Premierul Olandei: Reforma Schengen, "inspirata" de Romania si Bulgaria

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Iunie 2011, ora 18:30
2231 citiri
Premierul Olandei: Reforma Schengen, "inspirata" de Romania si Bulgaria

Romania si Bulgaria au inspirat recenta reforma fundamentala a Acordului Schengen, care prevede ca tarile membre pot reintroduce controalele la granitele interne.

Declaratia ii apartine premierului olandez Mark Rutte, informeaza Novinite.

"In viitor, toate tarile vor fi evaluate pe baza noului sistem", a spus Rutte. "In viitor, nu va mai trebui sa trecem prin procedurile MCV, in vreme ce in cazul Bulgariei si Romaniei avem deja un tip de procedura existent, pe care il vom urma intocmai".

Liderii statelor membre UE au cazut de acord sa reformeze Acordul Schengen cu un "mecanism de salvgardare", care va permite reintroducerea controalelor la granita, scrie sursa citata.

Motiunea de reforma a fost aprobata de Consiliul UE vineri, dupa luni de presiuni. Reforma presupune si ca orice reintroducere a controalelor sa fie coordonata la nivelul Uniunii Europene.

Sistemul Schengen a fost presat sa se reformeze dupa cresterea numarului de imigranti ilegali provenind din tarile arabe.

Potrivit lui Mark Rutte, noile prevederi ale acordului nu sunt instituite pentru ca nou-venitilor (Romania si Bulgaria) sa le fie mai greu sa intre in zona. "Este un sistem MCV, in iulie va fi un raport si in septembrie chestiunea aderarii va fi din nou pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne", a subliniat premierul olandez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Schengen, #Romania Schengen, #reforma schengen , #Schengen