toate acestea, problema este minora pentru Bruxelles, care trebuie sa faca fata masivei crize a datoriilor din zona euro.

Astfel, concluzioneaza autorul articolului, cele doua "Parisuri ale Europei" nu au fost niciodata mai indepartate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania spatiul Schengen, #intrare spatiul Schengen, #Traian Basescu Schengen , #Schengen