PE dezbate marti daca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen

Marti, 07 Iunie 2011, ora 12:30
1382 citiri
PE dezbate marti daca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen
Foto: Arhiva

Europarlamentarii vor dezbate marti daca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen, dupa care vor supune miercuri concluziile la vot.

Dezbaterea din PE va incepe la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei), anunta Parlamentul European.

Discutiile intervin inainte de consiliul JAI (Justitie si Afaceri Interne) din 9-10 iunie, in cursul caruia va fi abordat acest dosar.

Inainte de luarea unei decizii privind cele doua tari, Consiliul de Ministri trebuie sa primeasca opinia PE si sa examineze rapoartele expertilor care au verificat daca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de aderare la Schengen.

Perspectivele pentru Romania si Bulgaria de a se alatura spatiului Schengen se diminueaza si ar putea dura cativa ani, nu cateva luni, pana cand cele doua state vor primi aprobarea din partea tuturor partenerilor lor europeni, inca reticenti din pricina luptei anticoruptie, a scris Financial Times.

Guvernele UE cer si mai multe imbunatatiri in sistemele judiciare ale Romaniei si Bulgariei si o relansare a luptei lor anticoruptie.

Surse comunitare citate luni de RFI au declarat ca la o reuniune a ambasadorilor UE care a avut loc saptamana trecuta la Bruxelles, reprezentantul Olandei a spus ca exista in continuare mari probleme legate de reforma justitiei in Romania si ca, prin urmare, Olanda nu crede ca Romania este un "stat de drept".

La reuniunea respectiva s-a discutat despre pozitia statelor membre privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen. Potrivit informatiilor obtinute de RFI, in proiectul documentului final al concluziilor se confirma gradul bun de pregatire tehnica al Romaniei si al Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schengen.

De asemenea, documentul prevede ca in septembrie ministrii europeni de interne sa se aplece din nou asupra acestui dosar.

Franta, Germania si Finlanda, tari cunoscute pentru atitudinea lor critica fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, nu au ridicat obiectii asupra formularilor din proiectul de concluzii. Olanda, in schimb, a fost singura care a indicat ca ar putea bloca adoptarea acestui text.

Haga nu doreste ca luna septembrie sa fie mentionata drept momentul posibil la care ministrii vor decide data aderarii Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen, potrivit RFI.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania aderarea spatiul Schengen, #dezbatere dosar Parlamentul European , #Schengen