PE da in judecata Consiliul UE - Vezi de ce

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 14:57
2083 citiri
PE da in judecata Consiliul UE - Vezi de ce
Foto: Arhiva

"PE se vede nevoit sa dea in judecata Consiliul la Curtea Europeana de Justitie", a anuntat joi seara eurodeputatul Ioan Enciu (S&D).

Motivul? Decizia Consiliului JAI de a schimba baza legala a noului mecanism de evaluare Schengen, eliminand astfel Parlamentul European (PE) din procesul decizional, "dovedeste o lipsa grava de respect fata de Parlamentul European ca institutie centrala a UE si o desconsiderare a principiului fundamental al liberei circulatii in interiorul UE".

Enciu este raportor al S&D asupra pachetului de reforma Schengen.

Intr-o reactie comuna alaturi de liderul S&D, Hannes Swoboda, si de vicepresedinta S&D Sylvie Guillaume, Ioan Enciu a subliniat ca "nu putem permite ca spatiul Schengen sa fie subjugat intereselor egoiste si arbitrare ale statelor membre, intrucat acesta reprezinta o realizare fundamentala si nenegociabila a intregii Uniunii in ansamblul sau".

El a adaugat, de asemenea, ca Parlamentul European va invita reprezentantii Consiliului UE sa ia parte la o dezbatere saptamana viitoare, la Strasbourg, pentru a da explicatii in legatura cu aceasta decizie, vazuta de intreg Parlamentul European ca un afront direct la adresa sa.

"Parlamentul, alaturi de Comisie, vor fi nevoite sa se adreseze Curtii Europene de Justitie pentru a anula decizia Consiliului si a repune in drepturi PE, in conformitate cu Tratatele", a mai spus eurodeputatul roman.

La randul sau, coordonatoarea grupului ALDE in Comisia de libertati civile (LIBE), Renate Weber, raportor privind reintroducerea controlului la frontierele interne Schengen in situatii exceptionale, a apreciat ca pentru controlul la frontierele interne este nevoie de incredere reciproca deplina, "aceeasi incredere pe care Consiliul a refuzat-o astazi Parlamentului".

"Schengen-ul reprezinta o preocupare comuna, care ar necesita implicarea activa a tuturor institutiilor UE, daca dorim sa raspunda tuturor solicitarilor ce ar putea aparea. Nu are niciun sens ca acest mecanism sa ramana interguvernamental din moment ce, asa cum s-a dovedit in mai multe randuri, acest lucru duce doar la blocaje. Luand in considerare acest 'coup' al Consiliului, Parlamentul a decis sa sisteze negocierile si sa treaca la votul de confirmare", a anuntat Weber.

Parlamentul European se afla in proces de negociere cu Comisia Europeana si Consiliul UE, in procedura de co-decizie, asupra raportului privind crearea unui mecanism de evaluare pentru Schengen (primul raport din pachetul de guvernanta Schengen). Eurodeputatii au decis sa voteze cu privire la ambele rapoarte ale pachetului de guvernanta Schengen in 11 iunie, la Strasbourg, intr-o sedinta extraordinara a Comisiei LIBE.

"Toate temerile si ingrijorarile noastre tocmai s-au materializat. Prin adoptarea acestei decizii, Consiliul a trimis un semnal clar, anume ca vor cauta orice scuza pentru a inchide granitele, asa cum ne-au exclus astazi. Nu putem accepta acest lucru. Contravine clar spiritului cooperarii loiale intre institutii. Parlamentul va examina lansarea unei actiuni legale impotriva Consiliului. Ar trebui chiar sa luam in considerare, in cazul in care Consiliul va continua cu o asemenea atitudine, suspendarea altor negocieri legislative aflate in desfasurare", a subliniat si liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt.

Statele membre ale spatiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilitatii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne in caz de presiune migratorie incontrolabila asupra uneia din frontierele lor externe, a anuntat presedintia daneza a Consiliului UE.

Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen sa introduca din nou controale la frontierele lor nationale 'pentru o perioada de sase luni care poate fi prelungita timp de alte sase luni' in cazul in care 'controlul asupra unei frontiere externe a spatiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale'.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Parlamentul European judecata Consiliu, #Parlamentul European scos Schengen, #Parlamentul European vot Schengen , #Schengen