Ziare.com

PE transmite un mesaj clar de sustinere a aderarii Romaniei la Schengen - MAE

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 16:14

   

PE transmite un mesaj clar de sustinere a aderarii Romaniei la Schengen - MAE
Ministerul Afacerilor Externe saluta votul favorabil pe care Parlamentul European, cu o larga majoritate a membrilor sai, l-a acordat aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, considerand ca astfel se transmite un mesaj politic clar, de sustinere a aderarii cat mai rapide a tarii noastre.

"Salutam, totodata, faptul ca, dincolo de recunoasterea propriu-zisa a indeplinirii criteriilor de aderare, in conformitate cu acquis-ul Schengen, grupurile politice si parlamentarii europeni, in general, au adoptat pe tot parcursul dezbaterii parlamentare o atitudine extrem de constructiva si foarte principiala in recunoasterea nivelului avansat al pregatirii noastre, si, pe cale de consecinta, in declararea deschisa a sustinerii pentru aderare", se arata intr-un comunicat MAE remis miercuri Ziare.com, prin care este salutat votul europarlamentarilor.

MAE isi exprima speranta ca semnalul pozitiv transmis de Parlamentul European, prin votul de incredere acordat Romaniei in perspectiva aderarii la spatiul Schengen, va permite, in cel mai scurt timp, adoptarea la nivelul Consiliului a deciziei privind aderarea Romaniei la Schengen.

Parlamentul European a dat miercuri unda verde Romaniei si Bulgariei sa se alature spatiului Schengen. Avizul PE a fost adoptat cu o larga majoritate, 487 voturi pentru, 77 impotriva si 29 de abtineri.

Bulgaria si Romania sunt pregatite de Schengen - a votat Parlamentul European

Avizul va fi transmis Consiliului JAI, care se reuneste joi, la Luxemburg.

Decizia de integrare va trebui sa fie luata de catre Consiliul European, prin decizia unanima a tuturor guvernelor din statele care deja fac parte din spatiul Schengen.

Spatiul Schengen cuprinde, in prezent, 25 de membri: 22 de state UE (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Slovaca si Slovenia) si trei tari asociate non-UE (Norvegia, Islanda si Elvetia). Liechtenstein ar trebui sa devina in curand a patra tara asociata.

C.B.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 870 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Normal

La votul Parlamentului European Romania a vut o sustinere de peste 80%.

Acum ca vor fi doua sau trei tari care se vor opune...asta e, n-avem ce face.

dar atata vreme cat la nivel de guverne, din 27 de tari membre ale UE, Romania este sprijinita de 24, inseamna ca e ok.

Poate ca Olanda nu va aproba niciodata intrarea Romaniei in Schengen. Asta e. N-avem ce face.
Daca un guvern decide ca Romania nu trebuie sa intre in UE, ne conformam.
Insa, atunci toata raspunderea revine acelor 2-3 tari care nu sunt de acord.
Pt ca exista si in UE un fel de ierarhie de care se tine cont, intotdeauna.

Sigur, daca Franta, Anglia, Germania si Italia se opun intrarii Romaniei in UE n-avem ce sa comentam.

Daca insa tarile care se opun se numesc Olanda sau Danemarka..atunci e cu totul alta problema.O problema care se va rezolva in interiorul UE, fara prea mare scandal.

Sa nu uitam ca, acum cateva luni, un europarlamentar roman de la PSD propunea la Bruxelles excluderea Frantei din Schengen.

"Franta ar trebui exclusă din Schengen, afirmă Adrian Severin"

Asa ca, tam_piti exista peste tot, nu numai in Olanda, Franta sau Romania.)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor