PE someaza Comisia Europeana in cazul dosarelor Schengen pe Romania si Bulgaria

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:12
1802 citiri
PE someaza Comisia Europeana in cazul dosarelor Schengen pe Romania si Bulgaria
Foto: Euronews

In urma refuzului Consiliului UE de a pune la dispozitia parlamentarilor europeni rapoartele de evaluare Schengen privind Romania si Bulgaria, Comisia de libertati civile, justitie si afaceri interne din cadrul PE a decis sa acorde un termen limita Consiliului pentru primirea acestor documente.

Eurodeputatii au decis ca presedintele Parlamentului European sa trimita o noua scrisoare oficiala Consiliului prin care sa ceara de urgenta punerea documentatiei de evaluare la dispozitia deputatilor europeni, a anuntat vineri europarlamentarul PSD Ioan Enciu.

Dupa ce Consiliul European a refuzat sa desecretizeze rapoartele, membrii Comisiei LIBE au convenit sa acorde Consiliului un termen limita pentru primirea rapoartelor de evaluare, adica 2 mai 2011, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In cazul in care Consiliul nu va trimite nici pana la aceasta data rapoartele de evaluare, Parlamentul European va emite un aviz prin care isi va manifesta dorinta ca Romania si Bulgaria sa adere la Spatiul Schengen, dar fara a fi in masura de a se pronunta asupra aderarii propriu-zise in lipsa documentatiei de evaluare.

Europarlamentarul roman Ioan Enciu a aratat ca "prin acest lucru se urmareste ca Parlamentul European sa isi indeplineasca obligatia juridica prevazuta de legislatia europeana astfel incat Consiliul sa nu poata folosi neprimirea avizului Parlamentului drept scuza pentru intarzierea aderarii celor doua tari."

Totodata, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o noua cerere oficiala de punere imediata la dispozitia deputatilor europeni a documentelor de evaluare Schengen.

Ministrii UE nu vor vota in februarie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu vor vota cand se va discuta despre aderarea Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen, la reuniunea de pe data de 24 - 25 februarie, a declarat vineri europarlamentarul Carlos Coelho.

In consecinta, Parlamentul European nu va trebui sa emita o pozitie privind progresele celor doua state pana la acea data, a declarat europarlamentarul portughez, informeaza Novinite.

Coelho si-a exprimat din nou dezamagirea fata de faptul ca accesul PE la rapoartele privind progresele Romaniei si Bulgariei a fost respins.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlament European Romania Schengen, #raport tehnic Consiliul European , #Schengen