Patru ani de discriminare pentru cetatenii romani. Semneaza si tu petitia "Romania cere Schengen!"

Autor: Victor Negrescu - europarlamentar PSD
Miercuri, 05 August 2015, ora 08:00
8645 citiri

Avem dreptul sa fim in Schengen de 4 ani. In acest interval, noi, romanii, am avut doi presedinti - si totusi niciunul nu a facut din acest obiectiv o preocupare centrala in materie de politica externa.

Presedintele anterior se zbatea fara sansa pentru atentia omologilor, in periferia Consiliilor Europene. M-as fi asteptat ca presedintele actual sa arate cel putin mai mult interes si sa-si faca o tinta centrala din stergerea acestor frontiere nedrepte si nejustificate intre noi si Europa.

In primele opt luni de mandat insa, am asistat la actiuni externe obscure si o lipsa de transparenta nespecifica unei democratii. Schengen ramane un obiectiv economic, politic si social de o importanta imensa, ignorat de presedintii Romaniei, care s-au gandit ca nu cumva sa le fie afectate relatiile personale cu anumiti lideri straini.

PES activists Romania incearca sa umple acest vid in actiunea diplomatica de la Cotroceni, de aceasta data printr-o motiune populara pe care o vom prezenta la Bruxelles, pentru a arata partenerilor nostri europeni interesul romanilor pentru Spatiul Schengen si a face presiune asupra liderilor UE pentru o decizie mai rapida.

Cu toate acestea, au trecut deja 4 ani de cand Uniunea Europeana a recunoscut oficial ca Romania este pregatita pentru aderarea la Spatiul Schengen, tara noastra indeplinind toate criteriile tehnice obiective si respectand inca de atunci toate conditiile la care s-a angajat. In iunie 2011, acest lucru a fost stabilit negru pe alb de catre toti ministrii de Interne din UE in urma Consiliului JAI, dar si de catre Parlamentul European in ansamblul sau.

Pe scurt, sunt patru ani de discriminare la adresa Romaniei, pornita din refuzul unor state de a ne acorda dreptul prevazut de Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, dincolo de o grava discriminare - pe care decidentii din politica externa, in frunte cu presedintele Iohannis, tot mai mult o trec cu vederea si o tolereaza - avem de-a face si cu o incalcare inacceptabila a acordurilor semnate in cadrul Uniunii Europene!

De aceea, in luna mai, alaturi de organizatia PES activists Romania pe care o coordonez, am demarat campania "Romania cere Schengen!". Impreuna cu cei 8.000 de membri ai organizatiei vreau sa repornim in spatiul public dezbaterea despre discriminarea zilnica pe care trebuie sa o suportam ca cetateni europeni si, in acelasi timp, sa ajutam la grabirea procesului deja mult prea amanat al intrarii tarii noastre in zona de libera circulatie.

In cadrul campaniei am reusit deja sa facem pasi importanti. Pana acum, ca europarlamentar, dincolo de apelurile catre liderii europeni si de interventiile mele in plenul PE, am obtinut sprijinul pentru aderarea Romaniei la Schengen din partea a 6 state, precum si din partea Comisiei Europene si a Presedintelui Parlamentului European.

Cele sase state care si-au exprimat sustinerea deplina pentru Romania in urma unor apeluri directe adresate de mine sunt Irlanda, Cehia, Letonia, Ungaria, Lituania si Slovacia. Daca eu am reusit sa obtin aceste rezultate ca simplu europarlamentar, ne putem imagina ce ar putea realiza Presedintele Romaniei - principalul responsabil in aceasta chestiune - daca intr-adevar si-ar insusi printre obiective aderarea noastra la Schengen, cu toate avantajele care ar deriva de aici pentru romanii obisnuiti si pentru economia tarii. Din pacate, domnul Klaus Iohannis a dat dovada doar de indiferenta pe subiect si de cateva tentative esuate de a se ruga de liderul Grupului PPE, Manfred Weber.

Un alt reper major in cadrul campaniei "Romania cere Schengen!" este motiunea populara pe care am demarat-o alaturi de PES activists, vizibila si in mediul online. Dorim sa strangem cat mai multe semnaturi din partea romanilor care sunt de acord cu noi - ca locul nostru este in Schengen si ca de mai bine de patru ani ni se blocheaza acest drept fara niciun fel de fundament. Opozitia statelor membre care ne priveaza de apartenenta la zona de libera circulatie este bazata strict pe considerente de ordin politic.

In lipsa unor actiuni hotarate din partea liderilor nostri, trebuie sa ne unim singuri fortele si sa devenim o voce puternica, o voce care sa poata sa-si ceara drepturile cuvenite din partea reprezentantilor statelor membre din Consiliul European si din partea decidentilor UE.

La finalul actiunii de strangere a semnaturilor, le vom depune la Parlamentul European, in cadrul Comisiei pentru Petitii. Europa trebuie sa stie ca Romania cere Schengen si ca Romania merita in Schengen! 2015 trebuie sa fie anul in care tara noastra devine stat membru al UE cu drepturi depline, iar aderarea la spatiul Schengen cu frontierele aeriene ar fi un prim pas pentru Romania.

Ii indemn pe toti cititorii sa se alature campaniei noastre si sa-si faca vocea auzita la Bruxelles, semnand motiunea populara "Romania cere Schengen!",AICI.

Victor Negrescu,

Presedintele PES activists Romania

Europarlamentar PSD

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Victor Negrescu motiune Schengen, #motiune populara Schengen, #Romania aderare Schengen , #Schengen